Ανανιστές πενθούντες στο «Σπίτι της Κύπρου»

Αυτό το κλίμα πλερέζας έδωσε ο νοσταλγικός και δυσοίωνος τόνος στις ομιλίες –των δύο τέως πρωθυπουργών– για το μέλλον της Κύπρου μετά την αποκαθήλωση του συγγραφέα τέως προέδρου και την αντικατάστασή του από τον Τάσσο Παπαδόπουλο, πού ήταν και ο ακατονόμαστος στόχος τους.

«Δυστυχώς, ο Γλαύκος Κληρίδης δεν έμεινε Πρόεδρος για να διαχειριστεί το θέμα μέχρι τέλους», είπε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος επίστωσε στον συγγραφέα της ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Και πρόσθεσε βαρυσήμαντα: «Εάν είχε παραμείνει Πρόεδρος οι εξελίξεις θα ήταν διαφορετικές…»

Σε προφανή επεξήγηση, ανέφερε ότι η Κύπρος έγινε δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση «με την αυτονόητη προϋπόθεση, που χωρίς να τεθεί ρητά ήταν στην ουσία δεδομένη, ότι μετά την ένταξη θα είμαστε λογικοί στις διαπραγματεύσεις» (για τη λύση του Κυπριακού).

(Απάντηση από τη «Σημερινή» της Κύπρου: «Μα γιʼ αυτό ο λαός δεν τον επανεξέλεξε. Επειδή θα υπέγραφε το Σχέδιο Ανάν.»)

Πάντως σ’ ό,τι αφορά το πεφιλημένο του Σχέδιο, υπέρ του οποίου έχυσε τόσον ιδρώτα και χολή, τελικά αποδέχθηκε στο «Σπίτι της Κύπρου» ότι «η ετυμηγορία του κυπριακού λαού είναι σεβαστή» και ότι «το Σχέδιο Ανάν ανήκει στην ιστορία».

Έπαινοι προς Σημίτη

Κάποιαν αίσθηση προκάλεσε το εγκώμιο που διακινδύνευσε, τέτοιες ημέρες, ο κ. Μητσοτάκης για τον κ. Σημίτη. Αλλά αφορούσε την απόφαση της κυβέρνησης του να αποσύρει τους ρωσικούς πυραύλους S-300 από την Κύπρο…Τους πυραύλους παρήγγειλε και διαφήμισε, βέβαια, ο Κληρίδης για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές. Και στο βιβλίο του εμφανίζεται να δίνει μάχη για τη μη απόσυρσή τους, με σύμμαχο αρχικά τον Τσοχατζόπουλο, αλλά τελικά να υποκύπτει ενώπιον της συνασπισμένης πασοκικής κυβέρνησης.

«Ο Κώστας Σημίτης είχε δίκιο στη θέση που πήρε τότε και αποφύγαμε την κρίση. Ήταν οι λίγες περιπτώσεις όπου την ευθύνη χειρισμού ενός κρίσιμου θέματος της Κύπρου πήρε πάνω της ουσιαστικά η ελληνική πλευρά», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ο οποίος προκύπτει έτσι να διεκδικεί για την «ελληνική πλευρά» την «ευθύνη» για τον αφοπλισμό, αλλά όχι και για την άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εγκώμια για τον Σημίτη είχε επιφυλάξει άλλωστε και με τη σύναψη της Συμφωνίας του Ελσίνκι (περί συνοριακών και άλλων διαφορών με την Τουρκία).

Νοσταλγία και φθόγγοι Κασσάνδρας και από τον Κώστα Σημίτη, αφού μετριοφρόνως διεκδίκησε τις μισές δάφνες του Κληρίδη για την εισδοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έκανε μεν στους Κυπρίους την παραχώρηση ότι «το Σχέδιο Ανάν είναι ξεπερασμένο ως έχει». Για να προσθέσει όμως ότι «οι εξελίξεις στην Κύπρο, μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, δεν ευνοούν την ελληνοκυπριακή πλευρά. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς έχει κλονιστεί. Ο κίνδυνος να διαμορφωθεί στα κατεχόμενα εδάφη ένα καθεστώς μη νομικά αναγνωρισμένο, αλλά διεθνώς αποδεκτό, ένα καθεστώς τύπου Ταϊβάν, είναι όλο και πιο ορατός».

(Απάντηση της κυπριακής «Σημερινής»: «Καλά, δεν άκουσες τον Γκιουλ ότι το Σχέδιο Ανάν συνιστά τη μεγαλύτερη επιτυχία της Τουρκίας;»)

Την εκδήλωση ετίμησε διά της παρουσίας του και ο κ. Θόδωρος Κουλουμπής, συνεργάτης της «Καθημερινής», αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ,προπαγανδιστής του Σχεδίου Ανάν και οργανωτής κλειστών σεμιναρίων για την προαγωγή του στο δημοψήφισμα και την αντιμετώπιση της κατάστασης μετά την απόρριψή του. Σεμιναρίων με συμμετοχή του λόρδου Χάνεϋ (αρχιτέκτονα του σχεδίου) και Τουρκοκυπρίων, αλλά κλειστών για εκπροσώπους της κυπριακής κυβέρνησης.`


Σχολιάστε εδώ