Ξεκάθαρες θέσεις στα εθνικά θέματα, Γιώργο, Βαγγέλη, Κώστα
Και πρώτης προτεραιότητας θέματα είναι για την Ελλάδα και τον λαό μας τούτη τη στιγμή:
1) Η ονομασία των Σκοπίων, όπου κάθε επιλογή που δεν θα αποκλείει τη χρήση του ονόματος της Μακεδονίας μας θα είναι τεράστια ήττα για μας.
2) Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία του Πούτιν και τι γίνεται με την πορεία των αγωγών, γιατί, όπως μαθαίνουμε, κάπου έχει κολλήσει…
3) Οι σχέσεις μας με την Τουρκία. Είναι ώρα να πούμε κι ένα «όχι», να απαιτήσουμε επιτέλους να κάνει το απλό και αυτονόητο, να δηλώσει ότι αναγνωρίζει τα σύνορά μας, διαφορετικά στοπ στην ενταξιακή της πορεία. Κι αυτό το στοπ θα είναι η ελληνική θέση, αν συνεχίσει η Άγκυρα να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
4) Στο Κυπριακό, με δεδομένο εκείνο το τραγικό «ναι» στο Σχέδιο Ανάν, που έφερε το ΠΑΣΟΚ στην απέναντι όχθη από τον κυπριακό Ελληνισμό και τα συμφέροντα της Κύπρου μας, θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη και να στηρίξουν τις θέσεις της Λευκωσίας. Και, άποψη δική μας, με βάση και μόνο το βροντερό «όχι» του Τάσσου Παπαδόπουλου στο Σχέδιο Ανάν και το γεγονός ότι μέχρι τέλους άντεξε στις τεράστιες πιέσεις, Αμερικής, Ευρώπης, ακόμη και μεγάλου μέρους της Ελλάδας, θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει την επανεκλογή του, γιατί τον χρειάζεται η Κύπρος μας.
5) Το αν πρέπει να ξαναζωντανέψει το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας – Κύπρου, που είχε υλοποιηθεί επί Ανδρέα, μετά από πρόταση του τότε υπουργού Άμυνας Γερ. Αρσένη, παρά τις έντονες και απειλητικές αντιδράσεις της Τουρκίας, αλλά και των ΗΠΑ και, δυστυχώς, λιποψύχησε ο Σημίτης και το… έστειλε στις ελληνικές καλένδες. Το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, σύμφωνα με έγκυρους πολιτικούς, στρατιωτικούς και διπλωματικούς κύκλους, ενισχύει όχι μόνο την Κύπρο αλλά και την άμυνα της Ελλάδας. Και εδώ πρέπει να σημειωθεί αυτό που επισημαίνουν έμπειροι αναλυτές. Αν χαθεί η Κύπρος, η Ελλάδα αποδυναμώνεται σημαντικότατα. Κι αυτό ας το λάβουν υπόψη τους όλοι, κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
6) Κρίσιμη ακόμη είναι η θέση μας απέναντι στην Αλβανία και στις αρπακτικές βλέψεις της, καθώς και για το Κόσοβο, όπου σωστά ανθίσταται η ελληνική πλευρά και στηρίζει τις σερβικές απόψεις -εξ ου και ο… θυμός της Ουάσινγκτον και η… απαίτησή της να κόψουμε τις επαφές μας με το Βελιγράδι (να δούμε τι άλλο θα μας… διατάξουν), γιατί δεν πρέπει να μας ξεφεύγει ότι, αν το Κόσοβο αυτονομηθεί, το μοντέλο αυτό θα επιχειρηθεί να εφαρμοστεί στα κατεχόμενα! Γι’ αυτό και η αντίστασή μας στην αυτονομία του Κοσόβου πρέπει να είναι ισχυρή.
7) Και τέλος, το μέγα θέμα, οι σχέσεις μας με την Αμερική. Κανείς δεν προτείνει να γίνουμε… νταής, αλλά δεν δεχόμαστε να είμαστε καρπαζοεισπράκτορες και ό,τι θες, αγά μου… Ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτό που ζητάει η Ουάσινγκτον είναι κόντρα στα ελληνικά συμφέροντα. Διαφορετικά γαία πυρί μειχθήτω…
Ας αφήσετε λοιπόν τις προσωπικές σας αντιπαραθέσεις για το τι έκανες εσύ και τι έκανα εγώ και τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. Όλα αυτά είναι ήδη γνωστά και αυτά είναι που οδήγησαν στη σημερινή κρίση, και ας πουν στους πολίτες ποια είναι η δέσμευσή τους στα κρίσιμα εθνικά μας θέματα. Γιατί αρκετές υποχωρήσεις έγιναν όλα αυτά τα χρόνια…