ο Δαίμονας των δημαρχείων

Θα έχουμε όμως την επόμενη εβδομάδα ρεπορτάζ, και μάλιστα αποκλειστικό. Όχι αυτά που θα γράψουν όλη την εβδομάδα οι άλλες εφημερίδες, αλλά το παρασκήνιο. Αυτό μας ενδιαφέρει. Τα πηγαδάκια, τα αλληλομαχαιρώματα και τα αλληλοκαρφώματα. Τι έγινε στα διαλείμματα μεταξύ καφέ και μπισκότου. Οι καλύτεροι ρεπόρτερ είναι αυτοί που συμμετείχαν στο συνέδριο. Οι σύνεδροι. Συντρόφια, εμείς για εσάς υπάρχουμε. Τα τηλέφωνα τα ξέρετε, τα φαξ είναι γνωστά, εμπρός λοιπόν. Κάθε πληροφορία δεκτή. Τούτη την εφημερίδα εσείς τη γράφετε.

***

Μίλησα με αρκετούς δημάρχους που συμμετείχαν σε προσπάθειες συνεισφοράς προς τους πυροπαθείς συνανθρώπους μας στον Νομό Ηλείας. Φορτηγά με χίλια δυο πράγματα ξεφορτώθηκαν στις αποθήκες του δήμου και της νομαρχίας. Μέχρι εδώ όλα καλά. Το κακό της υπόθεσης είναι ότι με όλους όσους μίλησα είχαν μια κοινή πεποίθηση για την κατάληξη των πραγμάτων που έστειλαν: «Χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Μιλάμε για λεηλασία… της αρκούδας. Εμείς πήραμε απόδειξη για τα πράγματα που στείλαμε και τελειώσαμε. Βλέπουμε όμως την οργάνωση. Χιλιάδες τόνοι τροφίμων και εκατοντάδες ηλεκτρικές συσκευές. Εάν φτάσουν τα μισά σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη, να είμαστε ευχαριστημένοι». Οι φράσεις αυτές ακούστηκαν σχεδόν απ’ όλους. Μήπως τελικά ήταν λάθος η διαχείριση αυτού του μεγάλου έργου από μια νομαρχία ή έναν δήμο; Μήπως έπρεπε μια μονάδα του στρατού να κατασκηνώσει εκεί για όσο διάστημα χρειάζεται και ν’ αναλάβει αυτόν τον ρόλο; Λέω και εγώ μια σοφία, που μπορεί να είναι ανόητη, αλλά η πράξη δυστυχώς αναζητάει μια άλλη λύση από αυτήν που εφαρμόστηκε.

***

Την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών, ο Δήμος Χαϊδαρίου οργάνωσε μια πρωτοβουλία για τον καθαρισμό της ακτής του Σκαραμαγκά, για το τμήμα που ανήκει στο Χαϊδάρι. Ενημέρωσε τα σχολεία, διαφήμισε την ημέρα και την ώρα, αγόρασε μαύρες σακούλες και ξεκίνησε. Πάμε να δούμε ποιοι συμμετείχαν. Ο δήμαρχος, δικαιολογημένα, απουσίαζε εκτός Αθηνών. Το υπόλοιπο δημοτικό συμβούλιο, εκτός από τέσσερα άτομα, προτίμησε τις καφετέριες της πόλης. Απ’ όλα τα σχολεία, μόνο δέκα μαθητές με έναν καθηγητή εμφανίστηκαν. Πήγε και ένας ιερέας. Γιατί, ρε παιδιά; Δεν καταλαβαίνετε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες, εάν δεν είναι καλά οργανωμένες, οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα; Ξαφνικά ένα πρωί έπιασε τον δήμο ο πόνος για το περιβάλλον; Οι δρόμοι της πόλης είναι πνιγμένοι στα σκουπίδια. Τα φρεάτια είναι βουλωμένα. Τα μπάζα από ασυνείδητους οδηγούς βρίσκονται κατά μήκος της λεωφόρου Χαϊδαρίου εβδομάδες τώρα. Σε όλα αυτά η δράση του δήμου είναι ανύπαρκτη. Σʼ ένα πρωί δεν μπορούμε να ξεγελάσουμε κανέναν και να κρύψουμε την αλήθεια. Άντε, γιατί θα τρελαθούμε σ’ αυτήν τη χώρα.

