Με φέσι του «ναι» ο Χριστόφιας!

Στα κρύα του λουτρού
Οι ΕΔΗ, παρότι είχαν δικό τους υποψήφιο, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που είχαν την περασμένη Κυριακή, εγκατέλειψαν τη στήριξή τους προς τον δικό τους υποψήφιο, τον κ. Θεμιστοκλέους και τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας του Χριστόφια. Από την πλευρά του ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος συγκέντρωσε μόνο το 28% των παρευρισκομένων κατά την ψηφοφορία στελεχών του κόμματος, δήλωσε ότι θα συνεχίσει τη δική του μάχη ως το τέλος. Κύριος υποστηρικτής της υποψηφιότητας Χριστόφια ήταν ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κληρίδη Μιχάλης Παπαπέτρου, ο οποίος ήταν κατά το παρελθόν από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΑΚΕΛ. Αποχώρησε, όμως, μαζί με άλλους μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και δημιούργησαν αρχικά το ΑΔΗΣΟΚ, που δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή, και εν συνεχεία με τον κ. Βασιλείου δημιούργησαν τους ΕΔΗ. Στο πλάι του βρισκόταν πάντοτε ο Κώστας Θεμιστοκλέους. Στις εκλογές του ’98 υποστήριξαν την υποψηφιότητα Κληρίδη. Ο κ. Βασιλείου διορίστηκε κατόπιν βοήθειας και του τότε υπουργού Εξωτερικών και νυν υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας για τον ΔΗΣΥ, Ιωάννη Κασουλίδη, ως διαπραγματευτής της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην ΕΕ. Ο κ. Παπαπέτρου κατέλαβε τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και ο κ. Θεμιστοκλέους τη θέση του υπουργού Γεωργίας. Ένα κόμμα που ποτέ δεν ξεπέρασε το 2% συγκυβερνούσε με τον ΔΗΣΥ την Κύπρο. Σημειωτέον ότι, ενώ το 1998 και αργότερα, η ομάδα των τριών των ΕΔΗ ήταν συνεργάτες του κ. Κληρίδη, το 1993 ήταν σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Οι εκλογές του 1993
Ήταν τότε που ο Πρόεδρος Κληρίδης κέρδισε με οριακή διαφορά τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου, ο οποίος υποστηριζόταν από το ΑΚΕΛ και προωθούσε ως λύση του Κυπριακού τη Δέσμη Ιδεών Γκάλι, η οποία αποτέλεσε τη σπονδυλική στήλη του Σχεδίου Ανάν. Τι συνέβη τότε, δηλαδή, το 1993; Ο κ. Κληρίδης εξελέγη Πρόεδρος με τη στήριξη του ΔΗΚΟ, ηγέτης του οποίου ήταν τότε ο μακαρίτης Σπύρος Κυπριανού, με σκοπό να ενταφιάσουν τη διχοτομική Δέσμη Ιδεών Γκάλι. Τελικώς, ο κ. Κληρίδης κέρδισε τις εκλογές. Όπως τις κέρδισε και το 1998, στηριζόμενος στην πολιτική του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και στην εγκατάσταση στην Κύπρο του στρατηγικού αντιπυραυλικού συστήματος των S-300. Όμως, κατόπιν συνεννόησης με τον τότε έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον Δεκέμβριο του 1998 αποφασίστηκε τελεσίδικα ότι οι S-300 θα σάπιζαν στην Κρήτη και ότι η πολιτική της αποτροπής και του Δόγματος θα εγκατελείπετο και θα αντεκαθίστατο από την πολιτική του εξευμενισμού προς την Κύπρο. Η πολιτική αυτή, της οποίας οπαδοί ήταν οι κ. Βασιλείου, Παπαπέτρου και Θεμιστοκλέους, όπως και οι κ. Κασουλίδης και Κληρίδης, είχε δυο σκέλη. Το ένα ήταν η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και το άλλο η λύση του Κυπριακού. Τελικώς, όμως, στην ΕΕ δεν θα εντασσόταν η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της πολιτικής Κληρίδη, Βασιλείου, Παπαπέτρου και Θεμιστοκλέους, τα δυο συνιστώντα κρατίδια του Ανάν! Αληθές είναι ότι στο ίδιο μήκος κύματος βρισκόταν και ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος ήταν συν-σχεδιαστής επί της Προεδρίας Βασιλείου της Δέσμης Ιδεών Γκάλι και ήταν υπέρ του «ναι» στο Σχέδιο Ανάν. Ακολούθησε το «όχι» μόνο κατόπιν φοβερών πιέσεων από τη βάση, με σκοπό, όπως ο ίδιος είπε, να πει στη συνέχεια ένα ισχυρό «ναι».

