τα πηλήκια

• Για την υπόθεση της καταστροφής παλαιών πυρομαχικών και ναρκών του ΓΕΣ η στήλη αυτή έδωσε μάχη για νʼ ανατεθεί στα χρεοκοπημένα ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα), που ψωμίζονται από το Δημόσιο και αποτελούν πρυτανείο διορισμένων «φίλων».

• Δόθηκε, τελικά, η εντολή από τον αποχωρήσαντα ΥΦΕΘΑ κ. Μιχαλολιάκο, αλλά τώρα ξεφυτρώνουν τα «ναι μεν, αλλά…». Αναζητούνται προϋποθέσεις, δεσμεύσεις, περιορισμοί κ.λπ., με εμφανή πρόθεση να διοχετευθεί η σύμβαση στο εξωτερικό.

• Ασφαλώς πρέπει να ζητηθούν εγγυήσεις, καλές τιμές, αλλά όχι τέτοιες που θα οδηγήσουν, τελικά, τη δουλειά εκτός συνόρων,με αποτέλεσμα να περιορισθεί η εταιρεία, όπως της αρέσει και συνηθίζει, στην «προμήθεια», δηλαδή το «καπέλο του μεταπράτη».

• Πρέπει τα ΕΑΣ, συνεργαζόμενα με εγχώριους φορείς, να στήσουν εδώ μαγαζί, ώστε να εκτελέσουν το έργο και να δημιουργήσουν προοπτικές εξυπηρέτησης προσεχών απαιτήσεων, που αφορούν σε πυρομαχικά του ΠΝ και ΠΑ, αλλά και να λαμβάνουν μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς στο αντικείμενο. Θα ζουν, συνέχεια, με «νταβατζιλίκια»; Ρωτάμε, κ. Σαφάκα (καλορίζικος).

• Ας προσέξει το θέμα ο νέος ΥΦΕΘΑ κ. Πλακιωτάκης. Πρέπει να γνωρίζει ότι διάφορα λαμόγια θα επιχειρήσουν, σίγουρα, να περάσουν κάτω από τα πόδια του υπογραφές και αποφάσεις, τώρα που είναι φρέσκος. Είναι κανόνας αυτός.

• Λέγεται ότι στην προσπάθεια ανάθεσης του έργου εκτός συνόρων πρωταγωνιστεί, παρασκηνιακά, πρώην υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ. Παρακολουθούμε το θέμα, κύριοι Μανούσο και Φυντανίδη…

• Υπενθυμίζουμε στους «αρμοδίους» και ιδιαίτερα στους κ. Μεϊμαράκη και κ. Βασιλάκο, αλλά και τους νέους υφυπουργούς, ότι, ασχέτως του αν η Ελλάδα είναι και πάλι πρωταθλήτρια στην ΕΕ στη διαφθορά (θα τα πούμε πιο κάτω), στις εταιρείες εξοπλισμού των ΗΠΑ εφαρμόζεται αυστηρά ο νόμος κατά της διαφθοράς (anticorruption law) και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εκδοθεί ανάλογη απόφαση και για τις ευρωπαϊκές.

• Σύμφωνα με τον νόμο και την απόφαση, οι ασχολούμενοι με την εμπορία οπλικών συστημάτων και οι αντιπρόσωποί τους απαγορεύεται αυστηρά να έχουν σχέση με την πολιτική, για ευνόητους λόγους. Αυτό αφορά, εμφανώς, αντιπροσώπους ή μεσάζοντες.

• Πολύ περισσότερο, δεν επιτρέπεται σε πολιτικούς να εμπλέκονται σε προμήθειες ή να παίζουν ρόλο μεσάζοντα, εκμεταλλευόμενοι σχέσεις με κόμμα. Αυτό σημαίνει ότι οι ευθύνες των κρατούντων σʼ αυτούς τους τομείς είναι μεγάλες. Ο νοών νοείτω… Σας «βλέπουν» όλους…

• Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση 2007 της Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency International), η Ελλάδα κατρακύλησε ακόμη δύο θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη του δείκτη διαφθοράς. Κατατάσσεται 56η, διεθνώς, σε σύνολο 197 χωρών (27η ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές)!

• Εύγε στην Κυβέρνηση!

• Σε καλύτερες θέσεις από εμάς, πιο «καθαρές» χώρες είναι η

FYROM, η Κροατία, η Ρουμανία, το… Σουρινάμ. Τα σκήπτρα της διαφάνειας εξακολουθούν να κρατούν η Φινλανδία, Δανία, Νορβηγία, Ολλανδία. Μπράβο τους. Διαθέτουν πολιτικούς που έχουν βούληση και αγαπάνε τον τόπο τους.

• Εδώ θα πρέπει να συμφωνήσουμε, καίτοι ουδεμία σχέση και συνάφεια έχουμε με τον ΛΑΟΣ, με τον κ. Καρατζαφέρη που, στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, απευθυνόμενος προς τον κ. πρωθυπουργό του είπε: «Δεν ντρέπεστε που πηγαίνετε στο εξωτερικό, συναντάσθε με προσωπικότητες, ενώ εκπροσωπείτε την πλέον διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης;» Την ίδια ερώτηση έπρεπε να απευθύνει και στον κ. Σημίτη, που επί των ημερών του έγινε το μεγάλο μπουμ της διαφθοράς. Αυτός άρχισε τον χορό…

• Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Διαφάνειας στην Ελλάδα, κ. Κ. Μπακούρης, ζήτησε από όλα τα κόμματα να δεσμευθούν για τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές που θα εγγυώνται τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς, ιδιαίτερα στις κρατικές προμήθειες.

• Μη χάνετε τον χρόνο σας, κ. Μπακούρη μας. Υπάρχει το πνεύμα της συντεχνίας. Είδατε κάποιο κόμμα (από ΝΔ έως ΚΚΕ) στη συζήτηση για αναθεώρηση του Συντάγματος να μιλήσει για το στοιχειώδες: την κατάργηση του άρθρου 86, που επιτρέπει στους υπουργούς να κλέβουν, νʼ αρπάζουν, να ληστεύουν ασύστολα κι ατιμωρητί; Μην κουράζεστε… Ορθώς υποστηρίζει ο κ. Γιάννης Τριάντης («Ε» 2.10.07): «Στη χώρα της ατιμωρησίας η αθλιότης επιδοτείται…»


Σχολιάστε εδώ