XΡΗΜΑτιστήριο

>Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη Σοφοκλέους την προηγούμενη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές, παρά το υψηλό επταετίας και τα επιχειρηματικά deals, παρέμειναν επιφυλακτικοί, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 5.203 μονάδες με οριακά κέρδη 0,08%. Από τις επιμέρους δεικτοβαρείς μετοχές με κέρδη έκλεισαν οι Αγροτική, ΔΕΗ, Εθνική, ΟΠΑΠ και Ελ. Τεχνοδομική, αμετάβλητοι παρέμειναν οι Τιτάνας και Εμπορική, ενώ αξιοσημείωτες απώλειες κατέγραψαν οι Coca-Cola, Motor Oil και Ταχ. Ταμιευτήριο. Την επομένη επικράτησαν ανοδικές τάσεις, καθώς οι επενδυτές, παρά τη νευρικότητα των ξένων αγορών, προχώρησαν σε τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 5.247,34 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,85%. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,70%, ο μεσαίας σημείωσε άνοδο 0,90%, ενώ ο FTSE/ASE Small Cap 80 υποχώρησε 0,37%. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία διεκόπη το σερί των συνεχών ανοδικών ημερών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 5.236,17, καταγράφοντας απώλειες 0,21%. Η αξία των συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 781 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 364,2 αφορούσαν πακέτα, ενώ από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια 93 κινήθηκαν ανοδικά, έναντι 149 που κατέγραψαν απώλειες. Την επομένη οι επενδυτές, ακολουθώντας την πορεία των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, προχώρησαν σε επανατοποθετήσεις στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να ενισχυθεί κατά 0,65%, κλείνοντας στις 5.270,32 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 595,6 εκατ. ευρώ.

>Και στον κλάδο της Υγείας παρακαλώ; Υπάρχει, ναι ή όχι, «σχέση» μεταξύ του πρώην διοικητή της ATEbank κ. Πέτρου Λάμπρου και της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών;

>Η έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας Ελλάδος επιβεβαίωσε το κοινό και ένοχο μυστικό της κυβέρνησης Καραμανλη, ότι δηλαδή η ελληνική οικονομία διολισθαίνει, καθώς η εγχώρια παραγωγή υπολείπεται διαρκώς έναντι των εισαγωγών, ενώ η μεγάλη αύξηση στα κέρδη των επιχειρήσεων δεν μπορεί να ισοσκελίσει τον δανεισμό του Δημοσίου, των νοικοκυριών και των κοινοτικών πόρων.

>Πολλά τα deals! Ποιος από τους επιχειρηματικούς κλάδους, του οποίου τα μέλη «αποφεύγουν» να εισαχθούν μαζικά στην εγχώρια χρηματαγορά, «ευνοεί» τη νομιμοποίηση εσόδων από ξέπλυμα μαύρου χρήματος;

>Το διαβάσαμε και αυτό… Εισηγμένη εταιρεία προς όφελος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της ελληνικής οικονομίας! Από τη στιγμή που δεν είχε σκοπό να την αποσύρει από το ΧΑ, αλλά απλώς ήθελε να προχωρήσει σε private placement, τότε ποιος ο λόγος της «υποχρεωτικής» δημόσιας πρότασης; Και κάτι ακόμα, αν όλα έγιναν σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, γιατί η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της και μάλιστα με την αιτιολογία ότι δεν διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της αγοράς; Περί ΜIG και Vivartia ο λόγος!

>Με τέτοιες αμοιβές άντε να χαλάσεις «χατίρι» στους πελάτες σου! Στην Ελλάδα τα έσοδα από τις χρηματοοικονομικές, φορολογικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες της Price Water House Coopers ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

>Παρά τις πρόσφατες περί του αντιθέτου δηλώσεις, ο κ. Αθανασόπουλος επανήλθε δριμύτερος, αφήνοντας και πάλι ανοικτό το ενδεχόμενο του διαχωρισμού της ΔΕΗ σε έξι θυγατρικές επιχειρήσεις.

