Φίμωτρο Αβραμόπουλου στα «κοράκια»

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος ενημερωνόταν συνεχώς για την εξέλιξη της υγείας του κ. Χριστόδουλου από τον π. Θωμά Συνοδινό και τον Σωτήρη Τζούμα, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχε τακτική επικοινωνία με τον κ. Τζάκη, εξοργίστηκε με τη στάση όλων όσοι βγήκαν στις τηλεοράσεις για να συμμετάσχουν στα νυχτερινά… τηλεοπτικά ιατρικά συμβούλια. Επικοινώνησε με στενό του συνεργάτη και τον ειδοποίησε ότι την επομένη θα επιχειρούσε να παρέμβει, ώστε «να σταματήσει αυτό το μακάβριο θέαμα που προσβάλει τον ιατρικό κόσμο και προκαλεί το δημόσιο αίσθημα».

Πράγματι, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με μια αυστηρή δήλωση κάλεσε τους ιατρικούς συλλόγους να προστατεύσουν το κύρος του λειτουργήματός τους, προειδοποιώντας ότι αν συνεχιζόταν αυτή η θλιβερή εικόνα, τότε θα αναγκαζόταν να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις. Η παρέμβαση ήταν καταλυτική, οι κορυφαίοι καθηγητές εγκατέλειψαν διακριτικά τα παράθυρα και οι δημοσιογράφοι δέχθηκαν την τηλεφωνική «ζύμωση» που φρόντισε να κάνει ο υπουργός.

Ωστόσο, αυτό λένε όσοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τα θέματα του υπουργείου Υγείας, δεν είναι παρά ένα επεισόδιο πριν από τη μάχη. Κι αυτό γιατί, όπως είχαμε αποκαλύψει την προηγούμενη εβδομάδα, ο Δ. Αβραμόπουλος ετοιμάζεται να πάρει ριζοσπαστικά μέτρα, ώστε η μεταρρύθμιση που θα επακολουθήσει στο ΕΣΥ να βρει συμμάχους στα μεσαία -κυρίως- λαϊκά στρώματα. Η παρέμβασή του είχε -όσο κι αν ακούγεται παρατραβηγμένο- και πολιτική σημασία, αφού τα πρόσωπα στα οποία απευθυνόταν συγκροτούν μια «ισχυρή κάστα» που απολαμβάνει προνομίων έναντι των άλλων γιατρών του ΕΣΥ. Πρόκειται για τους πανεπιστημιακούς, οι οποίοι γενικώς διαφεντεύουν τον χώρο της Υγείας και χαίρουν μιας ιδιαίτερης μεταχείρισης τόσο από τα Μέσα όσο και από τις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου. Το αυστηρό μήνυμα, σ’ αυτό το πλαίσιο, είχε πολλούς αποδέκτες αλλά και μια διαχρονικότητα, αφού ο Δ. Αβραμόπουλος είναι αποφασισμένος να επιφέρει μεγάλες και ουσιαστικές αλλαγές όχι μόνο στο ΕΣΥ αλλά και στη γενικότερη νοοτροπία που επικρατεί και λειτουργεί εις βάρος των ασθενών. Όσοι συνομιλούν τον τελευταίο καιρό μαζί του τον ακούν να λέει ότι «έχουμε χρέος να καταστήσουμε σαφές πως η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό το οποίο πρέπει όχι μόνο να διαφυλάξουμε αλλά και να ενισχύσουμε. Το χρωστάμε στη νέα γενιά και στην κοινωνία στο σύνολό της».

Σ’ αυτό το πνεύμα μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και στο ίδιο πνεύμα ο Δ. Αβραμόπουλος, έχοντας το «πράσινο φως» από τον Κ. Καραμανλή, προετοιμάζει το έδαφος για τις καινοτομίες που μελετά να φέρει στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, ώστε οι πολύχρονες σπουδές τους να έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα. Πρωτίστως αυτό που ενδιαφέρει την ηγεσία του υπουργείου

Υγείας είναι ο σεβασμός του πολίτη-ασθενή, η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών από τα δημόσια νοσοκομεία και η ανταποδοτικότητα των εισφορών του στα Ταμεία, σε σχέση με τη νοσοκομειακή φροντίδα που του παρέχεται. Γι’ αυτό και πιστεύει ότι ο σεβασμός προϋποθέτει αναβάθμιση του ρόλου του νοσοκομειακού γιατρού και ενίσχυση της θέσης του. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται η στρατηγική που έχει χαράξει ο Δ. Αβραμόπουλος, αναδεικνύοντας έτσι και τους λόγους που τον οδήγησαν να ζητήσει από τον πρωθυπουργό την παραμονή του στη «διακεκαυμένη ζώνη» της οδού Αριστοτέλους.


Σχολιάστε εδώ