Βάλτε βέτο και «όχι» σε σύνθετη ονομασία με τη λέξη Μακεδονία

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», σε σχετικό ερώτημα με πολλαπλές δυνατότητες απαντήσεων:

• Περίπου το 40% δηλώνει πως θα πρέπει η Ελλάδα να βάλει βέτο στην είσοδο των Σκοπίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

• Ένα άλλο περίπου 40% απαιτεί να μη δεχτεί η Ελλάδα τη λέξη «Μακεδονία» ή ακόμα και παράγωγό της στην ονομασία της γειτονικής μας χώρας.

Δίχως δηλαδή την παραμικρή παρερμηνεία ο λαός δίνει στην κυβέρνηση σαφέστατη εντολή να τηρήσει την απόφαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή της 13ης Απρίλη 1992, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας δεν πρέπει να δεχτεί ονομασία των Σκοπίων με τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του (επιθετικό προσδιορισμό κ.λπ.).

Υπενθυμίζουμε ότι στην ίδια απόφαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών δηλωνόταν επίσης σαφώς ότι:

– Θα πρέπει η FYROM να δεσμευτεί προ πάσης αναγνώρισης ότι θα δώσει συνταγματικά κατοχυρωμένες πολιτικές εγγυήσεις ότι δεν έχει εδαφικές εγγυήσεις από γειτονικές χώρες.

Πρέπει να γίνει νέο Συμβούλιο

Σε κάθε περίπτωση, και επειδή η κυβέρνηση φαίνεται πως προσανατολίζεται στην αποδοχή σύνθετης ονομασίας και μάλιστα η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη έχει… καλέσει τον ειδικό μεσολαβητή Μ. Νίμιτς να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, είναι σαφές ότι:

• Για να αλλάξει η απόφαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών του 1992 πρέπει να συνέλθει εκ νέου το Συμβούλιο. Μόνο ένα νέο Συμβούλιο μπορεί να αλλάξει την απόφαση του 1992.

Και είναι υποχρεωμένοι τόσο ο πρωθυπουργός όσο κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναλάβουν σχετική πρωτοβουλία, αφήνοντας κατά μέρος νομικισμούς και άλλου τύπου δικαιολογίες. Δεν είναι δυνατόν να πάει η Ελλάδα σε οποιονδήποτε συμβιβασμό και αυτό να γίνει εν κρυπτώ και ερήμην της θέλησης του ελληνικού λαού.

Υπάρχει δε και κάτι άλλο, αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και ο συμβιβασμός επιβάλλεται απ’ τις νέες περιστάσεις:

• Το δημοψήφισμα

Μέσω ενός δημοψηφίσματος θα εκφραστεί η πραγματική βούληση του ελληνικού λαού για ένα εθνικό θέμα. Θα μιλήσει ο λαός αν συμφωνεί με τη σύνθετη ονομασία. Εκτός αν αυτήν τη θέληση του λαού θέλουν να κρύψουν όσοι εμφανίζονται ως αρχιτέκτονες αυτού του «συμβιβασμού»…

Πάντως την πρόταση για δημοψήφισμα την κατέθεσε με δηλώσεις που έκανε κι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στ. Παπαθεμελής, ο οποίος υπογράμμισε επίσης και τα εξής:

• Η σύνθετη ονομασία θα λειτουργήσει ως φύλλο συκής για ελάχιστο χρονικό διάστημα και τελικά θα χρησιμοποιείται εσαεί το σκέτο όνομα Μακεδονία, με αποτέλεσμα να αποτελέσει πηγή ανωμαλιών και αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή.

1 δισ. ευρώ οι ελληνικές επενδύσεις στα Σκόπια!

Σημειώνουμε επίσης ότι έγκυροι πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως η δύναμη που έχει η Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη σκοπιανή αδιαλλαξία, που αγγίζει τα όρια της ανοιχτής προβοκάτσιας είναι, πέραν φυσικά της διπλωματίας, και η ελληνική οικονομική διείσδυση στα Σκόπια.

Αυτή τη στιγμή το σύνολο των ελληνικών επενδύσεων στη γειτονική μας χώρα ανέρχεται στο ποσό του

1 δισ. ευρώ και «μεταφράζεται» σε περίπου 20.000 θέσεις εργασίας, όταν η ανεργία εκεί φτάνει σε ποσοστά πάνω από 30%!

Δυστυχώς αυτήν την τεράστια δύναμη που έχει η Ελλάδα για να πιέσει την ηγεσία των Σκοπίων δεν τη χρησιμοποιεί. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας…


Σχολιάστε εδώ