15 διχαστικά ερωτήματα και διαπιστώσεις

1) Ο πολιτικός μας λόγος ήταν θολός, χωρίς κεντρικό στίγμα. Δεν ήταν επιθετικός ούτε συσπειρωτικός. Οι πολίτες εκτός από την επιβεβλημένη αντιπολίτευση ήθελαν να ξέρουν και τι προτείνουμε γι’ αυτούς.

2) Η σύγχυση που προκάλεσαν κεντρικές επιλογές με υψηλό πολιτικό συμβολισμό όπως το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του 2004 και το ευρωψηφοδέλτιο, δημιούργησαν ερωτηματικά αναπάντητα μέχρι σήμερα για το πού πάμε και τι θέλουμε.

3) Ο μακροχρόνιος εγκλωβισμός μας στη συνταγματική αναθεώρηση και κύρια η στάση μας στο άρθρο 16 ενίσχυσε την άποψη ότι είμαστε ίδιοι με τη ΝΔ και δημιούργησε χάσμα στη σχέση μας με τη νεολαία.

4) Υπήρξαν σημαντικά ζητήματα όπου το ΠΑΣΟΚ δεν είχε καθαρό λόγο και κόστισαν εκλογικά. Ενδεικτικά αναφέρονται: άρθρο 16, συμβασιούχοι, τρίτεκνοι και θέματα εξωτερικής πολιτικής.

5) Το μήνυμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών δεν αξιοποιήθηκε. Ο κεντρικός απολογισμός δεν έγινε ποτέ. Ξεκίνησε με SMS περί ανατροπής του πολιτικού σκηνικού και τελείωσε με αντικατάσταση της γραμματείας του Κινήματος.

6) Η επιλογή “ομοσπονδοποίησης” των νομαρχιακών επιτροπών κυριολεκτικά διέλυσε τη ραχοκοκαλιά της οργάνωσης. Το ΠΑΣΟΚ έκανε εκλογές χωρίς την οργάνωσή του.

7) Τα τελευταία χρόνια η επαφή του κέντρου με τις περιφερειακές και νομαρχιακές οργανώσεις είναι από μηδαμινή έως ανύπαρκτη. Δεν δίνονται κατευθύνσεις πολιτικές ούτε φτάνει στο κέντρο η φωνή της βάσης.

8) Αντίθετα προνομιακή μεταχείριση έχουν θεσμοί όπως το ΙΝΕΠ και το Κάθε Μέρα Πολίτης, με συστηματικές επαφές με το κέντρο και οικονομική ενίσχυση. Στις εκλογές όμως αυτοί οι μηχανισμοί προσέφεραν ελάχιστα.

9) Τα περισσότερα επιμέρους οργανοπολιτικά ζητήματα που είχαν επισημανθεί στους απολογισμούς περιφερειακών και νομαρχιακών επιτροπών για τις δημοτικές εκλογές δεν αξιοποιήθηκαν.

10) Τεράστιο πρόβλημα αποτέλεσε η διάλυση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ για περισσότερο από τρία χρόνια. Πολύς λόγος για ανανέωση και η νεολαία μας απούσα.

11) Η κεντρική εκτίμηση ότι οι εκλογές θα γίνονταν τον Μάρτιο του 2008 υπήρξε καθοριστική, αφού αντί να ετοιμαζόμαστε για εκλογές, εμείς “φύγαμε για διακοπές”.

12) Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το σκάνδαλο των ομολόγων που μονοπώλησε για τέσσερις μήνες την πολιτική μας δράση, έφερε σε δεύτερη μοίρα τον αναγκαίο προγραμματικό μας λόγο.

13) Σημαντικά προβλήματα υπήρξαν με τα ψηφοδέλτια. Καθυστέρησαν τουλάχιστον ένα μήνα, καταρτίστηκαν ερήμην της οργάνωσης και των περιφερειακών μας στελεχών, υπήρξαν κραυγαλέα κενά και ανεξήγητοι αποκλεισμοί. που έδιναν στις τοπικές κοινωνίες την αίσθηση ότι καταρτίστηκαν με την λογική της επόμενης ημέρας.

14) Οι ατυχείς χειρισμοί με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας προκάλεσαν σημαντική εσωστρέφεια και εμφανή κάμψη της συσπείρωσής μας.

15) Οι αντιπαραθέσεις μας με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων και τον Άρειο Πάγο, το τελευταίο δεκαπενθήμερο, μας έκλεισαν στο κάστρο του καταγγελτικού λόγου, χωρίς θετικές προτάσεις. Ούτε την τελευταία στιγμή δεν δείχναμε ότι είμαστε έτοιμοι και θέλουμε να κυβερνήσουμε. Τελικά, βέβαια και οι πιο αρνητικές δημοσκοπήσεις δυστυχώς δικαιώθηκαν. Σίγουρα καλύτερα θα ήταν να τις μελετούσαμε και να τις αξιοποιούσαμε.


Σχολιάστε εδώ