Ασυμφιλίωτα ταξικά συμφέροντα

Πέρα όμως από την ιδεολογική πλευρά υπάρχει και η πρακτική της έκφραση: Τόσοι διάλογοι έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, ποιοι ωφελήθηκαν από αυτούς; Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ζημιωμένοι ήταν οι εργαζόμενοι.

Επόμενο. Γιατί ο διάλογος γίνεται ακριβώς γι’ αυτό. Και επιχειρείται να σύρονται στους διαλόγους οι εργαζόμενοι, για να δίνουν τη συναίνεσή τους στη σφαγή δικαιωμάτων τους, που υλοποιούν το κεφάλαιο και τα κόμματά του, μαζί με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Τι πρέπει να γίνει; Οι εργάτες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έδειξαν τον δρόμο. Η γενική τους συνέλευση απέρριψε τη θέση της εργοδοσίας και της πλειοψηφίας του σωματείου, να δεχτούν 200 απολύσεις, ενώ ταυτόχρονα αποφάσισε πρόταση μομφής εναντίον της πλειοψηφίας, υπερψηφίζοντας σχετική πρόταση του ΠΑΜΕ.

Έδειξαν τον δρόμο: Ανατροπή του σημερινού συσχετισμού δυνάμεων παντού, πρώτα απ’ όλα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, σε βάρος της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ, με ταυτόχρονη συμμετοχή στο ΠΑΜΕ.

Απόρριψη κάθε μορφής «κοινωνικού διαλόγου». Όλοι και όλες στους δρόμους για την κατάργηση των νόμων Σιούφα και Ρέππα, για συνταξιοδότηση στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες, για κατώτερη σύνταξη στο 80% του κατώτερου μισθού, που πρέπει να γίνει 1400 ευρώ. Στο ίδιο ύψος (80%) το επίδομα ανεργίας.

Οι εργαζόμενοι δεν χρωστάνε. Τους χρωστάνε. Οι εργαζόμενοι δικαιούνται τα πάντα, επειδή αυτοί τα παράγουν. Οι εργοδότες δεν μπορούν να ζήσουν ούτε ώρα δίχως τους εργάτες. Οι εργάτες μπορούν να ζουν (και θα ζουν καλύτερα) δίχως τους εργοδότες.

Εκείνοι που λένε «ναι» στον διάλογο με προϋποθέσεις κοροϊδεύουν τον κόσμο. Είναι οι ίδιοι που σύρθηκαν στις διαδηλώσεις κατά του νόμου Γιαννίτση, για να ξεχάσουν μετά τις διαδηλώσεις και να χειροκροτήσουν τον αντεργατικό νόμο Ρέππα. Ελιγμούς κάνει και ο ΣΥΝ. Λέξη αυτοκριτικής δεν έχει πει για τη συμμετοχή του σε τόσους διαλόγους.

Θα έρθουν χειρότερα, όπως προειδοποιεί εδώ και πολύ καιρό το ΚΚΕ. Ήδη η κυβέρνηση της ΝΔ άρχισε να τα «σερβίρει». Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να κάνει αντιπολίτευση επί της ουσίας, επειδή έχει την ίδια στρατηγική με τη ΝΔ, γεγονός που το έχει οδηγήσει σε αγιάτρευτη κρίση.

Αντιπολίτευση να γίνει η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Το ΚΚΕ είναι μαζί τους, όπως πάντα.


Σχολιάστε εδώ