Κάτω στον Πειραιά

Το ύψος του δανείου μπορεί να φαίνεται υψηλό αλλά είναι απόλυτα εφικτό, αφού οι ανάγκες δανειοδότησης καθορίστηκαν κατόπιν ενδελεχούς έρευνας και αξιολόγησης των προβλημάτων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αναφερόμενος στις αιτιάσεις του πρώην δημάρχου Στ. Χρήστου, που αρνήθηκε να ψηφίσει το δάνειο, ο δήμαρχος Στ. Κασιμάτης τόνισε:

«Αντί να απολογείται ο κ. Χρήστου, για την παράνομη παρακράτηση των εισφορών των εργαζομένων, για τις τεράστιες οφειλές στην ΕΥΔΑΠ, με κίνδυνο να μείνει ο δήμος χωρίς νερό, αντί να μιλήσει για το γεγονός ότι μόνο το 2006 το ύψος των ταχυδρομικών τελών του δήμου Κορυδαλλού προσέγγισε τα 136.000 ευρώ (!), αντί να εξηγήσει πώς προέκυψαν οφειλές του δήμου ʽʽδιά λόγουʼʼ για έργα δηλαδή που έγιναν χωρίς αποφάσεις, χωρίς μελέτες, χωρίς καμιά νόμιμη διαδικασία, προσπαθεί να πείσει με δική του ʽʽπροσωπικήʼʼ λογιστική ότι ο δήμος δεν έχει χρέη!

Το επιτόκιο δανεισμού από την τράπεζα που προκρίθηκε είναι 5,4%, ενώ το επιτόκιο του Ταμείου Παρακαταθηκών είναι 5,90% συν 0,5% του κεφαλαίου επιβάρυνση τη στιγμή της εκταμίευσης.

Ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων που προσφέρει το ΤΠΔ είναι σε μέσους όρους το πολύ έως 10 χρόνια. ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου στην τράπεζα-ανάδοχο φτάνει τα 20 χρόνια!

Εάν συνάπταμε ένα δάνειο αναχρηματοδότησης 7 εκατ. ευρώ από τράπεζα και ένα από δάνειο 8 εκατ. ευρώ από το ΤΠΔ, θα είχαμε υποχρέωση να πληρώνουμε ετήσια διπλή δόση».

Να θυμίσουμε ότι για την ολοκλήρωση της πρότασης του Οικονομικού Πανεπιστημίου αποφασιστική ήταν η συμβολή των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου, που με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Γιάννη Διάκο ξενύχτησαν αρκετές φορές για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.

// Με τον Μητροπολίτη Πειραιά συναντήθηκε τις τελευταίες μέρες ο δήμαρχος. Ο Π. Φασούλας ζήτησε να επεκταθεί η συνεργασία του δήμου με την Πειραϊκή Εκκλησία σε όλους τους τομείς. Ο Μητροπολίτης Πειραιά συμφώνησε απόλυτα και ως ένδειξη καλής θέλησης δήλωσε ότι όλοι οι ακάλυπτοι χώροι των ναών του Πειραιά θα διατεθούν προς χρήση στον δήμο, προκειμένου να χρησιμεύσουν ως χώροι στάθμευσης των οχημάτων και να συμβάλλουν κατά το μέτρο του δυνατού στην επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης.

// Για πρώτη φορά ίσως στην ιστορία της, η ΔΕΠΕΠ θα λειτουργήσει ως φορέας ανάδειξης της αναπτυξιακής προοπτικής του Πειραιά, ως όχημα υλοποίησης μεγάλων στόχων και ως βραχίων στήριξης του κοινωνικού προσώπου του δήμου.

Για την υλοποίηση αυτού του όντως μεγαλεπήβολου στόχου το ΔΣ της επιχείρησης αποφάσισε να εντάξει σε έναν άμεσο στρατηγικό σχεδιασμό, που θα έχει χρονικό ορίζοντα το τέλος του χρόνου, επιλογές και δραστηριότητες που θα είναι απόλυτα εναρμονισμένες με τις προσδοκίες των Πειραιωτών, τα οράματα της δημοτικής αρχής και που φυσικά θα αντιστοιχούν στην καταστατική λειτουργία και τον προσανατολισμό της επιχείρησης.

