Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1 Στην Αθήνα βρέθηκε πριν από μερικές μέρες ο υπουργός Γεωργίας και Αλιείας της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ και έδωσε μια πολύ σημαντική συνέντευξη στην «Καθημερινή». Ο Μπαρνιέ υπήρξε παλαιότερα υπουργός Εξωτερικών και κοινοτικός επίτροπος αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική της ΕΕ. Είναι δηλαδή προσωπικότητα με πλούσια εμπειρία στα διεθνή θέματα, καθώς και στα αναπτυξιακά προβλήματα. Στην Ελλάδα βρέθηκε για συνομιλίες με τον δικό μας υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στη συνέντευξή του ο γάλλος υπουργός Γεωργίας είπε κάτι το εξαιρετικά σημαντικό. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε: «Δεν τίθεται θέμα να αφήσουμε τους νόμους της αγοράς να ρυθμίσουν μόνοι τους τη διατροφή μας». Φυσικά εννοούσε ότι η κυβέρνηση της Γαλλίας δεν θα αφήσει τους νόμους της αγοράς να ρυθμίσουν τη διατροφή του γαλλικού λαού. Όμως καμιά γαλλική κυβέρνηση δεν είδαμε να λαμβάνει μέτρα προστασίας των καταναλωτών από την κυριαρχία των «αγαθοποιών» δυνάμεων της αγοράς. Ούτε στον τομέα της υγιεινής διατροφής ούτε και στον τομέα της συγκράτησης των τιμών.

Στη Γαλλία, όπως και σε όλα τα κράτη της ΕΕ, δρουν ανενόχλητες οι δυνάμεις της αγοράς και επιβάλλουν τους δικούς τους νόμους. Πού είναι τα μέτρα απαγόρευσης των μεταλλαγμένων τροφίμων; Πού είναι η απαγόρευση της χρησιμοποίησης καρκινογόνων χημικών λιπασμάτων από τους παραγωγούς; Πού είναι τα μέτρα ελέγχου των δηλητηριωδών συντηρητικών, με τα οποία σιγά σιγά δηλητηριάζονται σχεδόν όλες οι τροφές για να διατηρείται η εμπορευσιμότητά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα; Πού είναι οι κυβερνητικές ενέργειες για σταθερότητα των τιμών των τροφίμων; Εδώ στην Ελλάδα τουλάχιστον όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της αγοράς έχουν διαλυθεί. Πού είναι η Αγορανομία; Πού είναι οι κοστολογικοί έλεγχοι του υπουργείου Εμπορίου; Πού είναι οι έλεγχοι τροφίμων από το Γενικό Χημείο του Κράτους; Στις αγορές όλοι πουλάνε δηλητήρια και σε αλμυρές τιμές!

2 Πολύ σημαντική η δήλωση του κ. Μπαρνιέ, αλλά μόνον για λαϊκή κατανάλωση. Από ουσία τίποτε απολύτως. Ενδεχόμενα ο γάλλος υπουργός να έχει όλη την καλή διάθεση να λάβει η κυβέρνηση στην οποία μετέχει όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία των καταναλωτών. Και η παραπάνω δήλωσή του να είναι ειλικρινής και να εκφράζει τις ανησυχίες τους για όσα συμβαίνουν σήμερα στις αγορές. Τα ίδια μπορούμε να δεχθούμε και για τους δικούς μας υπουργούς. Μπορεί να έχουν την καλή διάθεση να προστατεύσουν τους καταναλωτές, όμως είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση ότι σήμερα κυριαρχούν οι δυνάμεις της αγοράς. Καμία άλλη εξουσία δεν υπάρχει. Όλες οι εξουσίες του κράτους έχουν αποδυναμωθεί. Το σημερινό κράτος είναι ένα φάντασμα, που παίζει τον ρόλο του «σκιάχτρου» για να μην ξεσηκώνονται οι λαοί κατά του συστήματος. Απορώ, καθώς βλέπω πολιτικούς με ευγενή οράματα να δέχονται να παίζουν τον υπηρέτη των δυνάμεων της αγοράς και να είναι υποχρεωμένοι να ψευδολογούν για λαϊκή κατανάλωση και να υπόσχονται μέτρα που αδυνατούν να λάβουν.

Υπηρετούν ένα σύστημα διεφθαρμένο. Οι πολλοί βέβαια θέλουν να το υπηρετούν για να νέμονται τα αγαθά της εξουσίας, εν γνώσει τους ότι στηρίζουν ένα διεφθαρμένο σύστημα. Οι λίγοι όμως ιδεολόγοι οραματιστές γιατί αναμειγνύονται στην πολιτική; Και τελικά χάνουν και τα ευγενή οράματα και τις φιλικές προς τον αδύναμο πολίτη ιδεολογίες τους. Το σύστημα παίζει έξυπνα το παιχνίδι!

3 Ο καπιταλισμός σε όλο του το μεγαλείο! Στην Ουάσινγκτον χθες Σάββατο 20 Οκτωβρίου είχαμε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των χωρών G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Γερμανίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Καναδά), σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Τα «εργαλεία» στήριξης του νεοφιλελευθερισμού σε πλήρη δράση. Το θέμα συζήτησης ήταν η πτωτική πορεία του δολαρίου. Το δολάριο εξακολουθεί να παραπαίει, ίσως ηθελημένα από την ηγεσία των ΗΠΑ. Και η ηγεσία της ΟΝΕ δυσανασχετεί με τη μείωση της ισοτιμίας του δολαρίου, που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις εξαγωγές των προϊόντων των χωρών της Ευρωζώνης. Και το χειρότερο είναι ότι αυτή η πορεία του «πράσινου νομίσματος» δημιουργεί προβλήματα και ανισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία. Εξαιτίας του δολαρίου οι τιμές του πετρελαίου αφηνίασαν, το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα, που στηρίζεται πάνω στο δολάριο, απειλείται με εξάρθρωση, οι ΗΠΑ έχουν καταστεί μια υπερχρεωμένη χώρα, οι εξαγωγές της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα προώθησής τους και οι επενδυτές εμφανίζονται έντονα προβληματισμένοι. Αυτά τα θέματα θα συζητήσουν οι «τεχνοκράτες» του νεοφιλελευθερισμού, που νόμισαν ότι με την παγκοσμιοποιημένη οικονομία της αγοράς βρήκαν τη λύση. Τώρα τα πράγματα έγιναν δύσκολα. Αν βρεθούν λύσεις θα σας ενημερώσω!


Σχολιάστε εδώ