Σύγκρουση με το «χθες» μονόδρομος για τον Γιώργο!

Παράλληλα θα εμπλουτίσει τη στρατηγική του με δύο ακόμα παραμέτρους: την ενίσχυση του ηγετικού προφίλ του, αλλά και τη διαρκή επιβεβαίωση της ψυχικής και συναισθηματικής επαφής του με τον κόσμο.

Ο Γ. Παπανδρέου, όπως τονίζουν στενοί συνεργάτες του, έχει πλέον συνειδητοποιήσει -μετά και την αυτοκριτική του για τα σημαντικά λάθη που έκανε στα 3,5 χρόνια της προεδρίας του- πως η ρήξη και η σύγκρουση με το πρόσφατο παρελθόν αποτελεί πλέον μονόδρομο.

Όπως σημειώνουν, φαίνεται πως και ο ίδιος κατανοεί πλήρως ότι τα «παίζει όλα για όλα» όχι μόνο για την 11η Νοεμβρίου, αλλά κυρίως για την «επόμενη μέρα», γιατί αν μέσα στο πρώτο δίμηνο δεν δώσει απτά δείγματα γραφής ότι εννοεί και κάνει πράξη τα όσα λέει τότε η «νίκη του στις εκλογές θα αποδειχτεί πύρρειος».

Μάλιστα ένας από τους πιο στενούς του συνεργάτες υπογραμμίζει ότι «η ανοχή είναι μηδενική πια για τον Γιώργο» και συνεπώς πρέπει να τρέξει με ταχύτητα τις αλλαγές μετά την 11η Νοεμβρίου και να δώσει όραμα και περιεχόμενο στις πολιτικές του. Συμπληρώνει ακόμα πως ο Γ. Παπανδρέου «καίει συνειδητά τις γέφυρες για να πιστοποιήσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα κάνει πίσω και ότι τώρα όντως θα τα αλλάξει όλα».

Στη χθεσινή του μάλιστα συνέντευξη, στον «Κόσμο του Επενδυτή», αφήνει νέες αιχμές κατά του κ. Βενιζέλου και στελεχών που τον υποστηρίζουν, καθώς επισημαίνει ότι «άλλα έλεγαν στα όργανα και άλλα στα τηλεοπτικά παράθυρα», στάση την οποία χαρακτηρίζει υπονομευτική. Παράλληλα, επιδιώκει να συντηρήσει τον ισχυρισμό του ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι», απευθυνόμενος αυτήν τη φορά στον εσωκομματικό του αντίπαλο και λιγότερο στον κ. Καραμανλή, καθώς θέτει μια σαφή γραμμή ιδεολογικής οριοθέτησης αυτοπροσδιοριζόμενος ως αριστερός σε αντίστιξη με τον συνυποψήφιό του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, στον οποίο καταλογίζει εμμέσως δεξιόστροφη πολιτική αναφορά. «Έχουμε διμέτωπο με τις δεξιές πολιτικές της ΝΔ και με τις δεξιές αντιλήψεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ως προς την ουσία των αντιπολιτευτικών μας θέσεων», αναφέρει ακόμα στη συνέντευξη του ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου και το επιτελείο του πάντως προβληματίζονται από την «εμφανή υστέρησή του» έναντι του κ. Βενιζέλου στις δημοσκοπήσεις και στο ερώτημα ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τον κ. Καραμανλή.

Για τον λόγο αυτό έχει δώσει οδηγίες στους άμεσους συνεργάτες του να στραφούν και να ετοιμάσουν πολιτικές που αφορούν τη «θεσμική άσκηση των καθηκόντων του», δηλαδή τον ρόλο του ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τις επόμενες ημέρες θα πυκνώσει τις δημόσιες επιθέσεις του (είτε με συνεντεύξεις είτε με παρεμβάσεις στη Βουλή είτε σε ομιλίες και δηλώσεις του) κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Κάτι που έπραξε και την περασμένη Πέμπτη, όταν επέκρινε την κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό και την οικονομική πολιτική που ακολουθεί. Θα επαναλαμβάνει συνεχώς τη δικαίωση της προεκλογικής αντιπολιτευτικής τακτικής (αναθεώρηση ΑΕΠ, ομόλογα, αδυναμία εκτέλεσης προϋπολογισμού κ.ά.) προκειμένου να καταδείξει ότι «δικαιώνεται», αλλά θα εφοδιάσει τη φαρέτρα του και με νέα επιχειρήματα ώστε να μη δοθεί η εντύπωση ότι επαναλαμβάνεται.

Πάντως, όπως λένε συνεργάτες του, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εκπλήξεις στην πορεία προς την 11η Νοεμβρίου, στο πλαίσιο πάντα της αντιπολιτευτικής τακτικής έναντι της κυβέρνησης.

Πάντως η συνειδητή του επιλογή να «σηκώσει τη σημαία» της αυτονομίας του κόμματος έναντι της διαπλοκής και των εξωθεσμικών κέντρων αποδείχτηκε, όπως λένε συνεργάτες του, επιτυχής εκ του αποτελέσματος και είχε διττό στόχο: Αφ’ ενός να αποδομήσει την ηθική υπόσταση της υποψηφιότητας Βενιζέλου, στον οποίο χρεώνει τη στήριξη από εκδοτικά συμφέροντα, αφ’ ετέρου καθώς το επιχείρημα «πέρασε» σε μεγάλο μέρος της βάσης του ΠΑΣΟΚ, αφυπνίζοντας τον «κομματικό πατριωτισμό» της.

Η επιλογή του κ. Παπανδρέου επεδίωκε, σύμφωνα με συνεργάτες του, να ενισχύσει το συναίσθημα και την «ηθική» ως κριτήρια επιλογής ηγεσίας (στα οποία υπερτερεί) έναντι της αποτελεσματικότητας – στην οποία υστερεί εμφανώς σε σχέση με τον κ. Βενιζέλο στο εσωκομματικό τοπίο. Αυτά τα επιχειρήματα θα τα προβάλλει διαρκώς στις περιοδείες του ανά την Ελλάδα όλο το επόμενο διάστημα και φυσικά και στην Εθνική Συνδιάσκεψη του Κινήματος στις 2-4 Νοεμβρίου. Σ’ αυτήν τη λογική επρόκειτο να κινηθεί και σήμερα το μεσημέρι στο γεύμα που είχε προγραμματίσει να έχει στο Χαϊδάρι με όλους τους δημάρχους του λεκανοπεδίου που ελέγχει το ΠΑΣΟΚ.

Α.Β.


Σχολιάστε εδώ