Διάλυση και ολιγωρία στο ΧΑ

Για τον κ. Καπράλο και τον ρόλο του στην κορυφαία διοικητική θέση της ΕΧΑΕ, η οποία διαχειρίζεται τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, γνωστοί χρηματιστές τονίζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι δεν έχει καταφέρει να οργανώσει με επάρκεια ούτε τη μεταφορά του ΧΑ στο νέο του κτίριο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Π», η υπό τον κ. Καπράλο διοικητική ομάδα του ΧΑ φέρει ευθύνες για σοβαρή ολιγωρία σε μείζονα οργανωτικά ζητήματα, καθώς:

1. Η μετακόμιση του χρηματιστηρίου από το ιστορικό κτίριο στη Σοφοκλέους στο νέο ιδιόκτητο κτίριό του στη Λεωφόρο Αθηνών έγινε… μισή, καθώς η διοίκηση Καπράλου δεν έχει καταφέρει να μεταφέρει την «καρδιά» των υπηρεσιών, δηλαδή τα υπολογιστικά συστήματα στα οποία βασίζεται η λειτουργία της αγοράς και η διεκπεραίωση των συναλλαγών. Το πιθανότερο ότι και μετά τη φιέστα των εγκαινίων του νέου κτιρίου από τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, που έχει προγραμματισθεί για τις αρχές του επόμενου μήνα, τα υπολογιστικά συστήματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν στον ημιώροφο του παλαιού κτιρίου στη Σοφοκλέους, με την καταβολή βέβαια του απαιτούμενου ενοικίου στην ιδιοκτήτρια Εθνική Τράπεζα. Έτσι, ενώ έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ για το νέο ιδιόκτητο κτίριο του ΧΑ, αλλού βρίσκεται το «σώμα» (διάφορες υπηρεσίες) και αλλού χτυπάει η «καρδιά» (υπολογιστές).

2. Στο μείζον ζήτημα για τη λειτουργία κάθε σύγχρονου χρηματιστηρίου, την οργάνωση μιας αποτελεσματικής αγοράς Παραγώγων, ελάχιστα σοβαρά βήματα προόδου έχουν γίνει από τον κ. Καπράλο, ο οποίος μάλιστα εμφανίζεται να συζητά την εξωτερική ανάθεση της οργάνωσης της αγοράς Παραγώγων! Την ίδια ώρα, ενώ υποτίθεται ότι από τον Δεκέμβριο θα πρέπει να εφαρμοσθεί η κοινοτική οδηγία Mifid για τις χρηματιστηριακές αγορές, η διοίκηση του ΧΑ επικρίνεται για την αδυναμία της να εκδώσει έγκαιρα τις απαιτούμενες εκτελεστικές οδηγίες. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Καπράλος απολαμβάνει ετήσιες αμοιβές της τάξεως των 500.000 ευρώ, αφού φρόντισε έγκαιρα να εξασφαλίσει αύξηση, επικαλούμενος τις αντίστοιχα υψηλές αμοιβές τραπεζιτών.

Ν. X.


Σχολιάστε εδώ