ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ
Εκτιμούν πως χρειάζονται επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ για το επόμενο βήμα, τα οποία δεν είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν, διότι, όπως εκτιμούν, δεν θα έχουν όφελος από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Αλλά ταυτόχρονα ζητούν να χορηγηθούν αμέσως οι ψηφιακές άδειες, θεωρώντας πως υφίστανται σημαντικά προβλήματα. Η άποψη της ΕΙΤΗΣΕΕ είναι πως ο νόμος είναι ξεκάθαρος και πως για κάθε συχνότητα που απελευθερώνει ένας νομίμως λειτουργών σταθμός θα πρέπει να παίρνει πίσω ένα ψηφιακό κανάλι. Κάθε αναλογική συχνότητα σπάει με την ψηφιοποίησή της σε 4 ψηφιακά κανάλια, χωρώντας περισσότερα προγράμματα. Έτσι, με τη λογική της ΕΙΤΗΣΕΕ, η ψηφιακή μετάδοση μπορεί να προχωρήσει αμέσως σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και κάποιες άλλες μεγάλες πόλεις, επικαλούμενη μάλιστα και διαβεβαίωση του καθηγητή Χρήστου Καψάλη. Την ίδια εκτίμηση έχει και το υπουργείο Επικρατείας και το ΕΣΡ. Το υπουργείο Επικρατείας δε υπολογίζει πως ο ψηφιακός χάρτης, καθώς ο υφιστάμενος είναι μεταβατικός, θα είναι έτοιμος για κατάθεση στο ΦΕΚ τον Φεβρουάριο του 2008.
Όμως υπάρχει και η άλλη άποψη, εξίσου ισχυρή, που βλέπει τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή όχι ως μια διαδικασία αρπαγής συχνοτήτων, αλλά ως το μέλλον για την αγορά. Η δεύτερη άποψη επιμένει πως πρέπει να κλείσουν πρώτα ορισμένοι σταθμοί και κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο αν ολοκληρωθεί η αναλογική αδειοδότηση, καθώς ο χάρτης δεν μπορεί να χωρέσει τους πάντες. Αλλιώς θα προκύψουν τραγελαφικές καταστάσεις, όμοιες της αναλογικής μετάδοσης. Αυτό είναι το τεχνικό ζήτημα. Υπάρχει όμως και το νομικό. Πώς θα χορηγηθούν ψηφιακές άδειες στους νομίμως λειτουργούντες σταθμούς, όταν το ΣτΕ με την τελευταία απόφασή του έχει ακυρώσει το συγκεκριμένο καθεστώς για τους τοπικούς σταθμούς; Μήπως είναι μια προσπάθεια να ευνοηθούν οι σταθμοί που σήμερα θεωρούνται εθνικής εμβέλειας σε βάρος των άλλων;
Τέλος, εντύπωση προκαλεί και η εγρήγορση του ΕΣΡ να εντοπίσει όσους επαρχιακούς δεν εκπέμπουν πρόγραμμα. Εκτιμάται πως είναι μια διαδικασία εκκαθάρισης των μικρών, προκειμένου να εκπέμψουν γρήγορα τα μεγάλα δίκτυα. Τα ίδια τα επαρχιακά κανάλια βέβαια δεν αποδέχονται ότι δεν λειτουργούν και καλούνται να καταθέσουν αποδείξεις ότι εκπέμπουν πρόγραμμα. Τέτοιο ξεκαθάρισμα το ΕΣΡ άρχισε στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και θα προχωρήσει και στη Θεσσαλία.