>Σε αλλαγή πλεύσης οδηγούνται πολλές από τις εισηγμένες επιχειρήσεις, οι οποίες «ρισκάρουν» τα χρήματα των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, και όχι μόνο, για την επέκτασή τους σε νέες αγορές που έχουν να κάνουν με την ενέργεια και τη διαχείριση αστικών ακινήτων. Πρόσφατο παράδειγμα οι Betanet και Dionic ΑΕΒΕ.

>Οι πολλές «εκδηλώσεις» κατάντησαν βαρετές! Μόλις έξι εισηγμένες αναμένεται να συμμετάσχουν στη φετινή ελληνική ημέρα του ετήσιου προγράμματος παρουσιάσεων εταιρειών μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, που θα πραγματοποιήσει η Citigroup τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου.

>Από θεωρία… πολλή… από πράξη όμως; Για να δούμε, θα υλοποιηθούν οι πολυδιαφησμένες κυβερνητικές εξαγγελίες, σχετικά με την ταχεία απόδοση των συντάξεων, ακόμα και αυτών που έχουν να κάνουν με τη διαδοχική ασφάλιση;

>Από ποιο όριο και πάνω τυχόν «παρατυπίες» κρίνονται ικανές για να επηρεάσουν το κύρος μιας εισηγμένης εταιρείας; Σύμφωνα με την ΟΠΑΠ πάντως, από τον φορολογικό έλεγχο για τη χρήση του 2006 προέκυψαν «μόνο» φόροι ύψους 4.279.409,00 ευρώ.

>Κάποιοι πρέπει να ντρέπονται για το βρώμικο παιχνίδι που έχει στηθεί στον ΟΤΕ με θύματα τους μικροεπενδυτές και τους μικρομετόχους του! Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε το «μπάχαλο» που επικρατεί με τα πρόστιμα της ΕΕΤΤ; Μήπως σε αυτά οφείλεται και η σύσταση πώλησης από τη Morgan Stanley;

>Άλλο να το λέμε εμείς και άλλο να το υποστηρίζει ένας από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, ο οποίος μάλιστα έχει τον θεσμικό ρόλο του ελεγκτή! Αλήθεια κ. αντιπρόεδρε της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Γαβριηλίδη, ποιοι είναι όλοι αυτοί που δεν τηρούν το σύνολο των κανονιστικών διατάξεων λειτουργίας της χρηματαγοράς μας;

>Μη μας πουλούν «φύκια για μεταξωτές κορδέλες»! Είναι γεγονός ότι η πτώση στις διαταγές πληρωμής, που εκδίδουν τα πιστωτικά ιδρύματα εις βάρος των πελατών τους, οφείλεται κυρίως στα προγράμματα μεταφοράς δανείων από τη μια τράπεζα στην άλλη;

>Προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα! Ο νέος προϋπολογισμός επιφέρει κοινωνική ανισότητα και αναδιανομή των εισοδημάτων εις βάρος των φτωχών στρωμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η «ισότιμη» φορολογική επιβάρυνση στα τέκνα τόσο των ιδιοκτητών μιας μόνο κατοικίας όσο και των μεγαλοϊδιοκτητών πολλών ακινήτων.

>Σε κάθε μάχη υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, στην περίπτωση όμως των δύο εγχώριων τραπεζών κάτι τέτοιο δεν συνέβη! Μπορεί η μια εξ αυτών να τράπηκε σε άτακτη υποχώρηση, κατέγραψε όμως σημαντικές υπεραξίες, άρα… Ο λόγος για τον «πωλητή» των διαδοχικών πακέτων της Τράπεζας Κύπρου.

>Με αφορμή τη λήξη της προθεσμίας του σχετικού «διαγωνισμού», ρωτάμε πόσες από τις ΑΕΔΑΚ ενδιαφέρθηκαν να συμμετάσχουν τελικά στη δημιουργία, εισαγωγή και διάθεση του πρώτου Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου;

>Για να δούμε αν ο μέσος ρυθμός αύξησης των κερδών των εγχώριων ισχυρών εταιρειών για το γ΄ τρίμηνο του 2007 ξεπεράσει τον αντίστοιχο των επιχειρήσεων του δείκτη S&P που εκτιμάται στα 3,2%;

>Αν θέλουμε την ενοποίηση των «ευγενών» ασφαλιστικών μας ταμείων, τότε οι επιλογές είναι δύο. Ή θα βάλει το κράτος βαθιά το χέρι στην τσέπη ή θα κυνηγήσει την εισφοροδιαφυγή, που στο ΙΚΑ αγγίζει ετησίως τα 2 δισ. ευρώ.

