ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ Ή ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΟΡΩΝΕΙΑ;

Το θέμα ανακίνησε ο πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης Γιάννης Γλαβίνας, με επιστολή που έστειλε πριν από 20 περίπου μέρες προς τον νομάρχη Θεσσαλονίκης με κοινοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον υπουργό Οικονομίας, τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Σ. Καλογιάννη και το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Στην επιστολή του ο κ. Γλαβίνας αναφέρει ότι για το έργο «Αποκατάσταση Λίμνης Κορώνειας» έχει εγκριθεί προϋπολογισμός ύψους 29.960.000 ευρώ (εκ των οποίων τα 20.182.500 προέρχονται από κοινοτική επιχορήγηση) πλην όμως οι κάτοικοι γύρω από τη λίμνη δεν μπορούν πλέον να επιβιώσουν, εξαιτίας της αφόρητης δυσοσμίας που αναδύει λόγω των βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, τα οποία χύνονται σε χείμαρρο που τα μεταφέρει ακατέργαστα, όπως είναι στη λίμνη!

Όπως αναφέρει ο κ. Γλαβίνας, υπάρχει βιολογικός καθαρισμός στον Λαγκαδά, που έχει ως έργο ολοκληρωθεί πριν από 8 χρόνια, αλλά δεν έχει λειτουργήσει ακόμα, γιατί δεν έχει συνδεθεί με το αποχετευτικό δίκτυο! Δηλαδή, για κάποια μέτρα αγωγού που δεν… ευδόκησαν να γίνουν εδώ και 8 χρόνια, η λίμνη Κορώνεια δέχεται τόνους αστικών και βιομηχανικών λυμάτων, με αποτέλεσμα σήμερα η κατάσταση να θεωρείται μη αναστρέψιμη.

Κι όμως. Ο γενικός γραμματέας της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με έγγραφό του προς τον νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Ψωμιάδη στις 19-12-200, είχε προειδοποιήσει για την ολοκληρωτική καταστροφή που απειλούσε το οικοσύστημα της λίμνης.

Η προειδοποίηση όμως δεν ελήφθη -όπως φαίνεται- υπ’ όψιν και έτσι τα λύματα συνεχίζουν μέχρι σήμερα να χύνονται ανεπεξέργαστα στη λίμνη, με αποτέλεσμα να την έχουν μετατρέψει σε… χαβούζα!

Όπως αναφέρει στην επιστολή που προαναφέραμε ο κ. Γλαβίνας, το μόνο που έλειπε για τη σύνδεση της αποχέτευσης του Λαγκαδά με τον βιολογικό καθορισμό ήταν 300 μέτρα αγωγού! Τα χρήματα όμως που δόθηκαν στην α΄ φάση χρηματοδότησης του έργου «Αποκατάσταση Λίμνης Κορώνειας», γύρω στα 2,9 εκατ. ευρώ, αναλώθηκαν σε μελέτες και σε επουσιώδεις δραστηριότητες και δεν… περίσσεψαν για να γίνει και ο αγωγός! Έτσι η λίμνη μετατράπηκε σε… χαβούζα και οι ελπίδες να σωθεί το οικοσύστημά της εξανεμίστηκαν…

Σε έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του υπουργείου Οικονομίας (αρ. πρωτ. 40741/17-9-07) αναφέρεται ότι κατά την α΄ φάση χρηματοδότησης του έργου έγιναν τα εξής:

1 Υδρολογική μελέτη εκμετάλλευσης του βαθέως υδροφόρου ορίζοντα, ύψους 122.161 ευρώ.

2 Μελέτη έργων για μεταφορά νερού από τον Αλιάκμονα στην Κορώνεια, ύψους 306.381 ευρώ.

3 Μελέτη αποχέτευσης επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων, ύψους 608.326 ευρώ.

4 Μελέτη για την εκτροπή των χειμάρρων Λαγκαδικίων και Σχολαρίου, ύψους 41.078 ευρώ.

5 Μελέτη ανάπτυξης οικοτουρισμού, ύψους 83.803 ευρώ.

6 Μελέτη διαχείρισης υδρόβιας βλάστησης, που εκπονήθηκε από στελέχη της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και φυσικά δεν στοίχισε τίποτα.

Δηλαδή δόθηκαν 1.170.000 ευρώ περίπου μόνο για μελέτες!

Επίσης διατέθηκαν για ενημέρωση του κοινού 400.000 ευρώ, για διαχείριση του υγροτοπικού συστήματος της λίμνης 340.000 ευρώ και για παρακολούθηση διαχειριστικών παρεμβάσεων 820.000 ευρώ. Συνολικά δηλαδή δόθηκε γι’ αυτές τις δράσεις 1,5 εκατ. ευρώ. Αν προσθέσουμε και το 1,17 εκατ. των μελετών φθάνουμε στα 2,8 εκατ. περίπου, που ήταν το ύψος της χρηματοδότησης της α΄ φάσης του έργου! Και δεν… περίσσεψαν 100 ή 200 χιλιάδες ευρώ για να γίνει ο αγωγός και να σταματήσουν τα λύματα να χύνονται ανεπεξέργαστα στη λίμνη! Χαρακτηριστική απόδειξη της σπατάλης πόρων για ανούσια έργα και μελέτες, που επιβεβαιώνει τα όσα αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Γλαβίνας, είναι το έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης που απευθύνεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ (αρ. πρωτ. 07/8236/3-8-2007) και αναφέρει:

«Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι έχει γίνει η χρηματοδότηση για την κατασκευή έργων και την προμήθεια εξοπλισμού, που δεν προσφέρουν καμία λειτουργία, τουλάχιστον επικουρική, για την αποφόρτιση των συνθηκών περιβάλλοντος της λίμνης Κορώνειας και της ευρύτερης περιοχής».

Με λίγα λόγια, δηλαδή, το έγγραφο τονίζει πως στην α΄ φάση του έργου δόθηκαν λεφτά, αλλά για οποιονδήποτε άλλο σκοπό εκτός της βελτίωσης των περιβαλλοντικών συνθηκών της λίμνης!

Γιατί άραγε έγινε αυτό; Υπάρχει ή δεν υπάρχει η βούληση να… ζωντανέψει η λίμνη Κορώνεια; Ο καιρός και η β΄ φάση των έργων θα δείξουν…


Σχολιάστε εδώ