Παράνομη η σύνθεση του Α΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου που «έκοψε» τη Φώφη;

Αυτό συνέβη και με την υπόθεση της μη ανακήρυξης της Φώφης Γεννηματά ως υποψήφιας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Για δεύτερη φορά το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα με τις αντεγκλήσεις των Βενιζελικών και των Παπανδρεϊκών για το εάν γνώριζαν το συνταγματικό κώλυμα ή όχι και εάν προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο εμπλοκής της ανακήρυξής της στον Άρειο Πάγο.

Φαίνεται πως η πολιτική αντιπαλότητα των μεν και των δε επιτάσσει να ρίχνει ο ένας ευθύνη στον άλλον, με συνέπεια κανένας από τον χώρο αυτόν να μην ερευνά το τι ακριβώς συνέβη στο τμήμα του Αρείου Πάγου και ιδιαίτερα να μην καταγγέλλει αυτήν τη μεθόδευση που αφορά τη λειτουργία του ανώτατου δικαστηρίου και τελικά την παρέμβασή του στα πολιτικά πράγματα..

Το κώλυμα της υποψηφιότητάς της το γνώριζε η κ. Γεννηματά. Οι συνταγματολόγοι, ωστόσο, υποστήριζαν ότι το κώλυμα αυτό αφορά την υποψηφιότητα εκείνων που ζητούν σταυρό προτίμησης. Εάν η άποψη αυτή ήταν σωστή ή λάθος θα έπρεπε να κριθεί από το Εκλογοδικείο. Άρα μετά τις εκλογές και εφόσον κάποιος κατέθετε ένσταση εκλογιμότητας.

Σε όλα τα συντάγματα, από το 1974, αναφέρονται ρητά τα κωλύματα εκλογιμότητας και όλα κρίνονται, τελικά, από το εκλογοδικείο.

Ο Άρειος Πάγος αυτήν τη φορά πρωτοτύπησε και μάλιστα με παράνομο τρόπο.

Το Α΄ τμήμα που ασχολήθηκε με την ανακήρυξη των υποψηφίων ήταν παράνομα συγκροτημένο.

Συγκεκριμένα, έως τις 15 Σεπτεμβρίου του 2007 με απόφαση της Ολομελείας του Αρείου Πάγου το πρώτο τμήμα συγκροτούσαν οι Δημ. Λοβέρδος, Βασ. Ρήγας, Γ. Καλαμίδας, Δ. Κανελλόπουλος, Δ. Γιαννακόπουλος, Ε. Παναγιωτάκη, Ιωάννης Τέντες, Χαρ. Παπαηλιού και Χαρ. Δημάδης.

Ωστόσο, ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου, που επελέγη από τη ΝΔ το περασμένο καλοκαίρι, Βασ. Νικόπουλος ανέθεσε την ανακήρυξη των υποψηφίων στη νέα σύνθεση του πρώτου τμήματος η οποία άρχιζε τις εργασίες της στις 16 Σεπτεμβρίου, την ημέρα δηλαδή των εκλογών. Στη σύνθεση του νέου τμήματος μετείχαν οι Δημ. Λοβέρδος, Βασ. Ρήγας, Δημ. Δαλιάνης, Ιωάν. Τέντες, Δ. Πατινίδης, Χαρ. Δημάδης, Γ. Γιαννούλης, Γ. Χρυσικός και Νίκ. Λεοντής.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομελείας του Αρείου Πάγου (16/12-6-2007) η θητεία των συγκεκριμένων δικαστών στο Α΄ τμήμα άρχιζε με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, το οποίο από συστάσεως του ελληνικού κράτους ξεκινά στις 15 Σεπτεμβρίου.

Αντί λοιπόν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, και υποτίθεται ευαισθητοποιημένοι στη λειτουργία των θεσμών, να καταγγέλλουν τη συγκρότηση του δικαστηρίου που έλαβε αυτήν την απόφαση, και που αναδεικνύει τον τρόπο λειτουργίας φορέων εξουσίας που οφείλουν να είναι πάνω και έξω από τις πολιτικές αντιπαλότητες, έβαλαν και αυτό το θέμα στη μάχη του αλληλοσπαραγμού, αφήνοντας και άλλους επικινδυνότερους υπονομευτές μακριά από την κριτική.

Κάπως νωρίς δεν άρχισαν τα παρατράγουδα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας;

ΥΓ.: Αλλού πάντως βρίσκεται η ουσία της υπόθεσης. Στο ποιος έβαλε το αντίγραφο της παραίτησης της Φώφης Γεννηματά μέσα στον φάκελο των δικαιολογητικών στοιχείων που υποβλήθηκαν στον Α.Π. Μετά απʼ αυτό δεν θα μπορούσαν οι Αρεοπαγίτες να κάνουν τα στραβά μάτια. Αν δεν ήταν η παραίτηση μέσα στον φάκελο, η υπόθεση θα κρινόταν μετά από 2 χρόνια περίπου… Επομένως κάποιος εσκεμμένα την έβαλε στον φάκελο για να βάλει φωτιά στο ΠΑΣΟΚ…


Σχολιάστε εδώ