στα ενδότερα των ομάδων

• Η ατάκα του Γιώργου Σαμαρά ότι «έτσι απαντάνε τα ΚΑΠΗ» ήταν η πιο ήπια που βγήκε από στόμα ποδοσφαιριστή. Αν δημοσιεύαμε τις υπόλοιπες, θα κινδυνεύαμε με κλήση από τους αρμόδιους εισαγγελείς που έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη της εφαρμογής του νόμου περί Τύπου.

• Οι περισσότεροι διεθνείς έψαχναν τον πρώην υφυπουργό Απασχόλησης Γεράσιμο Γιακουμάτο. Προέτρεπαν, μάλιστα, κάποιους απεσταλμένους ρεπόρτερ να κανονίσουν ώστε να βγει ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος σε κάποια τηλεοπτική ή ραδιοφωνική εκπομπή και να τον ρωτήσουν για τα
ΚΑΠΗ και τον συνταξιούχο προπονητή.

• Έχουν ενοχληθεί οι παίκτες από την κριτική που δέχθηκαν μετά την ήττα τους στο Φάληρο, την παραμονή της εθνικής επετείου. Και περίμεναν στη γωνία όσους βιάστηκαν να τους καταδικάσουν.

• Για να περιοριστεί ο θόρυβος, μεσολάβησε ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος φρόντισε να ενημερώσει την ΕΠΟ για το έξτρα πριμ του 1 εκατ. ευρώ. Ποσό που εκτός των άλλων δόθηκε και για να διαφοροποιηθεί η γνώμη των διεθνών για τους πολιτικούς και να μειωθούν οι αιχμές εναντίον όσων συμμετείχαν στην κριτική.

• Οι πληροφορίες μιλάνε για προσωπική εντολή του Κώστα Καραμανλή, μέσω του υπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη. Στα φίλαθλα αισθήματα του πρωθυπουργού αποδόθηκε η διάθεση της Πολιτείας να πριμοδοτήσει τους παίκτες που έκαναν υπερήφανους τους Έλληνες, φιλάθλους και μη.

• Το επιχείρημα που χρησιμοποιούν έχει να κάνει με τις περιορισμένες αρμοδιότητες του νυν υφυπουργού Αθλητισμού. «Δεν έχει τη δυνατότητα ο Ιωαννίδης να προσφέρει τόσα χρήματα», λένε όσοι υποστηρίζουν πως τα λεφτά δόθηκαν από τον Λιάπη με παρέμβαση Καραμανλή.

• Μια και αναφέρομαι στις σχέσεις Πολιτείας – ΕΠΟ, νομίζω ότι ο… παραδιπλανός, τον οποίο καλωσορίζω στη συντροφιά μας, έβγαλε την προηγούμενη εβδομάδα ένα μεγάλο θέμα. Μόνο που δεν ασχολήθηκε με τη συγκεκριμένη παράμετρο, ώστε να καταδείξει και τις επιπτώσεις στην Ελλάδα από την απαγόρευση των Γάλλων να διαφημιστεί στην επικράτειά τους ο χορηγός της Γκλάσγκοου Ρέιντζερς και ένας από τους βασικούς χρηματοδότες του Τσάμπιονς Λιγκ.

• Τι ακριβώς έγραφε ο… παραδιπλανός; Ότι οι Σκοτσέζοι υποχρεώθηκαν από τη γαλλική νομοθεσία να αγωνιστούν στο «Ζερλάν» κόντρα στη Λιόν χωρίς διαφήμιση στη φανέλα τους επειδή η Carling είναι μπίρα και στη Γαλλία απαγορεύεται η προώθηση αλκοόλ.

• Για τον ίδιο λόγο απαγορεύεται ρητά στους εντός έδρας αγώνες των γαλλικών ομάδων να εμφανίζονται ταμπέλες με το όνομα της μπίρας που παράγει ολλανδική ζυθοποιία και πληρώνει πανάκριβα για να διαφημιστεί από την ΟΥΕΦΑ, ως χορηγός του Τσάμπιονς Λιγκ. Κι, όμως, οι γαλλικές αρχές προτάσσουν τη νομοθεσία της χώρας και αφήνουν τα… σεντόνια και τις ταμπέλες με το λογότυπο της μπίρας για άλλες χώρες.

• Πρακτικά, λοιπόν, γίνεται αντιληπτή η αδυναμία της ΟΥΕΦΑ να κοντράρει μια χώρα-μέλος της ΕΕ. Αδυνατεί να υπερασπιστεί το καλύτερο προϊόν της, το Τσάμπιονς Λιγκ, και βάζει σε κίνδυνο τις χορηγίες της, καθώς αναγνωρίζει ότι «πάνω απ’ όλα είναι οι νόμοι».

