«ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΟ» ΤΗΣ ΕΡΤ Η ΕΤ3!
«Παραιτούμαι για λόγους προσωπικούς», είπε στα εμβρόντητα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής ο κ. Τσάμης. Κι όλα αυτά ενώ το περασμένο Σάββατο είχε δώσει μαζί με τη γενική διευθύντρια συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του νέου προγράμματος του καναλιού.
Ο Δημήτρης Τσάμης διορίστηκε πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΤ3 λίγο μετά τις εκλογές του 2004. Γιατρός το επάγγελμα, αλλά με γνώσεις στον τομέα της πολιτικής επικοινωνίας και με ισχυρή πρόσβαση στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν τότε η καταλληλότερη επιλογή. Οκτώ μήνες διήρκεσε η συνύπαρξή του με τον τότε γενικό διευθυντή Νίκο Κούρτη. Τα προβλήματα από τη διοίκηση που ασκούσε, ή καλύτερα δεν ασκούσε τότε ο Κούρτης, τον οδήγησαν στην αναγκαστική παραίτηση. Ο Τσάμης πήρε την κατάσταση στα χέρια του και για 10 περίπου μήνες ήταν και πρόεδρος και γενικός διευθυντής του καναλιού. Έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση του διευθυντή ειδήσεων και ενημέρωσης Βασίλη Κοντογουλίδη, έβαλε τάξη στην ΕΤ3 και έθεσε τα θεμέλια για την άνοδο του καναλιού. Εκείνο το διάστημα η ΕΤ3 εκτοξεύτηκε και έκανε τις μεγαλύτερες επιτυχίες. Το νομοθετικό διάταγμα που του είχαν υποσχεθεί, προκειμένου να μην έχει τυπικό πρόβλημα από την παράλληλη άσκηση των καθηκόντων προέδρου και γενικού διευθυντή, ουδέποτε έγινε και η άσκηση διοίκησης ήταν κυριολεκτικά στον αέρα. Τότε έκανε το μεγάλο λάθος που ήταν μοιραίο και για την πορεία του καναλιού και για τον ίδιο. Πρότεινε για γενική διευθύντρια του καναλιού τη Θάλεια Ιωαννίδου, απλό μέλος της Διοικούσας Επιτροπής, συνταξιούχο δημοσιογράφο, η οποία δεν είχε την παραμικρή εμπειρία από άσκηση διοίκησης σε τηλεοπτικό σταθμό, ούτε φυσικά και γνώση αντικειμένου.
Η εποχή της Θάλειας στην ΕΤ3 μόνο προβλήματα προκάλεσε. Το πιο εξωφρενικό είναι η δουλικότητα απέναντι στον πρόεδρο της ΕΡΤ Χρήστο Παναγόπουλο, ο οποίος αντιμετώπισε την ΕΤ3 ως παραμάγαζο της ΕΡΤ, με την ανοχή πάντα της συνταξιούχου γενικής διευθύντριας. Τα προβλήματα που άρχισαν να συσσωρεύονται δημιούργησαν ένα πολύ άσχημο κλίμα, ενώ η γενική διεύθυνση αδυνατούσε να δώσει λύσεις. Ο Τσάμης ήταν αποδέκτης αυτής της κατάστασης και εδώ και καιρό άρχισε να αποστασιοποιείται. Είναι αξιοσημείωτο ότι «έκοψε» ακόμα και την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παναγόπουλο. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», στις αρχές της εβδομάδας ο Δημήτρης Τσάμης συναντήθηκε με τον πολιτικό του προϊστάμενο, υπουργό Επικρατείας Θόδωρο Ρουσόπουλο. Εκεί αφού τον ενημέρωσε για τα προβλήματα της ΕΤ3 και τον κίνδυνο να απολέσει την αυτονομία της, λόγω της ηγεμονικής συμπεριφοράς της ΕΡΤ, του ανακοίνωσε την οριστική απόφασή του να παραιτηθεί, κάτι που έκανε την επομένη.
