Ο Σημίτης ενταφίασε το Δόγμα

Καταπέλτης ήταν ο πρώην υπουργός Άμυνας Γεράσιμος Αρσένης. Σε συνέντευξη που έδωσε την περασμένη Τρίτη στην κυπριακή εφημερίδα «Η Σημερινή» ο κ. Αρσένης κατηγορεί τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ότι ενταφίασε το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού. Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος της εφημερίδας, που έχει ως εξής: «Ο Σημίτης έθαψε το Δόγμα»!

Ο κ. Αρσένης υποστηρίζει ότι για την κατάργηση του Δόγματος είχαν ασκηθεί πιέσεις από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Τουρκία. Παρʼ όλʼ αυτά, το Δόγμα άρχισε να εφαρμόζεται με οδηγίες του Ανδρέα Παπανδρέου σε συνεννόηση με τον Γλαύκο Κληρίδη. Όμως, η άνοδος στην πρωθυπουργία του Κώστα Σημίτη και η αλλαγή πολιτικής, δηλαδή η στροφή προς την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία, ενταφίασε το Δόγμα, το οποίο σήμερα υπάρχει μόνο στα χαρτιά.

Ο ενταφιασμός

Χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του, ο κ. Αρσένης τονίζει τα ακόλουθα:

Ερ.: «Προχωρούσαμε μέχρι ενός σημείου. Τα αεροπλάνα πετούσαν για κάποιο διάστημα, αλλά στη συνέχεια σταμάτησαν. Γιατί;»

Απ.: «Τα σχέδια προχωρούσαν με ταχύτατους ρυθμούς όσο υπήρχε η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου και ήμουν υπουργός Εθνικής Άμυνας. Το 1996 είχαμε αλλαγή κυβερνήσεως στην Αθήνα με Πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και εγώ έπαυσα να είμαι υπουργός Εθνικής Άμυνας, ακριβώς λόγω της θέσης μου στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Άρχισε, τότε, να εφαρμόζεται μια αναθεωρημένη εξωτερική πολιτική ακρογωνιαίος λίθος της οποίας ήταν η βήμα προς βήμα προσέγγιση Ελλάδας – Τουρκίας, με προορισμό την «ομαλοποίηση των σχέσεων». Σʼ αυτό το κλίμα και με το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να δημιουργηθούν αντιπαραθέσεις με την Τουρκία, άρχισε να χαλαρώνει η εφαρμογή του Δόγματος. Στις κοινές ασκήσεις Τοξότης – Νικηφόρος άρχισαν να μην πετούν τα μαχητικά αεροπλάνα. Οδηγηθήκαμε στο φιάσκο των S-300 που δεν έφθασαν ποτέ στην Κύπρο, και ουσιαστικά το Δόγμα έμεινε στα χαρτιά και προωθήθηκε μόνο το άλλο σκέλος της εθνικής στρατηγικής, δηλαδή η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η ΝΔ

Ο κ. Αρσένης δεν έμεινε μόνο στο χθες. Τοποθετήθηκε και επί της ΝΔ επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

Ερ.: «Επί Νέας Δημοκρατίας η κατάσταση άλλαξε καθόλου;»

Απ.: «Προσωπικά νομίζω ότι από το 1996 ουσιαστικά η πολιτική δεν έχει αλλάξει. Και, εκ των πραγμάτων, το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου παραμένει μόνο στα χαρτιά. Αντίθετα, εγώ πίστευα και πιστεύω ότι η προώθηση των εκκρεμών θεμάτων με την Τουρκία για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο επέβαλε και επιβάλλει την ισχυρή στρατιωτική και αποτρεπτική δύναμη».


Σχολιάστε εδώ