Κρύβουν από τη Βουλή τις προκλήσεις των Σκοπίων…

Μπορεί ο κ. Κασσίμης να πήγε στη Βουλή χωρίς να ξέρει το αντικείμενο, άλλωστε ο ίδιος είναι αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και τα θέματα αυτά πέρασαν από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη στον στενό συνεργάτη της υπουργού Εξωτερικών Θ. Σκυλακάκη (που τον είχε και στον Δήμο της Αθήνας), αλλά το μόνο που έκανε ήταν να πει -άθελά του, φυσικά- την αλήθεια.

Και ποια είναι η αλήθεια; Ότι κατά την ανταλλαγή των ρηματικών ανακοινώσεων που έγιναν ανάμεσα στις πρεσβείες μας στις βαλκανικές πρωτεύουσες και τις κυβερνήσεις των χωρών που είναι αποδέκτριες της οικονομικής βοήθειας, ύψους 550 εκατ. ευρώ, προκειμένου να παραταθεί το ΕΣΟΑΒ, η πρεσβεία μας στα Σκόπια πήρε απάντηση που προερχόταν από τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Έτσι, εξαφανίστηκε από τον τίτλο και την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου κάθε αναφορά στην ΠΓΔΜ, παρά το γεγονός ότι στο κείμενο αναφερόταν κανονικά ότι σκοπεύουμε να της δώσουμε 74.840.000 ευρώ.

Και όλο αυτό φυσικά έγινε για να μη φθάσει στη Βουλή η επίμαχη ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων, προς την κυβέρνηση των οποίων με δύο προγενέστερους νόμους (τροπολογίες, για την ακρίβεια που πέρασαν η μια τον Νοέμβριο του 2003 και η άλλη τον περασμένο Φεβρουάριο) δόθηκε ειδικό καθεστώς για την παροχή της οικονομικής βοήθειας, με ισάριθμες εξαιρέσεις από τον αρχικό νόμο του 2002.

Στις τροπολογίες αυτές, που πέρασαν στα «κρυφά» και με τις δύο κυβερνήσεις, ορίζεται ότι κατ’ εξαίρεση η παροχή της οικονομικής βοήθειας προς τα Σκόπια θα γίνεται με τις διατάξεις περί Δημοσίου Λογιστικού και «σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ»!

…Και ανεξαρτητοποίησαν πριν από όλους το Κοσσσυφοπέδιο!

Ακόμη, όμως, πιο εξοργιστικό από την απόκρυψη των προκλήσεων των γειτόνων, οι οποίοι, ενώ παίρνουν τα χρήματα, επιμένουν να αλληλογραφούν μαζί μας ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, με βάση την οποία στις διεθνείς τους σχέσεις αναγνωρίζονται ως FYROM, είναι η de jure απόσχιση του Κοσόβου που αναγνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση με βάση το νομοσχέδιο που πέρασε αυτή την εβδομάδα από τη Επιτροπή Εξωτερικών και πρόκειται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στο κείμενο του νομοσχεδίου γίνεται για πρώτη φορά χωριστή αναφορά στις πιστώσεις που πάνε στη Σερβία (είναι το μεγαλύτερο ποσό, αφού φθάνει στα 232.500.000 ευρώ), όπως και στο Μαυροβούνιο (15 εκατ. ευρώ), που δημιούργησε ήδη δική του κρατική οντότητα, αλλά και στο… Κοσσυφοπέδιο, στο οποίο προβλέπεται ότι θα δοθούν 15 εκατ. ευρώ.

Και η λέξη «Κοσσυφοπέδιο» έχει μπει κάτω από παράγραφο που αναφέρεται σε «χώρες – λήπτριες», έχει δηλαδή εξισωθεί πλήρως με την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βοσνία Εζεργοβίνη και φυσικά την ΠΓΔΜ, τη Σερβία με το Μαυροβούνιο.

Κάποιοι βουλευτές ζήτησαν εξηγήσεις από τον κ. Κασσίμη, ρωτώντας τον μάλιστα πώς θα του φαινόταν αν στα κονδύλια που παίρνει η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφερόταν χωριστά η Κρήτη από την Ελλάδα, όπως συμβαίνει με το Κόσοβο, το οποίο επίσημα τουλάχιστον θεωρείται ακόμη επαρχία της Σερβίας.

Ο υφυπουργός απάντησε με ένα ασαφές: «Δεν είναι το ίδιο, αλλά…», χωρίς να ολοκληρώσει τη φράση του.

Είμαστε περίεργοι να δούμε τι θα γίνει, όταν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο φθάσει στην Ολομέλεια. Θα ψηφίσουν άραγε οι Έλληνες βουλευτές νόμο που στην ουσία ανεξαρτητοποιεί το Κόσοβο, πριν λάβει καμία σχετική απόφαση ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών;

—*—

Το ραντεβού του Κυριάκου και η εισήγηση για τη φοροδιαφυγή

Αντιφατικές είναι οι πληροφορίες για το αν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ειδικά ο αρμόδιος υφυπουργός Αντώνης Μπέζας έκλεισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη το «ραντεβού» που ζήτησε για να ενημερωθεί για το νομοσχέδιο περί φοροδιαφυγής, στο οποίο ήταν εισηγητής της ΝΔ.

Ο βουλευτής διαμαρτυρήθηκε, υποστηρίζοντας ότι ο υφυπουργός δεν του βγήκε στο τηλέφωνο, κάτι που ορισμένοι το απέδιδαν στο ότι είχε ακουστεί ως αντικαταστάτης του κ. Μπέζα.

