61,9% Ο ΓΙΩΡΓΟΣ!

Ζητούμενο είναι αν αυτή η μεγάλη πλέον υπεροχή του Παπανδρέου έναντι του Βενιζέλου είναι αναστρέψιμη, δεδομένου ότι μέχρι την ημέρα των εσωκομματικών εκλογών απομένει ακόμα ένας μήνας. Οπότε τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Άλλωστε αν συγκρίνει κάποιος τα ευρήματα αυτής της δημοσκόπησης με τα αντίστοιχα της προηγούμενης ή τα ευρήματα των άλλων πρόσφατων δημοσκοπήσεων με τα αντίστοιχα των ίδιων εταιρειών αμέσως μετά τις εκλογές, θα δει μεγάλες ανατροπές. Οπότε κάτι τέτοιο δεν πρέπει ούτε μπορεί να αποκλειστεί και τώρα.

Πάντως αυτήν τη στιγμή η υπεροχή του Γ. Παπανδρέου είναι, επαναλαμβάνουμε, σαφής. Και μεγάλη. Ωστόσο, και μέσα σε αυτό το κλίμα και πλαίσιο, διαπιστώνεται και σε αυτήν τη δημοσκόπηση ότι ένα στοιχείο παραμένει σταθερό και αναλλοίωτο, δηλαδή η αίσθηση πως αυτός που μπορεί καλύτερα να αντιπαρατεθεί στον Κ. Καραμανλή και να τον κερδίσει είναι ο Β. Βενιζέλος.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί οξύμωρο και αντιφατικό το να πιστεύουν οι περισσότεροι ότι ο Βενιζέλος μπορεί να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε εκλογική νίκη και να αντιπαρατεθεί καλύτερα με τον Καραμανλή, αλλά παρ’ όλα αυτά να επιλέγεται ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ο Παπανδρέου!

Δηλαδή σαν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ να θέλουν για αρχηγό τον… Βαγγέλη Παπανδρέου!

Ίσως η ερμηνεία αυτής της αντίφασης να είναι ότι σε αυτήν την περίοδο οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ και πιο συγκεκριμένα όσοι θα πάνε στις εσωκομματικές κάλπες της 11ης Νοέμβρη χρησιμοποιούν ως κριτήριο της επιλογής τους όχι την επιδίωξη της εκλογικής νίκης (άλλωστε οι επόμενες εκλογές είναι ακόμα πολύ μακριά…) αλλά κάτι πιο «συναισθηματικό», όπως το προφίλ του πιο «ενωτικού», ή ακόμα και να «παίζει» στο υποσυνείδητο το όνομα «Παπανδρέου»…

Πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι ο Β. Βενιζέλος εξακολουθεί να είναι πιο θελκτικός στο σύνολο των ερωτηθέντων, σε ό,τι αφορά ηγετικά χαρακτηριστικά και ηγετικές ικανότητες.

Συνεπώς, για τον Β. Βενιζέλο το στοίχημα παραμένει αν θα πετύχει την όσο γίνεται μαζικότερη προσέλευση ψηφοφόρων στις κάλπες της 11ης Νοέμβρη. Κάτι τέτοιο σίγουρα τον ευνοεί.

Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες εκτιμήσεις έμπειρων περί τα ΠΑΣΟΚΙκά αναλυτών:

• Αν προσέλθουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόροι, τότε ο Βενιζέλος έχει περισσότερες πιθανότητες. Αν οι ψηφοφόροι είναι κάτω από 1,5 εκατομμύριο, τότε ο Γιώργος θα πρέπει να θεωρείται σίγουρος νικητής.

«Παίρνει κεφάλι» ο Γιώργος

Σε αυτήν τη δημοσκόπηση της RASS για πρώτη φορά τα ερωτήματα απευθύνονται ειδικότερα και σε όσους δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές της 11ης Νοέμβρη.

Έτσι, για πρώτη φορά έχουμε τις εκτιμήσεις των πιθανών ψηφοφόρων στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, οπότε και μια πολύ καθαρότερη εικόνα. Οπότε οι συγκριτικοί πίνακες είναι:

• Μεταξύ του συνόλου των ερωτηθέντων και των δυνάμει ψηφοφόρων της 11ης Νοέμβρη.

Έτσι (ΠΙΝΑΚΑΣ 1), στο σύνολο το 44,1% δηλώνει πως προτιμά για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ τον Γιώργο έναντι του 32,1% που προτιμά τον Β. Βενιζέλο και 13,3% που τάσσεται υπέρ του Κ. Σκανδαλίδη.

Όμως μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων της 11ης Νοέμβρη η υπεροχή του Γ. Παπανδρέου είναι συντριπτική, αφού (ΠΙΝΑΚΑΣ 2) δηλώνει ότι θα τον ψηφίσει το 61,9% έναντι 27,8% του Β. Βενιζέλου και 4,7% του Κ. Σκανδαλίδη.