***

Κάτι πρέπει να γίνει. Τα μαχαιρώματα και οι καθημερινοί καβγάδες μεταξύ αλλοδαπών σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες του Δήμου Αιγάλεω δεν έχουν σταματημό. Έφτασαν στα χέρια μου ένα μάτσο έγγραφα που έχει στείλει η διοίκηση του δήμου προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όπου επισημαίνει το σοβαρότατο πρόβλημα, αλλά δυστυχώς η κατάσταση κάθε μέρα χειροτερεύει. Για να μην αδικήσω κανέναν, πρέπει να πω ότι ο ταξίαρχος που εποπτεύει τη δυτική Αττική, με τις δυνάμεις που έχει, κάνει ό,τι μπορεί, αλλά δυστυχώς το πρόβλημα, όπως μου λένε δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου, έχει γίνει ανεξέλεγκτο. Ο κόσμος φοβάται να κυκλοφορήσει τη νύχτα στους δρόμους. Είναι δυνατόν να γίνει νέο Ζεφύρι το Αιγάλεω;

***

Όπως ενδεχομένως γνωρίζετε, το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή του Δήμου Κερατέας, που ζητούσε την ακύρωση εγκατάστασης χωματερής στην περιοχή. Όπως είναι φυσικό, οι κοινοποιήσεις των δημοτών ξεκίνησαν αμέσως. Οι ντουντούκες… έβγαλαν φωτιές. Προχθές λοιπόν, στην κεντρική πλατεία, συγκεντρώθηκαν άπαντες. Βουλευτές, δήμαρχος, κάτοικοι, φορείς αποφάσισαν να συνεχίσουν τις νομικές ενέργειες προς το Συμβούλιο της Ευρώπης για την ακύρωση του έργου. Αποφάσισαν να μην επιτρέψουν με κάθε μέσον στον εργολάβο να εγκαταστήσει μηχανήματα. Για την ιστορία να σας πω ότι η εισήγηση προς το αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ ήταν θετική ως προς το αίτημα του δήμου. Η ολομέλεια, ωστόσο, φαίνεται ότι είχε άλλη άποψη.

***

Για το φιάσκο του διαγωνισμού, προκειμένου ο Δήμος Γαλατσίου να εκδώσει ένα περιοδικό, τα μάθατε την προηγούμενη εβδομάδα. Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε. Έχουμε νέα καμώματα της δημοτικής αρχής, που προφανώς θα οδηγήσουν και αυτήν την προσπάθεια σε νέο φιάσκο. Τον διαγωνισμό τον κάνει η δημοτική επιχείρηση. Πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης είναι ο δήμαρχος, πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης των προσφορών είναι ο δήμαρχος μαζί με ένα ακόμη μέλος, πρόεδρος της Επιτροπής Ενστάσεων είναι ο δήμαρχος. Καταλάβατε; Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει, Γιάννης αποφασίζει. Ρε δήμαρχε, γιατί δεν φτιάχνεις και εσύ ο ίδιος ένα τυπογραφείο να το τυπώσεις μόνος σου; Μόνο αυτό λείπει. Έλεος. Η παροιμία είναι γνωστή, να μην την επαναλάβω. Ξέρεις; Κάν’ το. Δεν ξέρεις; Άσ’ το να πάει στον διάβολο. Μας πήρανε χαμπάρι και γελάνε και οι πέτρες. Πώς αλλιώς να στο πω;

***

Από αυτήν τη στήλη αναδείξαμε το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει στον Δήμο Παλλήνης η πρόθεση της εταιρείας Καμπά να ανοικοδομήσει ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο σε εκτάσεις που διαθέτει στην περιοχή. Η νομαρχία είχε στείλει έγγραφο στην εταιρεία και ζητούσε να της δοθεί ο φάκελος με τα σχέδια του κτιρίου, προκειμένου να ενημερωθεί για το τι πρόκειται να γίνει, αφού οι διαμαρτυρίες των κατοίκων είναι έντονες για το άγνωστο τσιμεντένιο μεγαθήριο που θα προκύψει. Η εταιρεία, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, χρησιμοποίησε το έγγραφο της νομαρχίας για να σφηνώσει μια καρέκλα που κουνιόταν. Οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Μπαρούτας και Ασπραδάκης έθεσαν ξανά το θέμα αυτό, ζητώντας από τη διοίκηση της νομαρχίας να απαιτήσει δικαστικά τα σχετικά έγγραφα. Όπως δείχνουν όμως τα πράγματα, κάποιοι νομαρχιακοί σύμβουλοι, αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Παλλήνης, κάνουν άλλες συζητήσεις με την εταιρεία, εκτός δημοτικού και νομαρχιακού συμβουλίου, αφού δείχνουν ιδιαίτερα ενημερωμένοι για το καλό έργο που πρόκειται να κάνει η καλή εταιρεία. Καταλάβατε ή να το κάνω πιο λιανά; Θα επανέλθω στο ζήτημα, γιατί μου φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά.

