Στις… ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ το Ασφαλιστικό!

α) Η κυβέρνηση της ΝΔ με την ισχνή πλειοψηφία των 152 εδρών αδυνατεί να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που επί δύο προεκλογικές περιόδους (2004 και 2007) επαγγελόταν γιατί οι όποιες ρυθμίσεις θα αφορούσαν περικοπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων και

β) Η διαφαινόμενη εκτεταμένη κοινωνική αναταραχή σε κάθε απόπειρα να μετακυλιστεί το κόστος της λεηλασίας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων στους ίδιους τους ασφαλισμένους «τρόμαξε» την κυβέρνηση, που έτσι και αλλιώς αντιμετωπίζει ως πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Και ενώ οι πρόεδροι Γ. Παναγόπουλος, (ΓΣΕΕ) και Σπ. Παπασπύρος (ΑΔΕΔΥ) αποφασίζουν την Τρίτη για κινητοποιήσεις, η εξέλιξη και το αποτέλεσμα της πρώτης συνάντησης για το Ασφαλιστικό, υπό τον κλοιό διαδηλωτών του ΠΑΜΕ, καθιστά έκθετη την κυβέρνηση που έχει την πλήρη ευθύνη για την άδοξη κατάληξη. Έτσι, αντί, όπως ήταν ο σχεδιασμός, να φορτωθεί το ναυάγιο σε ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ και Συνδικάτα, παρά την αποχώρηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (δια του κ. Θεοδ. Πάγκαλου) και του ΣΥΡΙΖΑ (διά του κ. Γ. Δραγασάκη) η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση που για να «πετύχει» την πραγματοποίηση μιας δεύτερης συνάντησης θα πρέπει να επιδείξει και καλές προθέσεις και πολιτική βούληση και κυρίως, αναλογιστικές μελέτες που να γίνουν αποδεκτές για την εγκυρότητά τους, ώστε να αποτελέσουν βάση διαλόγου. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, είναι άγνωστη η τύχη μιας νέας συνάντησης, όπως και ο χρόνος πραγματοποίησής της.

Το φιάσκο της συνάντησης της Πέμπτης προοιωνίζεται τεράστιες δυσκολίες στην εξέλιξη και τους στόχους του διαλόγου. Παρά τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες την επόμενη φορά η κυβερνητική πλευρά θα είναι πανέτοιμη για την έναρξη του διαλόγου, με αναλογιστικές μελέτες κ.λπ., είναι γνωστό πως μόνο το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ μπορεί να παρουσιάσουν τέτοιες μελέτες σε εύλογο χρονικό διάστημα. Τα υπόλοιπα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σχετικές μελέτες μέχρι την άνοιξη του 2008!

Σημειώνεται, σχετικά, πως η αποτύπωση της οικονομικής μελέτης που η ΓΣΕΕ έχει εκπονήσει υπήρξε αποτέλεσμα καταγραφής «άτομο με άτομο» που κράτησε δύο χρόνια, όπως μας αναφέρουν ο επιστημονικός διευθυντής ΑΔΕΔΥ κ. Σ. Ρομπόλης και ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-

ΑΔΕΔΥ Γ. Ρωμανιάς. Υπογραμμίζεται ότι:

Η αναλογιστική μελέτη που έχει ανατεθεί στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας και την οποία, προφανώς, αναμένει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες μας, είτε δεν πρόκειται να αποσταλεί είτε αν αποσταλεί θα είναι «διάτρητη», καθώς τα στοιχεία που διατέθηκαν στους εκεί εμπειρογνώμονες μάλλον τους μπέρδεψαν αντί να τους βοηθήσουν στην εκπόνηση της μελέτης.

Και μπορεί τόσο ο υπουργός Απασχόλησης κ. Βασ. Μαγγίνας όσο και ο εισηγητής της ΝΔ κ. Παναγιωτόπουλος να χαρακτήρισαν προσχηματική την αποχώρηση του

ΠΑΣΟΚ, «έχασαν» όμως τις εντυπώσεις όταν απέδωσαν την αποχώρηση του κ. Πάγκαλου «σε ανυπαρξία θέσεων» και στα εσωτερικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ τη στιγμή που οι ίδιοι που οργάνωσαν τον διάλογο επανέλαβαν απλώς την «αντζέντα» που είχε αναφερθεί στις προσκλήσεις που είχαν αποσταλεί για συμμετοχή στην όλη διαδικασία…

Η εξήγηση για το φιάσκο ίσως να βρίσκεται στη δήλωση-βόμβα του υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Γιώργου Αλογοσκούφη, σύμφωνα με την οποία «δεν πρέπει να περιμένει κανείς ότι θα λυθεί από αυτήν την κυβέρνηση το Ασφαλιστικό, γιατί απαιτείται χρόνος»!

Με ποιο ΑΕΠ;

Οι δαπάνες για το Ασφαλιστικό φτάνουν σήμερα στο 13% του ΑΕΠ και μέχρι το 2050 θα σκαρφαλώσουν στο 25%, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, χωρίς όμως να προσδιορίσει αν το ποσοστό αυτό αφορά στο «εθνικό» ή σ’ αυτό που προσδιόρισε η Eurostat (25% και 9,3% αντιστοίχως).

Παρέμβαση κατά τη συνεδρίαση έκανε και ο πρώην υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, που υπογράμμισε ότι η έναρξη του δημόσιου διαλόγου δεν πρέπει να εντείνει την ανασφάλεια των εργαζομένων… Είναι άγνωστο αν ο κ. Τσιτουρίδης υποστηρίζει την πάγια θέση του, το «μάρμαρο» του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης να πληρώσουν το τραπεζικό και εφοπλιστικό κεφάλαιο. Ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος έθεσε ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Επιτροπής την κατάθεση νομοσχεδίου από την κυβέρνηση, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος υπογράμμισε πως η κορωνίδα του ασφαλιστικού προβλήματος είναι η χρηματοδότηση. «Πρέπει να γνωρίζουμε τις θέσεις της κυβέρνησης για να είναι παραγωγικός ο διάλογος» τόνισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρος.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Μάκης Βορίδης δήλωσε πως το κόμμα του θα παραμείνει μέχρι το τέλος στον διάλογο για την υπεράσπιση των δίκαιων δικαιωμάτων και αιτημάτων των ασφαλισμένων.

Ο κ. Κουτρουμάνης

Με δηλώσεις του στο «ΠΑΡΟΝ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία κ. Γιώργος Κουτρουμάνης αναφέρει, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Υπάρχει σοβαρό έλλειμμα στη αποτύπωση της σημερινής, πραγματικής οικονομικής κατάστασης των ασφαλιστικών ταμείων, όπως απέδειξε η πρώτη συνάντηση κυβέρνησης – κοινωνικών φορέων. Φάνηκε πως απουσιάζει κάθε στοιχειώδης προετοιμασία που να δείχνει τα προβλήματα του σήμερα και τα προβλήματα που προκύπτουν μέσα από την εκπόνηση και ανάλυση των αναλογιστικών μελετών. Πρέπει να υπάρξει βάση δεδομένων κοινά αποδεκτή, που να αποτελέσει την αφετηρία για έναν ειλικρινή και αποτελεσματικό διάλογο»…


Σχολιάστε εδώ