Καλύτερο βαθμό παίρνει εξάλλου ο Γ. Παπανδρέου (ΠΙΝΑΚΑΣ 3 και 4) και στο ερώτημα ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο για τη θέση του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ. Το 40,7% του συνόλου και το 60,2% των δυνάμει ψηφοφόρων της 11ης Νοέμβρη προτιμά τον Γιώργο, έναντι του 36,3% και 32,9% που επιλέγουν Βενιζέλο και του 13,7% και 4,6% που απαντούν τον Σκανδαλίδη.

Σαφή υπεροχή έχει εξάλλου αποκτήσει ο Γ. Παπανδρέου και στην παράσταση νίκης (ΠΙΝΑΚΕΣ 5 και 6). Το 53,7% του συνόλου πιστεύει ότι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα εκλεγεί ο Παπανδρέου, έναντι του 36,2% που εκτιμά πως νικητής θα αναδειχτεί ο Βενιζέλος και 1% που λέει ο Σκανδαλίδης. Μεταξύ των ψηφοφόρων της 11ης Νοέμβρη τα ποσοστά είναι 63,3% Παπανδρέου, 30,7% Βενιζέλος.

… αλλά πιο ηγετικός ο Βενιζέλος…

Ωστόσο, επαναλαμβάνουμε, ο Β. Βενιζέλος εξακολουθεί να υπερέχει του Γ. Παπανδρέου στα ηγετικά χαρακτηριστικά, στο σύνολο των ερωτηθέντων, αν και μεταξύ των δυνάμει ψηφοφόρων της 11ης Νοέμβρη έχει πάρει έστω και βραχεία κεφαλή ο Παπανδρέου.

Συγκεκριμένα:

• Το 49% των ερωτηθέντων (ΠΙΝΑΚΕΣ 7 και 8) πιστεύει πως ο Βενιζέλος μπορεί να βάλει το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά εξουσίας, έναντι του 27,2% που θεωρεί καταλληλότερο γιʼ αυτό τον Παπανδρέου και 4,4% τον Σκανδαλίδη. Μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων της 11ης Νοέμβρη τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 42,2%, 47,6% και 1,7%.

• Ο Β. Βενιζέλος (ΠΙΝΑΚΕΣ 9 και 10) θεωρείται καταλληλότερος να διαδραματίσει στο ΠΑΣΟΚ ρόλο αντίστοιχο με εκείνον του Ανδρέα Παπανδρέου απ’ το 25,2% των ερωτηθέντων, έναντι του 22% που λέει ο Παπανδρέου και του 5,5% που λέει Σκανδαλίδης. Ωστόσο οι περισσότεροι, συγκεκριμένα το 42,8%, πιστεύουν ότι κανένας δεν μπορεί να διαδραματίσει τέτοιον ρόλο! Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 27,1%, 38,1%, 2,2% και 28,9% λέει «κανένας»!

• Στο ερώτημα (ΠΙΝΑΚΕΣ 11 και 12) αν ο Γ. Παπανδρέου είναι ένας απλός κληρονόμος ιστορικού ονόματος ή ένας ικανός πολιτικός που συνεχίζει μια πολιτική παράδοση, το 53,8% τον θεωρεί απλό κληρονόμο, έναντι του 44,1% που τον βλέπει ως ικανό πολιτικό. Αλλά τα ποσοστά διαφοροποιούνται μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων της 11ης Νοέμβρη και γίνονται 71,9% για ικανό πολιτικό και 26,5% για απλό κληρονόμο.

• Έχει αξία να επισημανθεί (ΠΙΝΑΚΕΣ 13 και 14) ότι ο Β. Βενιζέλος θεωρείται ικανότερος να εξασφαλίσει στο ΠΑΣΟΚ αυτονομία απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα. Το ίδιο πιστεύει για τον Παπανδρέου το 28,8%, για τον Σκανδαλίδη το 5,8% και για κανέναν το 28,2%! Αλλά μεταξύ των ψηφοφόρων των εσωκομματικών εκλογών προηγείται ο Παπανδρέου με 52%, έναντι του 27,1% του Βενιζέλου, του 3,2% του Σκανδαλίδη, ενώ το 12% πιστεύει «κανένας».

• Ο Βενιζέλος (ΠΙΝΑΚΕΣ 15 και 16) θεωρείται ικανότερος για να συγκρουστεί προκειμένου να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ απ’ το 43% του συνόλου των ερωτηθέντων, ο Παπανδρέου απ’ το 25,4%, ο Σκανδαλίδης απ’ το 6,9%, ενώ το 19,3% λέει «κανένας». Στους ψηφοφόρους της 11ης Νοέμβρη προηγείται ο Γ. Παπανδρέου με 47,3%, έναντι 36,9% του Β. Βενιζέλου, 3,4% του Κ. Σκανδαλίδη.

