«Αδειάζει» τον Τσουπίδη, ξεφορτώνει τα δομημένα…

αρά την προσπάθεια του κ. Τσουπίδη να «φιμώσει» τους δημοσιογράφους που έκαναν κριτική στις διαχειριστικές του πράξεις (αποκορύφωμα ήταν οι αγωγές εκατομμυρίων ευρώ που έχει υποβάλει κατά του «Π» και οι απειλές του, μπροστά σε εμβρόντητα μέλη του δ.σ., ότι «όποιος γράφει για μένα θα του κάνω αγωγή, όπως έκανα στο ”Παρόν”»…), μετά τη «δυσμενή μετάθεσή» του στον Αερολιμένα Αθηνών ανοίγει ο δρόμος για να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές της δήθεν επιτυχημένης θητείας του κ. Τσουπίδη στο ΤΤ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε μια από τις πρώτες συναντήσεις του με αναλυτές ξένων τραπεζών, ο κ. Φιλιππίδης φρόντισε, με αρκετή κομψότητα αλλά και σαφήνεια, να «αδειάσει» τον προκάτοχό του σε ό,τι αφορά την πολύκροτη υπόθεση των τοποθετήσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε δομημένα και άλλα προϊόντα υψηλού κινδύνου, που λίγο έλειψε να μετατρέψουν μια παραδοσιακή «λαϊκή» τράπεζα σε επιθετικό «τζογαδόρο» της διεθνούς αγοράς.
Μιλώντας σε αναλυτές της Citigroup, ο κ. Φιλιππίδης τόνισε ότι το σχέδιό του για το ΤΤ προβλέπει την άμεση αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου εναλλακτικών επενδύσεων, το οποίο, όπως ο ίδιος ο κ. Φιλιππίδης είπε, είχε απόδοση χαμηλότερη από αυτή της αγοράς, μετά την πρόσφατη κρίση, ενώ δεν ταιριάζει και με το προφίλ ρίσκου της τράπεζας.
«Σκοτεινές» πτυχές…
Η πρώτη «δημόσια» τοποθέτηση του κ. Φιλιππίδη δικαιώνει τώρα όσους επέκριναν τον δήθεν επιτυχημένο μεγαλοτραπεζίτη για την αλλοπρόσαλλη στρατηγική του, που έχει ακόμη πολλές αδιερεύνητες, «σκοτεινές» πτυχές, ιδίως σε ό,τι αφορά τη σχέση του με τον πρωταγωνιστή του σκανδάλου των ομολόγων, κ. Γιώργο Παπαμαρκάκη:
• Αντί να επικεντρώσει τη στρατηγική της τράπεζας στη λιανική τραπεζική, που είναι και ο προορισμός μιας «λαϊκής» τράπεζας όπως το ΤΤ, ο κ. Τσουπίδης «έχτισε» ένα τεράστιο για τα ελληνικά δεδομένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων υψηλού κινδύνου, που η αξία του ξεπέρασε τα 690 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2005. Την ίδια ώρα, τα έσοδα από τόκους δανείων έμεναν ουσιαστικά στάσιμα…
• Μείζον θέμα διαφάνειας τέθηκε μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των ομολόγων, όταν από τις εφημερίδες (με το «Π» να πρωτοστατεί…) έγινε γνωστή η συνεργασία Τσουπίδη – Παπαμαρκάκη, για την οποία μάλιστα ο κ. Τσουπίδης δεν είχε μπει στον κόπο να ενημερώσει τη διοίκηση του ΤΤ. Ο κ. Τσουπίδης αποκαλύφθηκε ότι μετείχε στη συμβουλευτική επιτροπή επενδυτικής εταιρείας του ομίλου της North Asset, με αντικείμενο το real estate, και μετά τις αποκαλύψεις ισχυρίσθηκε ότι δεν ήταν υποχρεωμένος να ενημερώσει κανέναν, αφού δεν ελάμβανε αμοιβές για τις υπηρεσίες του (ποιος τραπεζίτης, άραγε, προσφέρει τις υπηρεσίες του άνευ αμοιβής ή άλλων ανταλλαγμάτων;).
• Οι αποκαλύψεις πήραν μορφή χιονοστιβάδας το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο κ. Τσουπίδης επιβεβαίωσε, εξεταζόμενος από βουλευτές, ότι το ΤΤ είχε αγοράσει, μεταξύ πολλών άλλων προϊόντων, και ορισμένα σύνθετα πιστωτικά προϊόντα (CDO) που τελούσαν υπό τη διαχείριση του κ. Παπαμαρκάκη και τα διέθετε στην αγορά η JP Morgan, γνωστή και από την εμπλοκή της στο διαβόητο «κρυφό» ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ. Δύο μήνες μετά τη συναλλαγή αυτή, τον Ιούνιο του 2006 (και προφανώς εντελώς συμπτωματικά…), ο κ. Τσουπίδης τοποθετήθηκε στη συμβουλευτική επιτροπή του fund του κ. Παπαμαρκάκη.
• Το τελευταίο «χαστούκι» στον άλλοτε ισχυρό άνδρα του ΤΤ ήλθε τον Αύγουστο, όταν κορυφώθηκε η διεθνής πιστωτική κρίση, που «σάρωσε» τις αποτιμήσεις των δομημένων προϊόντων διεθνώς, κυρίως δε των σύνθετων πιστωτικών προϊόντων (CDO), όπως αυτά που αγόρασε το ΤΤ από JP Morgan και Παπαμαρκάκη. Απώλειες υπήρξαν, αλλά η πραγματική τους έκταση παραμένει άγνωστη. Βέβαιο ότι δύο δομημένα προϊόντα, από τα πολλά που έχει ρευστοποιήσει το ΤΤ, πουλήθηκαν το α΄ τρίμηνο του 2007, δηλαδή πριν εκδηλωθεί η κρίση, με ζημίες της τάξεως των 13 εκατ. ευρώ. Βέβαιο είναι, επίσης, ότι πριν ακόμη αναλάβει ο κ. Φιλιππίδης ο ίδιος κ. Τσουπίδης είχε αρχίσει τη διαδικασία «ξεφορτώματος» των… άριστων επενδύσεών του, μειώνοντας ήδη την αξία τους από τα 690 εκατ. ευρώ, στα τέλη του 2005, στα 360 εκατ. ευρώ σήμερα.
• Γνωρίζοντας πόσο επηρεάζεται το ΤΤ από τη διεθνή κρίση, οι αναλυτές και οι επενδυτές ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στη μετοχή του ιδρύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα η μετοχή «ταλαιπωρείται» λίγο πάνω από τα 14 ευρώ, δηλαδή περίπου 35% χαμηλότερα από το υψηλότερο σημείο του τελευταίου δωδεκαμήνου (22,1 ευρώ).
Πιθανό είναι οι επιπτώσεις των αλλοπρόσαλλων επενδυτικών επιλογών Τσουπίδη να φαίνονται ήδη στην εξέλιξη των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας, που περιέργως φαίνονται το πρώτο εξάμηνο του έτους να μειώνονται κατά περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ (σε 815,92 εκατ. ευρώ, από 868,88), χωρίς αυτό να εξηγείται από διαγραφές προβληματικών δανείων ή άλλες ζημίες και επιβαρύνσεις. Και μάλιστα σε μια περίοδο που τα κεφάλαια των τραπεζών αυξάνονται αλματωδώς, χάρη στην υψηλή τους κερδοφορία (αρκετές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση ακόμη και 2,5 δισ. ευρώ στα ίδια κεφάλαια φέτος).


Σχολιάστε εδώ