>Θα παραμείνει ζωντανή όχι για να εξυγιανθεί, αλλά για να ξεπουληθεί! Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Μεταφορών, μετά από συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό, σχετικά με την πορεία της Ολυμπιακής.

>Με δικονομικά «τερτίπια» προσπάθησαν να «κατοχυρώσουν» την ακύρωση της διαδικασίας! Τα «δικηγορικά κυκλώματα» στην υπηρεσία των «μελών» του παραδικαστικού κυκλώματος, καθώς ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης δεν δικαιούτο να παρίσταται στην ακροαματική διαδικασία.

>Aπʼ ό,τι φαίνεται η EFG Eurobank ακολουθεί κατά πόδας τις επενδυτικές στρατηγικές των ξένων, ενισχύοντας την έκθεσή της σε μετοχές, και μάλιστα ελληνικές, από 4% που ήταν τον Απρίλιο σε 6%.

>Άλλο ευρωπαϊκό επιτόκιο παρέμβασης και άλλο «Euribor»! Το μεν πρώτο ρυθμίζεται διοικητικά από την ΕΚΤ, ενώ το δεύτερο αλλάζει ανάλογα με τις συνθήκες που η μια τράπεζα δανείζει την άλλη.

>Κάλυψη του τίτλου με αύξηση της τιμής-στόχου και σύσταση «outperform»! Για να δούμε αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της Eurobank Securities που εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή της ATEbank θα εμφανίσουν μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 27,5% έως το 2009, με αύξηση των εσόδων κατά 10% ετησίως στο ίδιο διάστημα.

>Απʼ ό,τι φαίνεται οι διευκολύνσεις των τμηματικών καταβολών για χρέη προς τις εφορίες θα αποτελέσουν διέξοδο στο αδιέξοδο της αυστηρότερης χορήγησης φορολογικής ενημερότητας, έτσι δεν θα είναι λίγοι οι επιτήδειοι που θα χρησιμοποιήσουν την ανωτέρω διαδικασία πληρώνοντας μόνο την πρώτη δόση.

>Πολύς λόγος για το τίποτε! Πιο πολλές είναι οι εταιρείες που έχουν αποκτήσει την ιδιότητα του συμβούλου στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών από αυτές που έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους για να εισαχθούν σε αυτήν.

>Αγοράζει χρόνο! Για τις 7 Νοεμβρίου αναβλήθηκε η β΄ επαναληπτική συνέλευση της Κλωνατέξ, καθώς τα προς συζήτηση θέματα «καίνε», με σημαντικότερο αυτό της ξενοδοχειακής αλυσίδας Aldemar.

>Τα «προικιά» της είναι πολλά, ενώ οι υποψήφιοι «γαμπροί» ακόμα περισσότεροι! Από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, που «κατ’ εντολήν» των ξένων τηρεί με θρησκευτική ευλάβεια το οικονομικό επιτελείο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της πολύπαθης Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης.

>Μόνο «βελούδινη» δεν ήταν η αποχώρηση του κ. Μ. Κολακίδη από την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς οι ανακατατάξεις που επέφερε στη διοικητική αναδιάρθρωση καλά κρατούν!

>Έμειναν στα λόγια! Μπορεί προεκλογικά οι αλλοδαποί επενδυτές να έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης στη ΝΔ, όμως μετεκλογικά δεν φαίνεται να κράτησαν τον λόγο τους καθώς τον Σεπτέμβριο μείωσαν τη συμμετοχή τους στο σύνολο των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών από το 52,22% στο 51,80%.

>Δεν μπορεί να πληρώνουν πάντα άλλοι τα σπασμένα! Φραγμό στις αυξήσεις των δημοτικών τελών προσπαθούν να βάλουν τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών όσο και η Ένωση Ιδιοκτητών Ελλάδος.

