Συνεχίζει τη «σκληρή στάση» απέναντι στο ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην ανάλυση των ποιοτικών ευρημάτων των μετεκλογικών δημοσκοπήσεων φαίνεται ότι ένα 8% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές κινείται προς τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που για τα στελέχη της Κουμουνδούρου σημαίνει δικαίωση της στάσης που κρατούν απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση, στην οποία θεωρούν ότι ασκούν επί της ουσίας κριτική ενώ το ΠΑΣΟΚ ταλανίζεται με τις εσωτερικές του έριδες.

Έτσι, αναμένεται να συνεχιστεί η αποστασιοποίηση από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ ενώ σε κάθε ευκαιρία θα τονίζεται η πρότερη κυβερνητική θητεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αιχμή βέβαια τις -με προτροπή Σημίτη- προτάσεις Γιαννίτση, που ξεσήκωσαν όλο τον κόσμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις «επιθέσεις φιλίας» του ΠΑΣΟΚ, που εν όψει της εκλογής του νέου αρχηγού θα είναι όλο και πιο έντονες, θα απαντάει με επιθετικές προτάσεις για όλα τα μεγάλα προβλήματα. Η αρχή έγινε με το Ασφαλιστικό, για το οποίο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε επερώτηση στη Βουλή ενάντια στις κυβερνητικές προθέσεις και ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ αλλά και το ΚΚΕ να τη συνυπογράψουν. Με αυτήν την τακτική στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι θα στριμώχνουν το ΠΑΣΟΚ, αφού θα το αναγκάζουν να παίρνει θέση επί της ουσίας και έτσι θα συνεχίσουν, με την προτροπή για κοινή δράση, και σε άλλα θέματα, όπως η αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής ή η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των ΔΕΚΟ, της Υγείας και της Παιδείας.

Στο εσωκομματική πεδίο επικρατεί νηνεμία, αφού λόγω και του εκλογικού αποτελέσματος η κυριαρχία του Α. Αλαβάνου είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη και αναμένεται να επιβεβαιωθεί πανηγυρικά και στο συνέδριο του ΣΥΝ τον Δεκέμβριο.

Η λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα αποφάσισε να ενοποιήσει τη δράση της και έτσι, έπειτα από σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα, αποφασίστηκε πλέον η ομογενοποίηση των επί μέρους τάσεών της. Η Ανανεωτική Πτέρυγα, όπως λέγεται πλέον, θα δρα ενιαία και θα την αποτελούν η Ανανεωτική Συσπείρωση, η Αριστερή Ανανέωση και η Παρέμβαση, που μέχρι πρόσφατα αποτελούσαν χωριστές τάσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Έχοντας επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί μετά το επιτυχές εκλογικό αποτέλεσμα, στην πανελλαδική σύσκεψη αποφασίστηκε στο επικείμενο συνέδριο να μην υποβληθεί υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΝ από την εσωκομματική αντιπολίτευση, αφού η κυριαρχία του Α. Αλαβάνου είναι πλέον καταλυτική. Βέβαια κάνουν λόγο για τη μεταρρυθμιστική Αριστερά αλλά ούτε αναφορά δεν γίνεται στην παρούσα συγκυρία για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