Ο Μαραθώνας υπόθεση όλων μας
Ο Μαραθώνας, η μόνη πόλη παγκοσμίως που έδωσε το όνομά της σε Ολυμπιακό αγώνισμα, δίκαια θεωρείται σταθμός στην εξέλιξη του δυτικού πολιτισμού, αφού η ομώνυμη ιστορική Μάχη του 490 π.Χ. εξασφάλισε στην ανθρωπότητα τη σταδιακή άνοδο των μεγάλων αρχών του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Στόχοι μας ήταν εξαρχής: α) η ανάδειξη της ιστορικότητας της κλασικής μαραθώνιας διαδρομής και η σύνδεσή της με τη γενέτειρα πόλη, β) η ανάδειξη του Τύμβου των Μαραθωνομάχων σε ιστορικό μνημείο της Ευρώπης, γ) η ανάδειξη της ιστορικής-πολιτισμικής σημασίας της Μάχης του Μαραθώνα.
Στόχοι δύσκολοι, αλλά όχι ανέφικτοι. Ο Μαραθώνας διαθέτει το πρώτο σε αναγνωρισιμότητα όνομα διεθνώς (λόγω του λαοφιλούς μαραθωνίου δρόμου), αλλά δυστυχώς δεν έτυχε μέχρι σήμερα της προσοχής που θα ‘πρεπε.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας επίτευξης των στόχων μας, οργανώσαμε τον Ιούνιο 2007 το πρώτο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Η μάχη του Μαραθώνος, 490 π.Χ.», υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, με τη στήριξη της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής και χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ.
Στο συνέδριο, στο οποίο πήραν μέρος εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής και της επιστημονικής κοινότητας (πανεπιστημιακοί καθηγητές, ιστορικοί, αρχαιολόγοι κ.λπ.), ομόφωνα στηρίχθηκε ο στόχος μας για την αναγνώριση του Τύμβου ως ιστορικού μνημείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ήδη εργαζόμαστε για τη διοργάνωση του 2ου Συνεδρίου, με τη βοήθεια μιας εξαιρετικής επιστημονικής επιτροπής.
Στην προσπάθειά μας για την ανάδειξη της ιστορικότητας της κλασικής μαραθώνιας διαδρομής και της σύνδεσης του Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας με τη γενέτειρα πόλη συμμετέχει για πρώτη φορά ο δήμαρχος Μαραθώνος στην οργανωτική επιτροπή του Μαραθωνίου.
Σε άριστη συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ και την οργανωτική επιτροπή, μπορούμε να πούμε ότι η φετινή διοργάνωση του Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας θα είναι εντελώς αναβαθμισμένη.
Για πρώτη φορά θα γίνει στον Μαραθώνα, στον ιερό χώρο του Τύμβου των Μαραθωνομάχων, το Σάββατο 3 Νοεμβρίου, τελετουργικό αφής της φλόγας του Μαραθωνίου. Λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν τη φλόγα στην αφετηρία, όπου θα παραμείνει αναμμένος ο βωμός μέχρι την εκκίνηση του Μαραθωνίου (Κυριακή 4 Νοεμβρίου). Το Σάββατο επίσης θα γίνει στον Μαραθώνα το 1ο Διεθνές Συμπόσιο της AIMS (Ένωση Διεθνών Μαραθωνίων) και της IAAF (Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου).
Σημαντικό για τον δήμο μας, που μέχρι τώρα ήταν παντελώς απών από τη διοργάνωση, πέρα από το τελετουργικό αφής της μαραθώνιας φλόγας, που συνδέει πλέον τον Μαραθώνιο με τις ιστορικές του ρίζες, είναι το γεγονός ότι στον Μαραθώνα θα γίνει και το επίσημο δείπνο αποχαιρετισμού των συνέδρων. Είμαι πολύ ευτυχής που γίνεται πλέον αυτό που για όλους θεωρείται αυτονόητο: η σύνδεση του Μαραθωνίου με τη γενέτειρά του, τον Μαραθώνα.
Στη φετινή διοργάνωση του κλασικού Μαραθωνίου παίρνουν επίσης φέτος για πρώτη φορά όλοι οι δήμοι που βρίσκονται κατά μήκος της μαραθώνιας διαδρομής, μετά από σχετικά μνημόνια συνεργασίας που υπέγραψαν με τον ΣΕΓΑΣ. Έτσι εκτός από την εκκίνηση και όλη η διαδρομή θα είναι αναβαθμισμένη, με εκδηλώσεις πολιτιστικές και αθλητικές.
Επί χρόνια υποστήριζα πεισματικά, με κίνδυνο να φανώ γραφικός, ότι ο Μαραθώνιος μπορεί να γίνει ο καλύτερος πρεσβευτής της χώρας μας. Χρειάστηκαν «μαραθώνιες» προσπάθειες, αλλά τώρα αρχίζουν να γίνονται ορατά τα πρώτα αποτελέσματα. Χαίρομαι που η Πολιτεία και η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση στηρίζουν τις προσπάθειες του ΣΕΓΑΣ, της Οργανωτικής Επιτροπής και του δήμου μας, χαίρομαι που ο Δήμος Αθηναίων προΐσταται αυτών των προσπαθειών. Για πρώτη φορά τόσοι φορείς δουλεύουν για την ευτυχή διοργάνωση του Μαραθωνίου. Μεγάλοι αθλητές είναι στο πλάι μας, στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης των δημοτών μας.
Είμαι πολύ συγκινημένος που επιτέλους ο Μαραθώνιος αρχίζει να γίνεται υπόθεση όλων μας.