XΡΗΜΑτιστήριο

> Με την Εθνική κοντά στα ιστορικά υψηλά της και τον ΟΤΕ να φθάνει 3,8% χαμηλότερα, σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στο ξεκίνημα της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 5.281,85 μονάδες, καταγράφοντας οριακές απώλειες 0,15%. Από τους δεικτοβαρείς τίτλους αξιοσημείωτα κέρδη σημείωσαν οι Alpha Bank και Eurobank, θετική μεταβολή για Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ, ενώ αντίθετα σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι ΔΕΗ και Motor Oil, αρνητική μεταβολή για Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Ελληνική Τεχνοδομική. Την επομένη οι επενδυτές, προβληματισμένοι από το ράλι των πετρελαϊκών τιμών, προχώρησαν σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 5.199,11 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες 1,57%. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 1,73%, ο μεσαίας σημείωσε απώλειες 0,95%, ενώ ο FTSE/80 έκλεισε με πτώση 1,11%. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση, κατά την οποία οι επενδυτές αναζήτησαν εξαρχής σημείο ισορροπίας το οποίο και βρήκαν στις μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει στις 5.226,62 μονάδες με κέρδη 0,53%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν αυτοί των Κατασκευών, Τροφίμων-Ποτών και Υγείας, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν εκείνοι των Εμπορίου, Ταξιδιών Αναψυχής και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών. Την επομένη επικράτησαν έντονα πτωτικές τάσεις, καθώς οι αρχικές τοποθετήσεις μετατράπηκαν σε επιθετικές πωλήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 5,166.55 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 1,15%.

> Είναι ζήτημα ηθικής τάξης, καθώς οι προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Αλογοσκούφη, σχετικά με τον ΦΠΑ, τείνουν να αποδειχθούν μετεκλογικά ψεύδη, ενώ ούτε η κοινή πεποίθηση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, που κάνουν λόγο για πρόσκαιρη ανάσα στα έσοδα του Δημοσίου, τα οποία μεσομακροπρόθεσμα θα συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο, φαίνεται ικανή να αλλάξει την προειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τις επικείμενες αυξήσεις σε ποτά, τσιγάρα, τέλη κυκλοφορίας, αντικειμενικές αξίες… κ.λπ.

> Πιάσαμε το 100% του ΑΕΠ! Τα επίπεδα της «φούσκας» του 1999-2000 αγγίζει πλέον η συνολική χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ, έτσι, παρά τη διόρθωση, μεσοβδόμαδα «έσπασε» και το ψυχολογικό όριο των 200 δισ. ευρώ.

> Από τη στιγμή που η National Sec – Π&Κ Χρηματιστηριακή έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στις μετοχές των EFG Eurobank και Πειραιώς, μήπως θα πρέπει να αναμένουμε την ανταπόδοση των φιλοφρονήσεων από τις ΑΧΕΠΕΥ που ανήκουν στις εν λόγω τράπεζες, για τη μετοχή της Εθνικής;

> Μια από τα ίδια και από τον κ. Χατζηδάκη… Τις ζημίες των αστικών συγκοινωνιών καλούνται να πληρώσουν και πάλι οι πολίτες, μέσω της αύξησης των

τιμών στα εισιτήρια.

> Αντί να πραγματοποιηθούν υπό την εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, υλοποιήθηκαν κατόπιν ανάθεσης του ΣΜΕΧΑ. Ο λόγος για τα σεμινάρια που έχουν να κάνουν με τις νέες υποχρεώσεις του Ν. 3606/2007.

> Εδώ γελάμε… Για χρέη που αγγίζουν τα 130 εκατομμύρια ευρώ, σαν μικρό δεν είναι το ποσό της ελάχιστης δόσης; Με αφορμή τη λήξη της προθεσμίας για τη ρύθμιση των χρεών από τις αθλητικές εταιρείες προς το Δημόσιο, ρωτάμε πόσες εξ αυτών έκαναν χρήση του εν λόγω «ευεργετήματος».