«Μπούχτησα», είπε σε δικούς του ανθρώπους ο Δημήτρης Τσάμης και σηκώθηκε και έφυγε. Μετά τις αποχωρήσεις του διευθυντή ειδήσεων Βασίλη Κοντογουλίδη και του Δημήτρη Τσάμη, δύο ανθρώπων που κατά γενικήν ομολογία πρόσφεραν πολλά στην ΕΤ3, το μέλλον του καναλιού προδιαγράφεται δυσοίωνο.
ΕΤ3 σε ελεύθερη πτώση
Μόνο θλίψη προκαλεί στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης η συνεχώς πτωτική πορεία του τρίτου κρατικού καναλιού.
Η άτολμη, άβουλη και κακή διοίκηση που ασκείται από τη γενική διευθύντρια της ΕΤ3 Θάλεια Ιωαννίδου έχει οδηγήσει σε τέλμα ένα κανάλι που κάποτε φιλοδοξούσε να γίνει η φωνή της περιφέρειας.
Άνθρωποι που ξέρουν πρόσωπα και πράγματα στο κανάλι λένε με πίκρα και έντονο προβληματισμό ότι η ΕΤ3 βρίσκεται στη χειρότερη θέση της ιστορίας της και αποτελεί εδώ και καιρό το αποπαίδι της ΕΡΤ. Για αυτονομία βέβαια ούτε που γίνεται λόγος, καθώς η Ιωαννίδου ακόμα και για απλά γραφειοκρατικά θέματα συμβουλεύεται καθημερινά τον πρόεδρο της ΕΡΤ Χρήστο Παναγόπουλο. Οι κακές γλώσσες λένε μάλιστα ότι δεν κάνει τίποτα αν δεν ενημερώσει τον Παναγόπουλο, ο οποίος το διασκεδάζει, διαπιστώνοντας ότι είναι ο κυρίαρχος όλου του μαγαζιού. Η Ιωαννίδου όλο αυτό το διάστημα λειτούργησε άβουλα και δεν ήρθε ποτέ σε ρήξη με την κεντρική διοίκηση, όχι για να κάνει την επανάσταση του καναλιού της, αλλά για να θωρακίσει την αυτονομία του. Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμα και τις συμβάσεις έργου του προσωπικού της ΕΤ3 τις εγκρίνει η τριμελής επιτροπή της ΕΡΤ στην Αθήνα, που αποτελείται από τους Κέκη, Λουριδά και Κακαβούλη. Η κυρία γενικός της ΕΤ3 εισηγείται βέβαια τις συμβάσεις και αν θέλει να κόψει ή να περάσει κανέναν, το κάνει με τις ευλογίες του Παναγόπουλου και την τυπική πάντα έγκριση της τριμελούς επιτροπής. Στις τελευταίες συμβάσεις έργου έδειξε το εκδικητικό της πρόσωπο, καθώς «έκοψε» τον δημοσιογράφο – παρουσιαστή της πρωινής εκπομπής Γιάννη Κυφωνίδη. Ο Κυφωνίδης ήδη έστειλε επιστολή στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης και ζητά την προστασία της Ένωσης.
Για τις συμβάσεις εργασίας που είχε υποσχεθεί ο Παναγόπουλος στη διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ κάθε φορά που του έθετε το θέμα των ψευδεπίγραφων συμβάσεων έργου βέβαια ούτε λόγος. Όλες οι υποσχέσεις Παναγόπουλου – Θάλειας ήταν φρούδες και παχιά λόγια.
Η κυρία γενικός
και ο πρόεδρος της ΕΡΤ
Το τελευταίο διάστημα ακούστηκε έντονα ότι επίκειται η αντικατάσταση της Ιωαννίδου. «Δεν μπορεί το ανανεωτικό πρόσωπο της νέας διακυβέρνησης να το εκφράζει στην ΕΤ3 μια παλαίμαχος δημοσιογράφος που την ανασύραμε από τη σύνταξη και έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα», λένε κομματικά στελέχη στη Θεσσαλονίκη. Η Ιωαννίδου, αντιδρώντας στα σχόλια αυτά, σημειώνει σε στενούς της συνεργάτες ότι όσο είναι ο Παναγόπουλος πρόεδρος στην ΕΡΤ δεν πρόκειται να την κουνήσει κανείς!