• Ο Βενιζέλος (ΠΙΝΑΚΕΣ 17 και 18) θεωρείται ο ευνοημένος των ΜΜΕ απ’ το 44,5% των ερωτηθέντων, έναντι του 32,2% που θεωρεί ευνοημένο τον Παπανδρέου και 2,2% που βλέπει τον Σκανδαλίδη. Αντίστοιχα ποσοστά 45% – 34,1% και 0,5% καταγράφονται και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Περί διάσπασης…

Ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κινδυνεύει με διάσπαση εκτιμούν οι περισσότεροι. Ωστόσο τα ποσοστά διαφοροποιούνται αισθητά μεταξύ του συνόλου των ερωτηθέντων και μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων της 11ης Νοέμβρη (ΠΙΝΑΚΕΣ 19 και 20). Ένα διόλου ευκαταφρόνητο 38,7% του συνόλου των ερωτηθέντων θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο διάσπασης, ενώ τους ίδιους φόβους εκφράζει μόνο το 17,6% των πιθανών ψηφοφόρων της 11ης Νοέμβρη.

Δεν πρέπει πάντως να περάσει απαρατήρητο (ΠΙΝΑΚΕΣ 21 και 22) ότι το 36,1% του συνόλου των ερωτηθέντων και το 41,2% των δυνάμει ψηφοφόρων των εσωκομματικών εκλογών πιστεύει πως το ΠΑΣΟΚ περνά κρίση ηγεσίας. Το 44,9% του συνόλου και το 41,3% των ψηφοφόρων της 11ης Νοέμβρη εκτιμούν πως η κρίση του ΠΑΣΟΚ είναι κρίση πολιτικής ταυτότητας.

Επίσης η πλειοψηφία πιστεύει πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει στροφή προς τʼ αριστερά (ΠΙΝΑΚΕΣ 23 και 24). Αυτό το πιστεύουν το 46,4% των ερωτηθέντων και το ακόμα μεγαλύτερο 62,9% των δυνάμει ψηφοφόρων των εσωκομματικών εκλογών. Για την κεντροδεξιά στροφή τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 22,3% και 10%. Στόχευση στο Κέντρο ζητούν αντίστοιχα το 9% και το 9,4%.

Σημίτης… τέρμα!

Ένα απʼ τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα αυτής της δημοσκόπησης (ΠΙΝΑΚΕΣ 25 και 26) είναι η απόρριψη του Κ. Σημίτη απʼ τη μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων. Μπορεί κάποιος να πει πως η εμπλοκή του στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ την τελευταία περίοδο τον απομυθοποίησε πλήρως, ακόμα και σε όσους είχαν απομείνει να τον πιστεύουν, έστω in memoriam…

Είναι χαρακτηριστικό ότι εθνικό κεφάλαιο τον θεωρούν μόνο το 12,6% του συνόλου και το 21,4% των δυνάμει ψηφοφόρων στις εκλογές του Νοεμβρίου. Πάνε για τα καλά οι εποχές που θεωρούνταν εθνικό κεφάλαιο και μάλιστα… εν αναμονή Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τώρα πλέον η συντριπτική πλειοψηφία (48% και 40,3%) υπογραμμίζει πως δεν μπορεί πλέον να επηρεάσει τις εξελίξεις.

Επίσης, με ποσοστά 25,7% και 22,7% αντίστοιχα, θεωρείται πλέον ο «μοιραίος άνθρωπος για το ΠΑΣΟΚ».

Όσο για τον εγγυητή της ενότητας, ρόλο που διεκδίκησε μετά τις εκλογές και το ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης στο ΠΑΣΟΚ; Ακόμα χειρότερα!

«Εγγυητή» τον θεωρούν μόνο το 6,6% του συνόλου και το 9,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Σημίτης δηλαδή ΤΕΡΜΑ!

Τι θα γίνει στον δεύτερο γύρο…

Σε αυτήν τη δημοσκόπηση της RASS για πρώτη φορά καταγράφονται οι τάσεις μεταξύ όσων δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν στις 11 Νοέμβρη.

Κατʼ αρχάς όσοι θα πάνε να ψηφίσουν (ΠΙΝΑΚΑΣ 27) δηλώνουν κατά 65,8% ότι θα πάνε ως «φίλοι» και κατά 32,6% ότι θα ψηφίσουν ως μέλη.

Αν λοιπόν χρειαστεί δεύτερος γύρος, (ΠΙΝΑΚΕΣ 28, 29 και 30):

• Στην περίπτωση που αντίπαλοι θα είναι Παπανδρέου και Βενιζέλος, τότε τον Παπανδρέου θα ψηφίσει το 65,6% και τον Βενιζέλο το 30,4%.

• Αν αντίπαλοι είναι Παπανδρέου και Σκανδαλίδης, τότε τα ποσοστά θα είναι 80,5% και 17,6%.

· Στην περίπτωση που αντίπαλοι θα είναι Βενιζέλος και Σκανδαλίδης, τότε τα ποσοστά θα είναι 55,1% και 37,9% αντίστοιχα.


Σχολιάστε εδώ