> «Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει»! Με την έλευση της περίφημης οδηγίας Markets in Financial Instruments Directive άλλος θα κάνει την εποπτεία στις επενδυτικές συναλλαγές και άλλος την προληπτική εποπτεία στη χορήγηση αδειών λειτουργίας και στις οργανωτικές απαιτήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα πραγματοποιούν επενδυτικές συναλλαγές.

> Ο δανεισμός των εισηγμένων συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος, το μέσο και το ύψος! Στην περίπτωση των Πλαστικών Κρήτης, πάντως, επελέγη η σύναψη ομολογιακού δανείου 13 εκατ. ευρώ.

> Είναι αλήθεια ότι είμαστε η μόνη χώρα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, όπου δεν λαμβάνονται μέτρα προς την κατεύθυνση της αύξησης της φορολογίας των κερδών και της φορολόγησης της υπεραξίας των μετοχών;

> Ο κλάδος της υγείας είναι ένας από αυτούς που αναμένεται να «εντυπωσιάσουν» από άποψη κερδών, καθώς πολλά από τα εισηγμένα και μη μέλη του, με την ανοχή της κυβέρνησης και των ασφαλιστικών εταιρειών, προσπαθούν να «υφαρπάξουν» όσο περισσότερα μπορούν από τους ασφαλισμένους.

 Η «ρετσινιά», για παραβίαση της νομοθεσίας που έχει να κάνει με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δεν φεύγει τόσο εύκολα! Τι και αν δύο από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα «σφάχτηκαν» για χάρη της, τι και αν η μετοχή της αποτελεί μια από τις κορυφαίες επιλογές ξένων επενδυτικών οίκων, τι και αν η ίδια αρνείται τις κατηγορίες, προαναγγέλλοντας ότι δεν θα υπάρξουν οικονομικές και επιχειρηματικές επιπτώσεις, ένα είναι το βέβαιο, ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν μηνύει χωρίς στοιχεία! Περί της Τράπεζας Κύπρου ο λόγος.

> Αλήθεια, η «παράταση» στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων από τη χώρα μας αφορά μόνο τα προγράμματα και τις δράσεις που λήγουν το 2007 ή και εκείνα του 2008;

> Από αναβολή σε αναβολή και η αίτηση της εταιρείας Μασούτης, σχετικά με την εισαγωγή της στο ΧΑ; Αυτήν τη φορά επικαλέστηκαν την καθυστέρηση του νομικού και οικονομικού ελέγχου.

> Αφορμή ήταν η απόφαση του ΣτΕ! Η επιβολή προστίμων κατόπιν προσωπικής συνέντευξης με τον έφορο δεν γίνεται προς όφελος του φορολογούμενου, καθώς έχει στόχο την αποτροπή της προσφυγής του στα διοικητικά δικαστήρια και την άμεση είσπραξη της οφειλής.

> Τελικά η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθεί, ναι ή όχι, τους δείκτες ρευστότητας των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων; Δεν αναφερόμαστε μόνο στα τριμηνιαία στοιχεία, αλλά κυρίως σε αυτά που προκύπτουν όταν οι δείκτες πέσουν κάτω από τα ελάχιστα όρια.

> Το κυβερνητικό «μπάχαλο» στο πετρέλαιο θέρμανσης και η ανυπαρξία ελέγχων στη διαμόρφωση των τιμών από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών επέφεραν ένα ακόμη σημαντικό πλήγμα στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους της χώρας.

> Κεντρικό πρόσωπο η κ. Μπουρμπούλια! Και πάνω που αναρωτιόμασταν κατά πόσο οι εννέα κατηγορούμενοι του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ήταν και οι μόνοι εμπλεκόμενοι στο παραδικαστικό κύκλωμα, για το οποίο τόσα πολλά ειπώθηκαν, τόσο μελάνι χύθηκε, τόσα τηλεδικαστήρια στήθηκαν, χωρίς καμία κατηγορία να σχετίζεται με το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, ήρθαν οι ειδικοί εφέτες ανακριτές για να ανοίξουν και πάλι μια καλά κλεισμένη υπόθεση, αυτήν της χειραγώγησης της μετοχής του Σιγάλα, με κατηγορίες για απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας.

