Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δδ Όταν μια χρηματιστηριακή αγορά καταφέρνει να αντιπαρέλθει ακόμα και εισαγόμενους κραδασμούς, όταν καλείται να κρατήσει την ψυχραιμία αλλά και τα επίπεδα τιμών της σε μια περίοδο που όμοιά της -τουλάχιστον σε απόλυτους … αριθμούς- δεν έχει γνωρίσει εσχάτως η διεθνής κοινότητα (ο λόγος για τις πιέσεις από τη διεθνή αγορά ενέργειας) και όταν, εν τέλει, υποχωρεί -λελογισμένα είναι η αλήθεια- κάτω από το βάρος πλείστων όσων αρνητικών συγκυριών και πάρα ταύτα ΔΕΝ προξενεί πανικό στους… έχοντες, τότε κάλλιστα μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως αυτή ακριβώς η αγορά μπορεί να μας χαρίσει νέες συγκινήσεις στο μέλλον.

δδ Σε κάθε περίπτωση η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, μια και περί αυτής ο λόγος, μπόρεσε και κρατήθηκε στα επίπεδα πέριξ των 5.200 μονάδων, την ώρα που το πετρέλαιο κατέγραφε νέα ιστορικά υψηλά, το ευρώ πίεζε εκ νέου το σύνολο των ευρωαγορών και στην εγχώρια αγορά κυριαρχούσαν τα μικρομεσαία χαρτιά και οι διάφορες φήμες περί επικείμενων επιχειρηματικών κινήσεων.

δδ Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η αγορά κατέγραφε αρκετά σημαντική πτώση και ο Γενικός Δείκτης «βολόδερνε» στα χαμηλά των τελευταίων ημερών. Ποια χαμηλά; Εκεί γύρω στις 5.170 μονάδες! Μολονότι μάλιστα την πτώση τροφοδοτούσαν οι πιέσεις σε χαρτιά-πρωταγωνιστές της αγοράς όπως η

Εθνική. Την ίδια ώρα όμως κρατούσαν άμυνα τα μικρομεσαία χαρτιά, τα οποία τις προηγούμενες ημέρες είχαν επιτύχει άκρως ενδιαφέρουσες επιδόσεις κι είχαν στείλει χαμόγελα σε πολλούς μικρομεσαίους επενδυτές!

δδ Εκείνο μάλιστα που τόνιζαν, εμφανώς ικανοποιημένοι, πολλοί αναλυτές ήταν το γεγονός πως η άνοδος των χαρτιών του 40άρη και του 80άρη επιτεύχθηκε με αυξημένες συναλλαγές. Μια προσεκτικότερη ματιά μάλιστα στα όσα διαδραματίσθηκαν τις προηγούμενες ημέρες έδειξε πως εκείνοι που «έκαναν παιχνίδι» στα μικρά χαρτιά ήταν οι συνήθεις εντολείς του 20άρη! Ήταν δηλαδή μεγάλοι παίκτες της αγοράς μας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια στην πορεία των συγκεκριμένων τίτλων!

δδ Αν τώρα ψάξει κανείς να βρει ψεγάδια στη συμπεριφορά της αγοράς, κάλλιστα μπορεί να σταθεί στην αρνητική διεθνή συγκυρία που ίσως φοβίζει για ενδεχόμενο πισωγύρισμα.

Εκείνο που φοβούνται όσοι σκέφτονται κάτι τέτοιο είναι η πιθανότητα να διαφοροποιηθούν

οι εντολές των ξένων διαχειριστών, εφόσον παραστεί ανάγκη να… ισοφαρίσουν ενδεχόμενες μεγάλες απώλειες από τις τοποθετήσεις τους στις μεγάλες ευρωαγορές!


Σχολιάστε εδώ