Ξεκαθαρίζει το τοπίο στο ΠΑΣΟΚ

Βεβαίως η εσωκομματική ένταση έχει πιάσει… ταβάνι και οι οξύτατες αντιπαραθέσεις των εσωκομματικών στρατοπέδων είναι καθημερινές. Τόσες και τέτοιες, ώστε να αμφισβητείται το κατά πόσο το ΠΑΣΟΚ θα φτάσει στην 11η Νοέμβρη χωρίς τραύματα, που θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να επουλωθούν την επομένη…

Σε κάθε περίπτωση το τοπίο σε ό,τι αφορά το πώς θα… συνταχθούν στην τελική ευθεία οι κομματικοί στρατοί σιγά-σιγά ξεκαθαρίζει. Απ’ την άποψη «ποιος είναι με ποιον». Ελάχιστοι έχουν απομείνει που δεν έχουν στρατευτεί. Ιδίως απ’ τους πρωτοκλασάτους. Απομένουν ακόμα η Ά. Διαμαντοπούλου, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο Π. Ευθυμίου, ο Απ. Κακλαμάνης.

Οι τρεις πρώτοι αναμένεται να τοποθετηθούν τις αμέσως επόμενες μέρες. Μάλλον προς τον Γ. Παπανδρέου ο Χρυσοχοΐδης, ενώ οι άλλοι δύο «παλαντζάρουν» ως την τελευταία στιγμή. Ο Απ. Κακλαμάνης έχει δηλώσει ότι θα τοποθετηθεί στη συνδιάσκεψη, όμως όλα δείχνουν ότι θα ταχθεί στο πλευρό του Παπανδρέου.

Τη βδομάδα που πέρασε το χαρακτηριστικό ήταν η μετακίνηση ορισμένων βουλευτών που είχαν αρχικά δηλώσει τη στήριξή τους στον Β. Βενιζέλο στο… αντίπαλο στρατόπεδο.

Αυτό το μεν επιτελείο του Γιώργου το αποδίδει στο ρεύμα που έχει δημιουργηθεί υπέρ του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, το δε επιτελείο του Βενιζέλου το αποδίδει σε εκβιασμούς ή «αντιπαροχές» κάθε είδους…

Γεγονός είναι πως όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σαφή υπεροχή του Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες εκτιμήσεις, αφενός φαίνεται πολύ δύσκολο να αναστραφεί αυτή η τάση και αφετέρου δεν αποκλείεται οι εκλογές να κριθούν απ’ τον πρώτο γύρο.

Απ’ την άλλη οι επιτελείς του Β. Βενιζέλου εκτιμούν ότι δεν έχει ακόμα κριθεί τίποτα, ότι το κλίμα μπορεί να αλλάξει και επισημαίνουν πως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ανάκαμψη του υποψήφιου προέδρου. Τονίζουν δε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί.

Ισχυρό χαρτί του Γιώργου συνεχίζει να παραμένει το «όνομα Παπανδρέου». Αυτό φαίνεται ότι ακόμα συγκινεί και συσπειρώνει. Αυτό φάνηκε και στη συγκέντρωση στο Σπόρτιγκ, όπου ήταν ευδιάκριτη η παρουσία κυρίως των μεγάλων ηλικιών.

Γενικά ωστόσο οι μικρές ηλικίες δεν έχουν, όπως όλα δείχνουν, συγκινηθεί απ’ αυτή τη σκληρότατη εσωκομματική σύγκρουση, που έχει λάβει τις διαστάσεις ανοιχτού εμφυλίου…

Απ’ την άλλη η πλευρά Βενιζέλου εκτιμά ότι στο τέλος η πλειοψηφία όσων θα προσέλθουν στις εσωκομματικές κάλπες θα ψηφίσουν με βασικό κριτήριο το ποιος μπορεί να προσφέρει στο ΠΑΣΟΚ μεγαλύτερες πιθανότητες επανάκαμψης και διεκδίκησης της εξουσίας.

Πάντως ο Κ. Λαλιώτης (βλ. σχετικό ρεπορτάζ) εκτιμά ότι ο Παπανδρέου θα νικήσει και θα εκλεγεί απ’ τον πρώτο γύρο και μάλιστα με ποσοστό 58%!

Το μέγα ζητούμενο βέβαια για το ΠΑΣΟΚ παραμένει η επόμενη ημέρα. Κατά πόσο δηλαδή θα κατορθώσει να παραμείνει ενωμένο, μετά τα όσα έχουν προηγηθεί όλη τούτη την περίοδο της ακραίας πόλωσης.

Αυτό σε συνάρτηση με το τι θα κάνει όποιος χάσει. Θα δεχτεί τη νίκη του εσωκομματικού αντιπάλου; Ή θα επικρατήσει μια τύποις μεν οργανωτική ενότητα, αλλά με έντονα χαρακτηριστικά πολιτικής διάσπασης;

Έτσι κι αλλιώς οι τρεις βδομάδες που απομένουν ως τις εκλογές είναι και λίγες και πολλές…

Ποια τα κριτήρια της ψήφου…

Ίσως η απάντηση σε ένα ερώτημα που έθεσε η εταιρεία RASS σε πρόσφατη έρευνά της σχετικά με τις εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ να δίνει την εξήγηση, γιατί ενώ ο Β. Βενιζέλος έχει αναμφισβήτητα πιο ηγετικό προφίλ απ’ τον Γ. Παπανδρέου, ωστόσο ο τελευταίος προηγείται σταθερά στην προτίμηση όσων θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές της 11ης Νοέμβρη.

Και ίσως η απάντηση βρίσκεται στα κριτήρια με τα οποία επιλέγει την ψήφο του και ο οπαδός και ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η κοινή γνώμη γενικότερα.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση της RASS αν το κριτήριο της ψήφου είναι μια ξεκάθαρη πολιτική πρόταση ή ένας χαρισματικός ηγέτης, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απαντά ότι επιλέγει με βάση την πολιτική πρόταση.

Ως εκ τούτου, προκύπτει πως μάλλον ιδιαίτερα ο Β. Βενιζέλος πρέπει να επαναπροσαρμόσει τη στρατηγική του στις μέρες που απομένουν ως την 11η Νοέμβρη, αφού έως σήμερα κυρίως προβάλλει τις ηγετικές του ικανότητες.

Πάντως, η υπεροχή του Παπανδρέου έναντι του Βενιζέλου συνεχίζεται. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα της RASS, στο σύνολο των ψηφοφόρων ο Γ. Παπανδρέου προηγείται κατά 6-7 μονάδες.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο -ποιοτικό- στοιχείο για τους εσωκομματικούς μονομάχους είναι και το εξής:

Όσοι δηλώνουν πως θα ψηφίσουν τον Β. Βενιζέλο δηλώνουν «ορκισμένοι βενιζελικοί».

Αντίθετα, οι ψηφοφόροι του Γ. Παπανδρέου βλέπουν και λάθη και ανεπάρκειες στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

Προκύπτει, πάντως, από ποιοτικά ευρήματα της ίδιας έρευνας και κάτι… θετικό που αφορά συνολικότερα την πολιτική και την αντιμετώπισή της απ’ τους πολίτες.

Συγκεκριμένα και ένεκα της σοβαρής κρίσης που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ, παρατηρείται σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος του λαού για την πολιτική.

Είν’ αυτό που λένε, ουδέν κακό αμιγές καλού…


Σχολιάστε εδώ