Γι’ αυτό και η ΔΕΠΕΠ, όπως δήλωσε ο πρόεδρός της, Στέλιος Μπρατσόλης, στο προχθεσινό διοικητικό συμβούλιο, στοχεύει στην αποτελεσματικότερη ενίσχυση της δημοτικής δραστηριότητας και όχι στην κατ’ ανάγκην παρουσίαση θετικού δείκτη στον ισολογισμό τρέχουσας χρήσης.

Δηλαδή, η ΔΕΠΕΠ θα κάνει το χρέος της απέναντι στους Πειραιώτες αλλά και θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της όπως προβλέπονται από το καταστατικό της, χωρίς να λογαριάσει αν το τίμημα αυτής της ενέργειας θα είναι να παρουσιάσει μείωση κερδών ή και μηδενισμό τους κατά την τρέχουσα οικονομική περίοδο. Οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει τις επόμενες μέρες η ΔΕΠΕΠ, στο πλαίσιο που προαναφέραμε, είναι:

• Η συμβολή στην οργάνωση του εορτασμού Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς – Φώτων και τον ποιοτικό στολισμό της πόλης. Η δράση αυτή αρχίζει αμέσως και θα εξελιχθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου του 2008.

• Η χορηγία εκδηλώσεων που θα φέρουν κόσμο στην πόλη την περίοδο των εορτών και θα αλλάξουν προς το καλύτερο την εικόνα της.

• Η συμμετοχή και η παρουσίαση του Πειραιά σε διεθνή τουριστική έκθεση, με στόχο την επιλογή της πόλης ως τόπου προορισμού και όχι ως λιμανιού διαμετακόμισης.

• Η χορηγία (με χρονομίσθωση) οχημάτων που χρειάζονται για την απρόσκοπτη λειτουργία των διαφόρων υπηρεσιών αλλά και ευέλικτων οχημάτων για «ειδικές αποστολές», όπως συγκομιδή σκουπιδιών από όπου δεν χωράνε τα απορριμματοφόρα, πλυστικά μηχανήματα δρόμων και πεζοδρομίων κ.λπ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αγορά αυτοκινήτου για τον δήμαρχο (αφού τα παλαιά που έχει στην κατοχή της η εταιρεία για τον σκοπό αυτόν θα εκποιηθούν για να μην έχει περιουσιακά στοιχεία η επιχείρηση στο τέλος του χρόνου, λόγω των φορολογικών της εκκρεμοτήτων) καθώς και η αγορά αυτοκινήτων για άλλες ανάγκες της πόλης τα οποία θα εξυπηρετούν και τους πολίτες σε πολλές περιπτώσεις.

• Η εκστρατεία ενημέρωσης για τις ιδιαιτερότητες του Πειραιά και τα σημεία που τον κάνουν ξεχωριστό, αλλά και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη συμμετοχή του σε δράσεις που προάγουν την πόλη.

// Με απόλυτη επιτυχία έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αποκατάστασης Τυφλών στην Καλλιθέα ο γιορτασμός της παγκόσμιας ημέρας του «λευκού μπαστουνιού», το οποίο αποτελεί περίπου αισθητήριο όργανο για τα άτομα με προβλήματα όρασης. Οι εκδηλώσεις ήταν ποιοτικές και εντυπωσίασαν τόσο τα παιδιά όσο και τους γονείς τους. Ήταν, όπως μάθαμε, από τις λίγες φορές που εκδήλωση στο ΚΕΑΤ είχε τόσο κόσμο και που δεν βρέθηκε κανένας να επισημάνει έστω και ένα αρνητικό σημείο. Ήταν η εκδήλωση αυτή ένα από τα πρώτα θετικά δείγματα γραφής του νέου προέδρου του ΚΕΑΤ Γ. Δαβάκη, ο οποίος με τη δραστηριότητά του στο κέντρο δικαίωσε από την πρώτη στιγμή τον υπουργό Υγείας Δημ. Αβραμόπουλο που τον επέλεξε.


Σχολιάστε εδώ