Στον… τοίχο ο Αλογοσκούφης!

Λέγεται μάλιστα ότι η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν που είχε παρουσιάσει στον πρωθυπουργό. Κατηγορούν τον υπουργό Οικονομίας ότι δεν είχε κάνει σωστή προετοιμασία, απόδειξη οι γκάφες που έγιναν.

Δεν είναι λίγα τα στελέχη που ισχυρίζονται ότι ο υπουργός Οικονομίας πήγε να το «παίξει» αντιπρόεδρος και Νο2 στην κυβέρνηση, αλλά είναι σαφές ότι ο Ρουσόπουλος του ʼκοψε τον βήχα και φυσικά τον δρόμο.

Πληροφορίες από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου λένε ότι ο πρωθυπουργός είναι ενοχλημένος από τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομίας, επισημαίνοντας στους συνεργάτες του ότι ο κ. Αλογοσκούφης δεν τον είχε ενημερώσει πλήρως για τη σοβαρότητα της οικονομικής κατάστασης που επιβάλλει για την αντιμετώπισή της αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες.

Τα ομαδικά πυρά κατά του Αλογοσκούφη προέρχονται κυρίως από το εσωτερικό της ΝΔ και εστιάζονται στους παιδαριώδεις χειρισμούς στο θέμα θέρμανσης, με μια διαδικασία που απεσύρθη προ των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν σʼ ολόκληρη την κοινωνία. Ήταν μια κίνηση που εξόργισε τον πρωθυπουργό για την προχειρότητάς της. Με την ίδια προχειρότητα αντιμετωπίστηκε το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ, το θέμα του ΑΕΠ, με την αμφισβήτηση των στοιχείων που είχαν σταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και τέλος η υπόθεση της κατάργησης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος τελικά όχι μόνο δεν καταργείται αλλά και επιβάλλεται σε μικρές ιδιοκτησίες… και δημιουργεί αναστάτωση στην αγορά.

Πάντως, όπως μας τόνιζαν κυβερνητικά στελέχη, το ανησυχητικό για τον υπουργό Οικονομίας είναι ότι χειρίζεται τα θέματα αποκλειστικά μόνος του και επισημαίνουν ότι για πρώτη φορά μεταπολεμικά η ευθύνη για τα οικονομικά ήταν τόσο πολύ συγκεντρωμένη σʼ ένα πρόσωπο και τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει αναβάθμιση του οικονομικού επιτελείου… Επίσης τονίζουν ότι είναι ανάγκη ακόμη και για το θέμα του προϋπολογισμού, που συνήθως οξύνει τις ενδοκυβερνητικές διαφορές, να υπάρξει μια πιο συλλογική διαδικασία, πολυήμερες συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ώστε να ενημερωθούν πλήρως οι υπουργοί για το τι παίρνουν και να θέσουν επί τάπητος τις απαιτήσεις τους.

Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την ανησυχία τους για την πορεία των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να ξεκινήσουν, όπως είναι το Ασφαλιστικό, όπου και εδώ η κυβέρνηση δείχνει να είναι απροετοίμαστη, η πώληση της Ολυμπιακής, η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, κυρίως Πειραιά και Θεσσαλονίκης, καθώς και η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που ήδη έχει ξεκινήσει.

Στόχος ο Αβραμόπουλος

Κορυφαίος υπουργός, τον οποίο ακούει ο πρωθυπουργός, προβλέπει ότι ο «χειμώνας θα είναι δύσκολος», φροντίζει να φωτογραφήσει γιʼ αυτό το «οικονομικό επιτελείο», και αφήνει να εννοηθεί ότι «ενδεχομένως σε έξι μήνες από τώρα να χρειαστούν διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα». Από την άλλη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που τελευταία έχει γίνει στόχος των διαρροών του οικονομικού επιτελείου, επαναφέρει θέμα προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ, φροντίζοντας ταυτοχρόνως να διαφοροποιείται από σκέψεις ή προτάσεις που θέτουν υπό αμφισβήτηση τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ. Ο υπουργός Υγείας δέχθηκε τα συγχαρητήρια αρκετών βουλευτών για την ξεκάθαρη θέση που διατύπωσε πως: «Τα νοσοκομεία δεν είναι ΔΕΚΟ και κανείς δεν μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση τον δημόσιο χαρακτήρα τους».

Το βαρύ κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ επιτείνει και την αδράνεια στην παραγωγή έργου, τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ αντικειμενικά δεν θα μπορούσε να παρακολουθήσει ένα συντονισμένο σχέδιο κυβερνητικών δράσεων. Ανεξαρτήτως, πάντως, των αφορμών, οι οποίες ομολογουμένως έπεσαν όλες μαζί, κοινή είναι η διαπίστωση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι τίποτα δεν θυμίζει το χθες και κανείς δεν γνωρίζει πώς θα είναι το αύριο. Η Ντόρα αλωνίζει, ενώ το Μαξίμου κάνει τα στραβά μάτια, ο Μητσοτάκης αποδίδει δημοσίως τα εύσημα στον Σημίτη (με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Κληρίδη), ο Αλογοσκούφης βλέπει Ντόρα πίσω από την κριτική που του ασκείται, ενώ μια ευάριθμη ομάδα βουλευτών (γύρω στους 30) αναζητούν πρόσωπο που θα εκφράσει κάτι διαφορετικό, πρωτίστως από την Ντόρα και τους νεοφιλελεύθερους που την ακολουθούν και δευτερευόντως από την ομάδα των λογιστών-τεχνοκρατών που στοιχίζονται πίσω από τον Αλογοσκούφη.

Όλοι βλέπουν, πλέον, ότι σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και το ενδεχόμενο διάσπασης, το πολιτικό σκηνικό θα τελεί υπό συνεχείς διεργασίες οι οποίες δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε εκλογές εντός των προσεχών 18 μηνών.


Σχολιάστε εδώ