***

Στις αίθουσες των δικαστηρίων θα λύσουν τις διαφορές τους η αντιπολίτευση του Δήμου Αγίου Δημητρίου και η νέα διοίκηση. Σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο αντιδήμαρχος αποκάλεσε την προηγούμενη δημοτική αρχή, επί των ημερών του Παντελή Ειρηνάκη, «διεφθαρμένη διοίκηση». Ο Ειρηνάκης σήκωσε το γάντι και κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση. Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στην 23η πταισματοδίκη Αθηνών. Η πλάκα είναι ότι στα «κλειστά συμβούλια» της δημοτικής ομάδας που διοικεί τον δήμο ακούγονται απόψεις για πιο σκληρή στάση απέναντι στον τέως δήμαρχο. Ο δημοτικός σύμβουλος Θεόφιλος Αναστασιάδης φαίνεται να είναι ο ηθικός αυτουργός γιʼ αυτήν την περίεργη πολιτική οξύτητας που ακολουθεί η διοίκηση. Όπως μαθαίνω όμως, ο Ειρηνάκης δεν θα δεχτεί μύγα στο σπαθί του και θα κάνει τη μια μήνυση πίσω από την άλλη. Εδώ που τα λέμε, καλά θα κάνει ο άνθρωπος, αφού δώδεκα χρόνια δήμαρχος ποτέ δεν είχε δώσει δικαίωμα σε κανέναν να έχει την παραμικρή υποψία για οικονομική κακοδιαχείριση. Φανταστείτε τώρα να τον λένε και «διεφθαρμένο». Για την απειρία της νέας δημοτικής αρχής έχουμε ξαναγράψει. Δυστυχώς, αυτή η απειρία θα τους οδηγήσει σε δικαστικές περιπέτειες που ήδη ξεκίνησαν. Σε όλα αυτά ο δήμαρχος απλώς… προεδρεύει.

***

Με απόφαση της πλειοψηφίας του Δήμου Νίκαιας το πρώην νεκροταφείο της Ανάληψης παραχωρήθηκε στον ΟΣΚ, για ανέγερση σχολείου. Υπάρχει όμως μια πολύ σοβαρή λεπτομέρεια. Ο δήμος το παραχώρησε κατά χρήση και κυριότητα. Το χάρισε δηλαδή. Αυτό που προβλέπει ο νόμος, όπως επισημάνθηκε από στελέχη της αντιπολίτευσης, είναι η παραχώρηση χρήσης και όχι η κυριότητα. Κρύβει κάτι αυτή η ανοιχτοχεριά του δήμου;

***

Πολύ καλή εντύπωση άφησε η ελληνική αντιπροσωπία που συμμετείχε στην 71η σύνοδο της ολομέλειας στην Επιτροπή Περιφερειών, στις Βρυξέλλες. Συμμετείχαν ο υπερνομάρχης Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης Κώστας Τάσης, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, ο δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός, ο δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας και ο νομάρχης Χίου Λαμπρινούδης. Το κύριο θέμα της ολομέλειας ήταν η μεταναστευτική πολιτική και η ενίσχυση των νότιων θαλάσσιων συνόρων. Για το μεγάλο πρόβλημα της Αττικής σχετικά με το θέμα αυτό μίλησε, ως πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος και για την Πάτρα, όπου υπάρχει οξύτατο ζήτημα λόγω της γειτονικής Ιταλίας, ο Ανδρέας Φούρας. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι η ελληνική αντιπροσωπεία πήγε διαβασμένη και κέρδισε τις εντυπώσεις, αφήνοντας πια στο παρελθόν ανάλογες αποστολές που άρχιζαν και τελείωναν στη νυχτερινή ζωή των Βρυξελλών.