> Πότε πουλάμε τις μετοχές μας; Σύμφωνα με τη Morgan Stanley: 1) Εάν αυξηθούν εκ νέου τα επιτόκια, 2) αν ο πληθωρισμός γίνει σημαντικό πρόβλημα και 3) αν ο δείκτης αποτιμήσεων του διεθνούς οίκου δώσει σήμα.

> Χειρότερα δεν γίνεται! Στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου τα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των εταιρικών ομολόγων, έφθασαν τα 189,9 δισ. ευρώ. Ουδέν σχόλιον.

> Λέτε γι’ αυτό να «έτρεξε» η μετοχή της; Οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας Σαράντης έδειξαν πίστη στον νέο διεθύνοντα σύμβουλο, ο οποίος τυγχάνει να είναι και μέλος της οικογένειάς τους.

> Οι τράπεζες βγαίνουν πάντα κερδισμένες! Από τα θαλασσοδάνεια στα μετοχοδάνεια, από τα εορτοδάνεια στα διακοποδάνεια και από εκεί στη νέα τους «εφεύρεση»… τα πετρελαιοδάνεια.

> Πολλή διαφήμιση για το τίποτε! Σε έναν ιδιωτικό οργανισμό, του οποίου τα μέλη επιλέγονται από τους αρμοδίους των αγορών των χωρών που αντιπροσωπεύουν, συμμετείχε ο κ. Καπράλος.

> Νέες ηγεσίες τόσο στις Ολυμπιακές Αερογραμμές όσο και στη μητρική εταιρεία Ολυμπιακή Αεροπορία – Υπηρεσίες! Τα ελλείμματα στις ΔΕΚΟ, και όχι μόνο, οδήγησαν σε αλλαγές προσώπων, καθώς οι κρατικοί αξιωματούχοι ήταν αυτοί που χρεώθηκαν στο ακέραιο την ανικανότητα και την ανυπαρξία στρατηγικής από τα υπουργικά επιτελεία.

> Μιλάμε για 60 εκατομμύρια ευρώ! Αλήθεια, ποια η πορεία των «διαπραγματεύσεων» σχετικά με τη συμβατική υποχρέωση που έχει η Εμπορική Τράπεζα προς τον Δήμο Ρόδου;

> Την ίδια στιγμή που πλήθος παραγόντων και επιχειρηματιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να βάλει φρένο στην αλόγιστη χρήση των stock options, το Χρηματιστήριο Αθηνών εγκρίνει αφειδώς την εισαγωγή μετοχών που προκύπτουν από την άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης.

> «… αφήνονται περιθώρια παράνομης άσκησης διαμεσολαβητικών εργασιών από μη πιστοποιημένα πρόσωπα…»! Δεν το λέμε εμείς, αλλά ο Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων.

> Καιρό είχαμε να ακούσουμε για αύξηση της ονομαστικής αξίας των μετοχών μιας εταιρείας με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των μετοχών της! Το reverse split, με αναλογία 1 νέα/3 παλαιές, αποφάσισαν οι μέτοχοι της Ιντεάλ στην έκτακτη γενική της συνέλευση.

> Από διάψευση σε διάψευση προχωρούν πολλές εισηγμένες επιχειρήσεις, καθώς τα καθοδηγούμενα, καλοπληρωμένα και ατιμώρητα δημοσιεύματα των γνωστών κονδυλοφόρων δίνουν και παίρνουν. Θύμα τους και η Ridenco.

> Και οι επτά ήταν… τραπεζικοί όμιλοι! Η αναφορά μας στους υποψήφιους για τη δημιουργία του πρώτου Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου στην ελληνική αγορά.