• Κι, όμως, στην Ελλάδα μάς παρουσίασαν την ΟΥΕΦΑ και τη ΦΙΦΑ ως τους υπέρτατους άρχοντες. Άραγε, μόνο στην Ελλάδα μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις, όταν πλήττεται το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου;

• Στη Γαλλία δεν πλήττεται το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου με την απαγόρευση διαφήμισης συγκεκριμένων χορηγών; Αν εφαρμοζόταν κι εδώ κάτι ανάλογο, θα είχαμε εκρήξεις με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην οικονομία, στην κοινωνία, στην πολιτική.

• Θα έβγαινε ο Βασίλης Γκαγκάτσης και θα καταδίκαζε τις κρατικές παρεμβάσεις στο ποδόσφαιρο. Θα ερχόταν στην Ελλάδα ο γνωστός φιλέλληνας Γιόζεφ Μιφσούντ από τη Μάλτα και, αφού περνούσε ορισμένες ημέρες πληρωμένων διακοπών, θα εμφανιζόταν στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΠΟ.

• «Θα πρέπει το κράτος να προσέξει, διότι η ΦΙΦΑ δεν αστειεύεται με τις παρεμβάσεις των πολιτικών στο ποδόσφαιρο, το οποίο πρέπει να αυτοδιοικείται. Θα πρέπει, λοιπόν, να προσέξουν, διότι μπορεί να αποκλειστείτε από τις διεθνείς διοργανώσεις», θα έλεγε μεταξύ άλλων ο συμπαθής Μιφσούντ και θα έστελνε το μήνυμα να επιτραπούν οι προωθητικές ενέργειες, δηλαδή οι διαφημίσεις κάθε εταιρείας που συνεργάζεται με την ΕΠΟ ή κάποιο άλλο ποδοσφαιρικό όργανο.

• Επειδή, όμως, το θέμα είναι σοβαρό, ας ασχοληθώ με την ουσία. Η περίπτωση των Γάλλων ανέδειξε την αδυναμία της ελληνικής Πολιτείας να εφαρμόσει τη νομοθεσία και να αποδείξει ότι όλοι είναι ίσοι για το κράτος.

• Δεν μπορεί, δηλαδή, να ελέγχει η εκάστοτε κυβέρνηση την οποιαδήποτε ομοσπονδία επιδεικνύει παραβατική συμπεριφορά; Με βάση όσα συμβαίνουν στη Γαλλία, ασφαλώς και μπορεί.

• Το ερώτημα είναι γιατί δεν το έπραξε τόσο καιρό. Ο ευρωβουλευτής Μανόλης Μαυρομμάτης φωνάζει εδώ και χρόνια ότι οι νόμοι κάθε κράτους είναι πάνω από κάθε αυτοδιοίκητο οποιασδήποτε ομοσπονδίας.

• Στην Ελλάδα, ωστόσο, δεν του έδιναν σημασία. Έτσι, ο Βασίλης Γκαγκάτσης συνέχισε να διοικεί ανενόχλητος, παρά τις κραυγές για τις παραβατικές πράξεις του.

• Το ερώτημα είναι γιατί δεν μπορούσαν να μάθουν στη Λεωφόρο Κηφισίας 7 κάτι που πληροφορήθηκε ένας δημοσιογράφος. Διότι η γαλλική νομοθεσία δεν απαγόρευσε φέτος τις διαφημίσεις του αλκοόλ.

• Το ίδιο ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια. Απλώς φέτος έγινε ακόμα πιο ορατή η εφαρμογή των νόμων, διότι εμφανίστηκε δίχως διαφήμιση η ομάδα της Γλασκόβης, η Ρέιντζερς.

• Πάω στη διαιτησία. Εκεί άνοιξε νέος… ασκός του Αιόλου, μετά από τις απίστευτες καταγγελίες του Κώστα Πηλαδάκη για τις σχέσεις του Ατρομήτου με τη διαιτησία.

• Μπορεί στο Περιστέρι να μην απάντησαν, αλλά αποκλείεται να άφησαν να περάσει στο ντούκου το θέμα. Ξέρουν, άλλωστε, ότι αν κάνουν την… πάπια, μπορεί να το πληρώσουν στο μέλλον και να νιώσουν στο πετσί τους τα νύχια των διαιτητών.


Σχολιάστε εδώ