«Τα χρήματα είναι πολλά», λένε πικρόχολα άνθρωποι του τρίτου κρατικού καναλιού, σχολιάζοντας τον παχυλό μισθό της γενικής διευθύντριας. Είναι αξιοσημείωτο ότι λίγους μήνες μετά την ανάληψη της γενικής διεύθυνσης της ΕΤ3 από την κ. Ιωαννίδου, εξομοιώθηκαν οι αποδοχές του γενικού διευθυντή της ΕΤ3 με τις αποδοχές των γενικών διευθυντών της ΕΡΤ. Η οικονομική αυτή εκτόξευση είδε το φως της δημοσιότητας μετά τις αποκαλύψεις του «Π», με το εκκαθαριστικό της κυρίας γενικής διευθύντριας, που έφθασε την προηγούμενη σεζόν το αστρονομικό ποσό των 240.000 ευρώ μεικτά! Η κ. Ιωαννίδου μάλιστα εκείνη την περίοδο έγινε έξαλλη, που το εκκαθαριστικό της έγινε φέιγ βολάν και ζήτησε τη διενέργεια έρευνας.
Η ΕΔΕ είναι από τις αγαπημένες συνήθειες της κυρίας γενικού, που στα δύο χρόνια της θητείας της σε ένα πράγμα παίρνει άριστα: στη γραφειοκρατία. Το πιο τρελό της υπόθεσης είναι ότι παρήγγειλε έρευνα, με τις ευλογίες πάντα του προέδρου της ΕΡΤ, ακόμα και για πλάκα που έκαναν δημοσιογράφοι του καναλιού στις ειδήσεις, που έγραψαν και ποτέ δεν εκφώνησαν στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του καναλιού. Η κ. γενικός από τότε που εγκαταστάθηκε στην Αγγελάκη δεν σηκώνει ούτε τις πλάκες, παρότι συνάδελφοί της από τα ένδοξα χρόνια του «Ελληνικού Βορρά», όπου δούλεψε ως αστυνομική – δικαστική ρεπόρτερ, λένε ότι τότε και χιούμορ διέθετε και ειδική στις πασιέντζες ήταν. Τα πέτρινα χρόνια της δημοσιογραφίας στη Θεσσαλονίκη ήταν μέλος του τραστ στο δικαστικό ρεπορτάζ, όταν οι δικαστικοί ρεπόρτερ αντάλλασσαν πληροφορίες και ειδήσεις. Η Θάλεια ήταν πάντα τελευταία και καταϊδρωμένη στις ειδήσεις και πρώτη στις δικαιολογίες, όταν χάνονταν οι ειδήσεις.
Μπάχαλο στην ΕΤ3
Με αυτόν τον τρόπο διοίκησης και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζόμενων στην ΕΤ3, εδώ και μήνες κυριαρχεί το απόλυτο μπάχαλο. Μετριοκρατία, ίντριγκες, χαμηλή ποιότητα με ταινίες που δεν έχουν καμία σχέση με την κουλτούρα του παρελθόντος, αγραμματοσύνη και επαρχιωτισμός εσχάτου είδους. «Αυτό δεν είναι το κανάλι που ονειρευόμασταν», λένε καθημερινά σοβαροί άνθρωποι της ΕΤ3 και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Μετά και την παραίτηση Τσάμη, είναι καιρός κάποιοι να ξυπνήσουν και να ασχοληθούν σοβαρά με αυτό το κανάλι. Σε τελική ανάλυση το απαιτεί ο κόσμος που πληρώνει μέσω του ανταποδοτικού τέλους και θέλει μια ΕΤ3 σοβαρή, ποιοτική, περιφερειακή και να διοικείται από ανθρώπους που έχουν προσόντα και γνωρίζουν.