> Για να δούμε αν οι εκτιμήσεις της εταιρείας Savillis Ελλάς, για την εύλογη αξία των παγίων της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης, διαφοροποιηθούν σε σχέση με αυτές της American Appraisal;

> Ποιες είναι οι μετοχές που «βρίσκονται στο μάτι» τόσο των εγχώριων όσο και των αλλοδαπών διαχειριστών; Τα βαριά κυκλικά χαρτιά των κλάδων της υψηλής τεχνολογίας, της βιομηχανίας, της μεταλλουργίας και οι εξωστρεφείς καινοτόμες μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

> Τα πλοία τύπου Ro-Ro, οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και οι διεθνείς συμμαχίες μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων αναμένεται να δρομολογήσουν και νέες εξελίξεις στον κλάδο της ναυτιλίας.

> Ένα ακόμη επιχειρηματικό σίριαλ έλαβε τέλος! Το αναμενόμενο deal μεταξύ Tellas και κ. Σαουίρις είναι πλέον γεγονός, καθώς η ΔΕΗ μεταβίβασε το 50% πλην μίας μετοχής έναντι 175 εκατ. ευρώ.

> Και πολύ «κομψά» τα είπε! Ποιος διαφωνεί με το ΠΑΣΟΚ στο ότι η τροπή της υπόθεσης αναθεώρησης του ΑΕΠ αποτελεί πλήγμα στην αξιοπιστία των στοιχείων της κυβέρνησης; Εμείς πάντως συμφωνούμε και επαυξάνουμε!

> Ποιος είναι τελικά ο «ρόλος» της κοινής πλατφόρμας ΧΑ – ΧΑΚ; Παράπονα υπάρχουν και από τις δύο πλευρές, καθώς η ελληνική υποστηρίζει ότι δεν προσέφερε την αναμενόμενη αύξηση των συναλλαγών, ενώ η κυπριακή προχωρά ακόμα περισσότερο, θεωρώντας ότι ίσως και να αποτελέσει την ταφόπλακά της.

> Σενάρια δρομολογεί η αναμενόμενη υπαγωγή της Alpha Bank στο ΕΤΑΤ, καθώς το ασφαλιστικό της αποτελούσε σημείο διαφωνίας και τροχοπέδη των όποιων επιχειρηματικών εξελίξεων.

> Η κυβερνητική «βαβέλ» των διαρροών, παραπληροφοριών και αντικρουόμενων απόψεων, για την εγχώρια κτηματαγορά, επιφέρει αλαλούμ και αδιέξοδο στους υποψήφιους αγοραστές! Πρόσφατο παράδειγμα οι «κυοφορούμενες» αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.

> Διοικητική παραίτηση μεσούσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου εισηγμένης εταιρείας δεν είναι και ό,τι καλύτερο! Η αναφορά μας στον κ. Κύρκο, της EFG Eurobank Properties.

> Οι ΣΔΙΤ, η εξωστρέφεια, το μεταολυμπιακό τοπίο, τα έργα υποδομής και ο ανταγωνισμός ευνοούν τις εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών στον κλάδο των κατασκευών.

> Οι «φουρτούνες» απαιτούν νέα καταφύγια! Το αδύναμο δολάριο και η κρίση στην αγορά χρεογράφων συνδεδεμένων με ενυπόθηκα δάνεια ώθησαν τον χρυσό σε μίνι ράλι, ενώ το Brent μεσοβδόμαδα έπιασε ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ.

> Για τη θλιβερή πρωτιά της χώρας μας, σχετικά με το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα απολογηθεί κανείς από τους εθνοπατέρες μας; Δεν θα ζητήσει συγγνώμη κανένας από τους εκάστοτε οικονομικούς υπουργούς;

> Το θέμα ήταν επίκαιρο! Με τη μελέτη τους για την ορθή κατανομή των πόρων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις αγορές τρεις αμερικάνοι «ερευνητές» κέρδισαν το Νόμπελ Οικονομίας του 2007.


Σχολιάστε εδώ