Το απόλυτο χάος στη Λυρική Σκηνή

Τα ηνία κρατά το διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον Οδ. Κυριακόπουλο, έναν βιομήχανο που ουδεμία σχέση έχει με την όπερα, όπως ο ίδιος δηλώνει. Πώς είναι δυνατόν ο εν λόγω κύριος να κρίνει καλλιτεχνικά το παρόν και το μέλλον του μοναδικού λυρικού μας θεάτρου και να είναι υπεύθυνος για την καλλιτεχνική περίοδο 2007-2008, με προγραμματισμό του αποπεμφθέντος κ. Λαζαρίδη και των αυλικών του, Δημ. Τσεβά, δικηγόρου που εκτελεί χρέη αναπλ. διοικητικού – οικονομικού διευθυντή, και Η. Τσεπετονίδη, διευθυντή διανομών, θέση μη θεσμοθετημένη, ουσιαστικά παράνομη, και οι οποίοι παραμένουν στη θέση τους και ανενόχλητοι παρέχουν συμβουλές, κάτι το πρωτοφανές για τα δεδομένα της ΕΛΣ.

Επισημαίνουμε και την αυθαίρετη υπογραφή διανομών των έργων από τον πρόεδρο του ΔΣ, γιατί αυτό συμπεριλαμβάνεται στα καθήκοντα του καλλιτεχνικού διευθυντή, τον οποίο υποχρεούται να ελέγχει, ως προς την οικονομική διαχείριση και μόνον, ο πρόεδρος του ΔΣ. Δηλαδή ο κ. Κυριακόπουλος εκτελεί και καθήκοντα καλλιτεχνικού διευθυντή και ελέγχει εκ της θέσεως του προέδρου τον εαυτό του. Διαίρει και βασίλευε! Αφού δεν το δικαιούνται, σύμφωνα με τον νόμο που διέπει την ΕΛΣ, γιατί, κύριε υπουργέ, τούς αφήνετε; Έτσι «πάμε μπροστά μαζί για μια Νέα Ελλάδα», όπως το σύνθημα σας; Περιμένουμε την εφαρμογή του με πράξεις και όχι μόνο προεκλογικά λόγια-φανφάρες.

Κύριε υπουργέ, οι καλλιτέχνες και γενικά όλο το δυναμικό του θεάτρου αξίζουν κάτι καλύτερο από την απαξίωση και τη στυγνή, μέχρι στιγμής, αδιαφορία. Το «ΠΑΡΟΝ» δημοσιεύει τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων της ΕΛΣ που νιώθουν να κρέμονται στο κενό. Η παρακάτω επιστολή είναι αρκετά αποκαλυπτική…

Ζητούν παρέμβαση του πρωθυπουργού

«Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,
Θα σας μιλήσω από καρδιάς, όπως αρμόζει σε έναν πατέρα με τέσσερα παιδιά, απευθυνόμενος στον πατέρα πρωθυπουργό.
Νιώθω υποχρεωμένος να σας ενημερώσω για την απίστευτη κρίση που περνάει το μοναδικό λυρικό μας θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, λόγω απουσίας καλλιτεχνικού διευθυντή εδώ και τέσσερις μήνες. Για τη λειτουργία της είναι υπεύθυνο το διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον κ. Οδ. Κυριακόπουλο, έναν βιομήχανο, που κρίνει και την καλλιτεχνική αξία των πρωταγωνιστών της Ε.Λ.Σ.

Όταν από έναν λυρικό καλλιτέχνη αφαιρείται το δικαίωμα να υπηρετήσει την τέχνη του επί σκηνής, και μάλιστα από ανθρώπους που δεν έχουν τη γνώση και την εμπειρία να τον αξιολογήσουν και δηλώνουν άγνοια, στέλνοντάς τον όμως εξαιτίας της συμβάσεώς του να εισπράττει τον μισθό του κάθε 1η και 15η του μήνα, δεν μπορεί παρά αυτός ο καλλιτέχνης να αισθάνεται τυμπανιαίο πτώμα η δυστυχής επαίτης.

Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ, επικαλούμαι την ευαισθησία σας και αφήνω στη διακριτική σας ευχέρεια να επιληφθείτε του θέματός μου ως μη χρησιμοποιούμενου πρωταγωνιστή της Ε.Λ.Σ.

Με τιμή,

Γιώργος Σταφέτας
πρωταγωνιστής της Ε.Λ.Σ.
πρώην πρόεδρος του Συλλόγου
Πρωταγωνιστών της Ε.Λ.Σ.,
μέλος της Ειδικής Κομματικής
Οργάνωσης Πολιτιστικών Φορέων».


Σχολιάστε εδώ