>Τα πήραν άρον άρον πίσω! Μετά το «μπάχαλο» που επικράτησε, μετέθεσαν την ενοποίηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης για την 1η Ιανουαρίου 2008. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του «χάους» ο πενταπλασιασμός των αγορών από τον αγροτικό πληθυσμό.

>Για να δούμε αν επιβεβαιωθούν οι μεγαλοκατασκευαστές, οι οποίοι πιστεύουν ότι όχι μόνο θα διατηρηθεί το περιθώριο κέρδους στα εν εξελίξει έργα, αλλά και οι νέες αυτοχρημαδοτούμενες κατασκευαστικές δραστηριότητες θα τους δώσουν ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια.

>Σύναψη στρατηγικής συμφωνίας ή placements έως την ολική αποκρατικοποίησή του; Για να δούμε αν η αλλαγή φρουράς στο τιμόνι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σηματοδοτήσει το ενδιαφέρον γνωστής ιδιωτικής τράπεζας, της οποίας οι βασικοί μέτοχοι διατηρούν «γηπεδικές» σχέσεις με τον νέο του πρόεδρο.

>Με αφορμή την αύξηση του ποσοστού της Εθνικής Τράπεζας στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Ασφαλιστικής, αναρωτιόμαστε ποιοι να ήταν όλοι αυτοί που εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα απαξίωναν συστηματικά τη μετοχή της θυγατρικής εταιρείας;

>Ζούμε σε διαφορετικούς κόσμους! Πως αλλιώς να ερμηνεύσουμε τη δήλωση του κ. Νανόπουλου ότι ο μέσος έλληνας πολίτης δεν είναι υπερχρεωμένος, αφού υπάρχουν περιθώρια και για περαιτέρω διεύρυνση του δανεισμού του; Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που ο κ. Γκαργκάνας μιλά για τον υψηλό, σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, λόγο των δανείων σε καθυστέρηση, προς το σύνολο των δανείων των ελληνικών τραπεζών.

>Με την «ανοχή» της συνδικαλιστικής παράταξης των εργαζομένων της ΑΤΕbank που πρόσκεινται στη ΝΔ επανήλθε στο προσκήνιο, αναρριχήθηκε στα σκαλοπάτια της ιεραρχίας, το κουσούρι του όμως να προωθεί συναδέλφισσες κατόπιν «προσωπικής συνέντευξης» καλά κρατεί. Για ποιο «γαλάζιο στρουμφάκι», χτυπά η καμπάνα;

>Έπρεπε να μας το πουν οι ξένοι για να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε τόσο πλούσιοι όσο το οικονομικό επιτελείο ήθελε να μας παρουσιάσει; Η ερώτησή μας έχει να κάνει με την απόρριψη του μεγαλύτερου μέρους της αναθεώρησης του ελληνικού ΑΕΠ από τη Eurostat, που κατά την κυβέρνηση είναι «… τεχνικό θέμα…». Και κάτι ακόμα, μπορεί με αυτήν την απόφαση να γλιτώνουμε την επιστροφή κάποιων δισ. ευρώ, η προσαρμογή όμως του ελλείμματος – χρέους κάτω των ορίων ασφαλείας κρίνεται δύσκολη.

>Η απόφαση αφορά τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό και μόνο αυτόν! Έτσι για να καταλάβουμε δηλαδή, από τη στιγμή που η ΕΕ ενέκρινε τη μεταφορά των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων των τραπεζών σε έναν ενιαίο κρατικό φορέα συνταξιοδότησης, σημαίνει ότι οι όποιες ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση δεν παρέχουν κανένα οικονομικό πλεονέκτημα στις εμπλεκόμενες τράπεζες;

>Χαμηλά δύο εβδομάδων! Η φιλολογία που ήθελε τη Fed να μην προχωρά άμεσα σε νέα μείωση των επιτοκίων ώθησε μεσοβδόμαδα το ευρώ σε σημαντική υποχώρηση έναντι του δολαρίου.


Σχολιάστε εδώ