Από το περιβάλλον του -σεμνού, είν’ αλήθεια- θεσπρωτού υφυπουργού διαψεύδουν ότι υπήρξε τέτοιο θέμα και λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε στη διάθεσή του όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, που τον εφοδίασαν με κάθε διαθέσιμο στοιχείο.

Ο «γαλάζιος» εισηγητής, πάντως, έκανε μια κατά γενική ομολογία πολύ καλή και στοιχειοθετημένη ομιλία στην Επιτροπή Οικονομικών, με την οποία ανέλυσε διεξοδικά το θέμα της φοροδιαφυγής, αναφέροντας τέσσερις λόγους που την προκαλούν και οι οποίοι, κατά την άποψή του, είναι:

*Οι ιστορικά πολύ υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, που ωθούν κάποιον να φοροδιαφεύγει.

*Το εξαιρετικά περίπλοκο φορολογικό σύστημα που έχει δημιουργηθεί από μια σειρά παρεμβάσεων τα τελευταία 30 χρόνια.

*Η μεγάλη διαφθορά στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

*Οι κυρώσεις στους φοροφυγάδες, που ήταν σχετικά ελαφρές.

Κάποιοι, μάλιστα, συνάδελφοί του σχολίαζαν ότι με αυτά που είπε άνετα θα μπορούσε στο τέλος να πει ότι δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο.

————–*—————

Δεν θέλει εντάσεις ο Δημήτρης Σιούφας

Μεγάλη κουβέντα για την τήρηση του Κανονισμού της Βουλής άνοιξε στην πρώτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Ο α΄ αντιπρόεδρος Γιώργος Σούρλας, που άνοιξε το ζήτημα, έθεσε τρία θέματα συχνών παραβιάσεων. Αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στους βουλευτές -και τους υπουργούς λέμε εμείς- που διαβάζουν γραπτά κείμενα ομιλιών, κάτι που δεν επιτρέπεται, όπως και η επέκταση πολλών από τους ομιλητές σε άσχετα με το συζητούμενο αντικείμενο θέματα, αλλά και η ενδυματολογική εμφάνιση ορισμένων από τους νέους που δεν είναι η αρμόζουσα.

Στη συζήτηση που ακολούθησε ακούστηκαν πολλά, αλλά ο πρόεδρος Δημήτρης Σιούφας έδειξε να μην υιοθετεί τις προτάσεις που έγιναν για αυστηρή εφαρμογή του Κανονισμού, που σημαίνει να λαμβάνονται «μέτρα» κατά όσων «παρεκτρέπονται».

Αντιθέτως και παρότι ο ίδιος επιμένει αυστηρά να τηρούνται οι χρόνοι έναρξης των συνεδριάσεων, χρησιμοποιώντας το αρχαιοελληνικό «μηδέν άγαν», συνέστησε μετριοπάθεια, καθώς θεωρεί ότι σιγά – σιγά ότι όλοι οι βουλευτές θα αντιληφθούν το πού βρίσκονται και θα προσαρμοστούν.

————–*—————

Τον χαβά τους…

Για να μη γράφουμε, πάντως, μόνον τα καλά για τον Πρόεδρο και παρεξηγηθούμε, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι η κυβέρνηση και πρώτος από όλους ο πρωθυπουργός δεν δείχνουν τον δέοντα σεβασμό προς τη Βουλή.

Παρά την επιστολή που έστειλε για να πει το αυτονόητο, ότι δηλαδή ξεκινά η «ώρα του Πρωθυπουργού», ο Κώστας Καραμανλής δεν πήγε στη Βουλή τη βδομάδα που πέρασε και το ίδιο θα κάνει και τη βδομάδα που αρχίζει αύριο.

Δικαίως του λόγου, λοιπόν, διαμαρτυρήθηκε ο Απόστολος Κακλαμάνης, αφού όταν έστειλε την επιστολή στη Βουλή ήξερε και ότι την περασμένη Παρασκευή θα πήγαινε στη Λισσαβώνα και ότι την ερχόμενη θα είναι στη Θεσσαλονίκη για τη γιορτή του πολιούχου της εκλογικής του περιφέρειας.

Δεν είναι, όμως, μόνον ο πρωθυπουργός που συνεχίζει το ίδιο βιολί που έπαιζε και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Είναι και όλοι οι μεγαλοϋπουργοί, όπως ο Γιώργος Σουφλιάς, που έχει να πατήσει το πόδι του από την ορκωμοσία, αλλά και ο Γ. Αλογοσκούφης, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Δ. Αβραμόπουλος, που στέλνουν τους υφυπουργούς και για να απαντήσουν στις ερωτήσεις και για να υποστηρίξουν τα νομοσχέδια.

Αν δεν αλλάξει αυτή η νοοτροπία, όπως τουλάχιστον πήγε να φανεί στην αρχή, ας μην περιμένει αναβάθμιση του Κοινοβουλίου ο νέος πρόεδρός του. Και πολύ περισσότερο ας μην εκπλήσσονται από τις αντιδράσεις των «γαλάζιων» βουλευτών που δεν ανέχονται να κάνουν τους «νεροκουβαλητές» των μελών του υπουργικού συμβουλίου, οι οποίοι αναπαύονται στους θώκους τους, δεν τους βγαίνουν ούτε στα τηλέφωνα.


Σχολιάστε εδώ