Υποκύπτει ο Μουν και οι Τούρκοι… πάνε για «φάγωμα» του Μάικλ Μόλερ

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, υποκύπτει στις τουρκικές πιέσεις και φαίνεται να έχει καταρτίσει λίστα με τρία ονόματα, γένους μάλιστα θηλυκού, από τις ΗΠΑ, την Ελβετία και τη Νέα Ζηλανδία, που, ενδεχομένως, να αντικαταστήσουν τον κ. Μόλερ πριν από τα Χριστούγεννα.

Φιλελληνική στάση

Η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι ο κ. Μόλερ υιοθετεί φιλελληνική στάση. Τον θεωρούν ως τον κύριο αρχιτέκτονα της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, την οποία εναγωνίως τώρα επιδιώκει να εξουδετερώσει η Άγκυρα. Πάντως, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, λίαν προσφάτως, εξέδωσε ψήφισμα κατόπιν εισήγησης του Ελληνοαμερικανού Μάικ Μπιλιράκις, με το οποίο στηρίζει τη διαδικασία της 8ης Ιουλίου.

Τρία «όχι»

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι στην έδρα των Ην. Εθνών βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για την αντικατάσταση του κ. Μόλερ. Όπως είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος την περασμένη Τετάρτη, είναι επικίνδυνη η αρχή των Τούρκων επί τη βάσει της οποίας όποιος δεν τους αρέσει πρέπει να απομακρύνεται. Πρόσθεσε, ταυτοχρόνως, ότι τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (προφανώς πρόκειται για τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Κίνα) εκφράζουν τη διαφωνία τους για την τουρκική πρακτική και το αίτημα για την αντικατάσταση του κ. Μόλερ. Απʼ όσα είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, φαίνεται ότι τίποτε ακόμη δεν έχει κριθεί.

Οι «δυο χώρες»…

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν τον διορισμό του αναπληρωτή γ.γ. των Ην. Εθνών Ιμπραχήμ Καμπάρι ως ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. των Ην Εθνών στο Κυπριακό. Εάν και πότε αυτό θα συμβεί είναι ζήτημα που αφορά τον ίδιο τον Μπαν Κι Μουν, αναλόγως και των εξελίξεων στο Κυπριακό. Κατά πόσο, δηλαδή, θα υπάρχει πρόσφορο έδαφος για μια νέα ουσιαστική πρωτοβουλία στο Κυπριακό, ικανή να οδηγήσει σε συνθήκες λύσης. Είναι, παραλλήλως, γνωστό ότι ο κ. Μπαν Κι Μουν αποτελεί επιστήθιο φίλο του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στην έδρα των Ην. Εθνών. Στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις επί του Κυπριακού, στις 23.1.2007, ο κ. Μουν είχε αναφερθεί στις Βρυξέλλες σε «κράτος» της βόρειας Κύπρον. Πιο συγκεκριμένα είχε καλέσει τους ηγέτες των «δύο χωρών» να εφαρμόσουν τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου.

Η διόρθωση

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο γ.γ. των Ην. Εθνών να προβεί σε διορθωτική δήλωση, τονίζοντας ότι επρόκειτο περί φραστικού λάθους. Το φάγωμα του κ. Μόλερ αποτελεί μια χειροπιαστή πραγματικότητα… Και επιλογή, ως φαίνεται, του κ. Μουν κατόπιν των τουρκικών πιέσεων. Ίδωμεν εάν θα το πετύχει ή όχι.


Σχολιάστε εδώ