Μπροστά ο Τάσσος
Οι ΕΔΗ οικοδομούν επί της υποψηφιότητας Χριστόφια, γνωρίζοντας τις θετικές του απόψεις για το Σχέδιο Ανάν και την επαναφορά του με ορισμένες αλλαγές. Η επαναφορά θα γίνει, μάλλον, με άλλο όνομα, κατά το μοντέλο της Δέσμη Ιδεών Γκάλι, η οποία εμφανίστηκε τροποποιημένη ως Σχέδιο Ανάν. Αυτό είναι ο ένας λόγος. Ο άλλος είναι ότι με βάση τις σφυγμομετρήσεις, ο κ. Κασουλίδης πρώην συνεταίρος των ΕΔΗ, εμφανίζεται να μένει, μέχρι στιγμής, εκτός δευτέρου γύρου. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, την οποία δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή η εφημερίδα «Πολίτης» που αντιπολιτεύεται σφόδρα τον κ. Παπαδόπουλο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συγκεντρώνει στον πρώτο γύρο ποσοστό της τάξης του 30,2% (άνοδος 2,2%), ο κ. Χριστόφιας 26,9% άνοδος (0,4%), ο κ. Κασουλίδης 26,2% (πτώση 0,6%) και ο κ. Κώστας Θεμιστοκλέους 1,2% (άνοδος 0,6%). Οι ΕΔΗ κυνηγούν την εξουσία και εκτιμούν ότι με το δικό τους ποσοστό θα βοηθήσουν τον κ. Χριστόφια να περάσει σίγουρα στον δεύτερο γύρο. Όμως:

• Δεν είναι βέβαιο ότι οι κ. Παπαπέτρου και Βασιλείου θα δώσουν στον κ. Χριστόφια το 1,2% που συγκεντρώνει ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος θα είναι υποψήφιος.

• Οι κ. Παπαπέτρου και Βασιλείου είναι κόκκινο πανί για του ΑΚΕΛικούς υποστηρικτές του «όχι», λόγω του ότι ήταν και είναι υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν. Η υποστήριξη των ΕΔΗ δημιουργεί συνθήκες για διαρροή ψηφοφόρων προς τον Τάσσο Παπαδόπουλο, διότι η εντύπωση που δίδεται είναι ότι, για να στηρίζουν τον κ. Χριστόφια οι κ. Παπαπέτρου – Βασιλείου, κάτι δεν πάει καλά…

Πυρά από Θεμιστοκλέους
Ο κ. Θεμιστοκλέους κατηγορεί τους συντρόφους του ότι τον εγκατέλειψαν. Δηλώνει ότι δεν μπορεί να κατανοήσει πώς οι κ. Βασιλείου και Παπαπέτρου μπορούν να γυρίζουν την πλάτη στον ίδιο και να στηρίζουν τον κ. Χριστόφια, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν ο συνεταίρος του Τάσσου Παπαδόπουλου, τον οποίο οι ΕΔΗ θέλουν πάση θυσία να εκπαραθυρώσουν από την εξουσία. Ταυτοχρόνως, ο κ. Θεμιστοκλέους θέτει και ένα άλλο ερώτημα: Γιατί οι ΕΔΗ στηρίζουν την υποψηφιότητα Χριστόφια και δεν στηρίζουν εκείνη του κ. Κασουλίδη, με τον οποίο είχαν συγκυβερνήσει έχοντας άριστη συνεργασία και φτιάχνοντας μαζί το Σχέδιο Ανάν; Οι Βασιλείου και Παπαπέτρου τονίζουν ότι ο κ. Θεμιστοκλέους έχει τις ορθότερες θέσεις, αλλά στηρίζουν Χριστόφια λόγω προοπτικών νίκης…

Εκλογή Χριστόφια και ΗΠΑ
Οι ψίθυροι στη Λευκωσία δίνουν και παίρνουν σχετικά με τη στάση και τον ρόλο των κ. Παπαπέτρου και Βασιλείου στο Κυπριακό. Είναι γνωστή η θέση του κ. Βασιλείου όταν ήταν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είχε δηλώσει ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα! Στελέχη, πάντως, της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία, πρωτοστατούντος διπλωμάτη ελληνικής καταγωγής, υποστηρίζουν σε διάφορες επαφές τους ότι δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να δουν τον κ. Χριστόφια στην εξουσία για τους ακόλουθους λόγους:

• Η εκλογή του κ. Χριστόφια θα διευκολύνει τη λύση του Κυπριακού στη βάση του Σχεδίου Ανάν. Ο κ. Χριστόφιας είναι θετικός προς μια τέτοιας μορφής λύση και ο ΔΗΣΥ θεωρείται από τους Αμερικανούς ως δεδομένος.

• Η άνοδος του ΑΚΕΛ στην εξουσία θα φέρει αλλαγές στο κόμμα προς τα δεξιά. Διαφορετικά δεν θα μπορέσει να αντέξει στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

• Μπορεί τόσο το ΑΚΕΛ όσο και ο ΔΗΣΥ να συνεργαστούν με τον κ. Ταλάτ για τη λύση στη βάση του Σχεδίου Ανάν. Κάτι που δεν αποδέχεται ο Τάσσος Παπαδόπουλος.

Το σκηνικό των προεδρικών εκλογών είναι σχηματισμένο στην Κύπρο και σε αυτό δεν παίζουν μόνο οι Κύπριοι, αλλά και άλλοι… νοσταλγοί του Σχεδίου Ανάν…


Σχολιάστε εδώ