Ανησυχίες από την έξαρση της λαθρομετανάστευσης
Οι ανησυχίες καθίστανται εντονότερες λόγω του ότι η έντονη πίεση που δέχεται η χώρα από όλες τις προσβάσιμες διόδους, χερσαίες και θαλάσσιες, τις οποίες καθημερινά πολιορκούν εκατοντάδες λαθρομετανάστες, αναμένεται να αυξηθεί προσεχώς και, ενδεχομένως, να προσλάβει μορφή αλλεπάλληλων κυμάτων, εάν η Τουρκία εισβάλει στο βόρειο Ιράκ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν, ήδη παρατηρείται αύξηση της ροής λαθρομεταναστών, με τον αριθμό αυτών που επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα και εντοπίζονται να αγγίζει καθημερινά ακόμη και τα 300 άτομα, αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με παλαιότερα.
Η Ελλάδα επιδιώκει σε επίπεδο διακρατικό την ενίσχυση της συνεργασίας με τις όμορες χώρες.
Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν την αρνητική στάση της Τουρκίας, ίσως γιατί τα περισσότερα κύματα λαθρομεταναστών προέρχονται από τα ανατολικά σύνορα. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι η Ελλάδα αναμένει την ανταπόκριση της Άγκυρας και στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας, αλλά και εν όψει της σύναψης συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ – Τουρκίας.
Σε επίπεδο ΕΕ θα ζητηθεί η ενίσχυση της συνεργασίας, αλλά και της οικονομικής στήριξης που παρέχεται προς την Ελλάδα. Η πραγματικότητα είναι ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ότι οι λαθρομετανάστες που φθάνουν στη χώρα μας έχουν συχνά ως τελικό προορισμό κάποια άλλο κράτος της Ένωσης.
Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη παρέθεσε γεύμα εργασίας, στο οποίο παρακάθησαν οι συνάδελφοί της υπουργοί Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Ναυτιλίας, Γιώργος Βουλγαράκης και οι υφυπουργοί Εσωτερικών Παναγιώτης Χηνοφώτης και Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ότι «έγινε σε βάθος εκτίμηση και αξιολόγηση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης, όπως αυτό παρουσιάζεται στη χώρα μας, και εξετάστηκαν τρόποι για την αποτελεσματικότερη διαχείριση και αντιμετώπισή του».
Τόνισε ότι το εντεινόμενο φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης είναι ιδιαίτερα σύνθετο και πολύπλοκο, τόσο όσον αφορά στα αίτια όσο και στον τρόπο αντιμετώπισής του, ο οποίος θα γίνει σε τρία επίπεδα:
Με μεγαλύτερο δυνατό συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων.
– Με τη διακλαδικότητα των επιχειρησιακών κλάδων της Αστυνομίας, του Λιμενικού, αλλά και του Στρατού.
– Με αξιοποίηση των ραντάρ και των παρατηρητηρίων, για καλύτερη φύλαξη των συνόρων και τον εντοπισμό λαθρομεταναστών.
– Με την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τους.
Χ. Μ.