***

Οι εξελίξεις στον Δήμο Αμαρουσίου μαθαίνω ότι θα είναι ραγδαίες και απρόβλεπτες. Ο Γιώργος Πατούλης έχει ενημερωθεί για το τι έρχεται και ο εκνευρισμός του δεν κρύβεται. Τρέχει δεξιά και αριστερά μπας και καταφέρει να αλλάξει μια απόφαση που του έχει γίνει εφιάλτης.

***

Δίπλα δίπλα κάθισαν ο δήμαρχος Αμαρουσίου και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου στον χορό του ΚΑΠΗ, που έγινε σε νυχτερινό κέντρο γειτονικού δήμου. Όλο φιλιά και αγκαλιές ήταν. Με αυτόν τον τρόπο, προφανώς, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ήθελε να δείξει ότι η σχέση της με τον δήμαρχο είναι καλή. Μάταιη όμως η προσπάθεια. Άλλα λένε οι πληροφορίες. Ας μη ρίξουμε λάδι στη φωτιά. Το μέλλον θα δείξει. Στο ίδιο τραπέζι καθόταν και ο φίλτατος δημοτικός σύμβουλος Γαρδέλης. Γιατί το αναφέρω; Οι σχέσεις Βενιζέλου – Παπανδρέου είναι πταίσμα σε σχέση με την ποιότητα της σχέσης των τριών αυτών. Το δόγμα όμως είναι γνωστό. Ο μισθός να πέφτει και όλα ξεχνιούνται. Ευτυχώς που υπάρχουν και τα κασετόφωνα.

***

Για ποιον χτυπά η καμπάνα στον Δήμο Αμαρουσίου; Ο φίλος μας ο Θανασάκης της Δημοτικής Επιχείρησης Επικοινωνίας κινείται σε τεντωμένο σχοινί. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς την ενέργειά του να εισπράττει χρήματα, ως πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης, από σύμβαση για διαφημιστικές πινακίδες την οποία είχε συνάψει η διοίκηση Τζανίκου, κάτι που είχε ο ίδιος καταγγείλει «ως παράνομη λόγω έλλειψης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου(!)».

Το θέμα έχει και συνέχεια (βλέπε Εισαγγελέας). Και καλά ο άνθρωπος δεν ήξερε (παπουτσής είναι στο επάγγελμα), οι πολλοί όμως και καλοπληρωμένοι νομικοί σύμβουλοι του δήμου δεν μπορούσαν να τον προφυλάξουν;

QQQ

Αναστάτωση για μια ακόμη φορά με τον γνωστό άγνωστο δημοτικό σύμβουλο, από Φιλοθέη Αμαρουσίου μεριά, που συνεχίζει να υποβαθμίζει το δημοτικό συμβούλιο με πράξεις και εκφράσεις (!) που θυμίζουν πεζοδρόμιο της οδού Αθηνάς σε ώρα αιχμής. Όσοι παρακολουθούν τα δημοτικά συμβούλια απορούν με την ανοχή σου, φίλε δήμαρχε, και λένε γιατί δεν τον βάζεις στη θέση του. Τραγικό της όλης υπόθεσης: Ο άνθρωπος αυτός ασχολείται με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς! Ωραία πρότυπα έχουν τα παιδιά μας!

QQQ

Τίποτα δεν έχουν ακούσει στο Μαρούσι για το «σεμνά και ταπεινά»; Θέμα καθημερινής πλέον συζήτησης το νέο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού (που εγκαινιάστηκε πρόσφατα), ο προϋπολογισμός του οποίου ξεκίνησε από 40.000 ευρώ για να φθάσει, άκουσον άκουσον, τα 150.000 ευρώ!

***

Έχουμε μια ολόκληρη σελίδα με αυτοδιοίκηση, εκτός του Βίκτωρα, και δεν φτάνει. Κάντε κανένα τηλέφωνο στον εκδότη να μας δώσει και άλλη σελίδα, μπας και πάρουμε και αύξηση. Καλό διάβασμα.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Συντρόφια μου, δεν έχω λόγια να σας ευχαριστήσω για τις πληροφορίες που μου δίνετε κάθε εβδομάδα.΅


Σχολιάστε εδώ