Ο Τάσσος καλεί τον Ταλάτ σε συνάντηση εντός 15 ημερών

Ο Πρόεδρος εισηγείται όπως γίνει η πρώτη συνάντηση εντός 15 ημερών. Εκτός των άλλων στόχος του Προέδρου είναι όπως αποδείξει στη Διεθνή Κοινότητα ότι όντως επιθυμεί λύση του Κυπριακού και ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην τουρκική πλευρά. Ήδη έχει ενημερωθεί η ΕΕ διά μέσου του Κοινοτικού Επιτρόπου Όλι Ρεν, με τον οποίο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε δείπνο την περασμένη Τετάρτη το βράδυ. Οι οκτώ προτάσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου, οι οποίες κατατέθηκαν και ενώπιον του ΓΓ των Ην. Εθνών Μπαν Κι Μουν, έχουν ως ακολούθως:

Πρώτον, εντός δύο εβδομάδων να υπάρξει συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η οποία θα σηματοδοτήσει τη λειτουργία των ομάδων εργασίας στο πλαίσιο της διαδικασίας της 8ης Ιουλίου.

Δεύτερον, εντός τριών εβδομάδων από τη λειτουργία των ομάδων εργασίας να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των δύο ηγετών για τα σημαντικά θέματα που περιλαμβάνονται στους καταλόγους θεμάτων, που ήδη αντηλλάγησαν.

Τρίτον, σκοπός της διαπραγμάτευσης είναι η επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατόν, στα πλαίσια της διαδικασίας της 8ης Ιουλίου.

Τέταρτον, οι δύο ηγέτες να συναντώνται κάθε τρεις με τέσσερις εβδομάδες ή και στη βάση της προόδου που θα επιτελείται.

Πέμπτον, δημιουργία κοινωνικού φόρουμ διαλόγου από εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Έκτον, διάνοιξη οδού Λήδρας και οδοφράγματος Λιμνίτη, καθώς και υιοθέτηση άλλων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μεταξύ αυτών που ήδη υποβλήθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη ή και άλλων.

Έβδομον, εφαρμογή άμεσων μέτρων στη βάση της συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης για τους εγκλωβισμένους.

Όγδοον οι δύο ηγέτες να συναντήσουν εντός δέκα ημερών τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων για να εκφράσουν έμπρακτα τη στήριξή τους στις εργασίες της.


Σχολιάστε εδώ