Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

>> Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο Δείκτης είχε κρατηθεί με άνεση πάνω από τις 5.200 μονάδες. Τα blue chips είχαν κάνει πάρτι όλη την εβδομάδα, ενώ την Τετάρτη και Πέμπτη είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα των επενδυτών και οι περισσότερες μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η εικόνα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς ήταν ίδια αν όχι καλύτερη από τις περισσότερες ευρωαγορές που «χορεύουν» στον ρυθμό της Wall Street, η οποία συνέτριψε ρεκόρ ετών.

>> Κι όμως! Μερικοί ήδη διατυπώνουν δημόσια τον προβληματισμό τους για το τι μέλλει γενέσθαι με το ΧΑ, τονίζουν πως ΔΕΝ έχει παρατηρηθεί ακόμη μια «γεμάτη» περίοδος αποφόρτισης του κλίματος, αποκόμισης κερδών δηλαδή, και εκτιμούν πως ΔΕΝ θα πρέπει να μας ξενίσει μια ενδεχόμενη πτώση, ακόμα κι αν αυτή έχει τα χαρακτηριστικά γενικευμένης εκποίησης τίτλων! Μοιάζει καταστροφικό ένα τέτοιο σενάριο αλλά πολλοί αμφιβάλλουν… πολύ!

>> Σίγουρα τις τελευταίες ημέρες η εικόνα μόνο για κάτι τέτοιο δεν προδιαθέτει: το ενδιαφέρον των επενδυτών διευρύνθηκε στους περισσότερους τίτλους, το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι ιδανικό και οι συνήθεις πρωταγωνιστές «λάμπουν». Ήδη πολύ πριν ο Γενικός Δείκτης σκαρφαλώσει στα επίπεδα των 5.250 μονάδων είχε καταγραφεί νέο ρεκόρ 90 μηνών για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Κι εδώ λοιπόν αρχίζουν τα ωραία…

>> Είθισται να λέμε πως συχνά η γλώσσα των αριθμών πόρρω απέχει από την πραγματικότητα. Είναι άραγε στην περίπτωσή μας σωστό αυτό; Πάμε να δούμε λοιπόν μερικούς αριθμούς:

>> Κέρδη του FTSE 20 στο τρέχον (δεύτερο) εξάμηνο του έτους: 9,68%. Τους τελευταίους 12 μήνες: 27,12%.

>> Κέρδη του FTSE 40 για τα αντίστοιχα διαστήματα: 12,52% και 48,88%.

>> Και ο 80άρης; 26,22% στο 6μηνο και 42,82% στο 12μηνο.

>> Εσείς τι καταλαβαίνετε από αυτά; Οι αριθμοί παρουσιάζουν μπροστάρηδες της ανοδικής κίνησης της αγοράς μας τους τίτλους της μικρότερης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και υστερήσαντες τους τίτλους της υψηλής. Στην πράξη όμως είναι τα βαριά χαρτιά που έστειλαν την αγορά μας στα τρέχοντα επίπεδά της και είναι μόνιμο το άγχος των επαγγελματιών της αγοράς η υστέρηση στις αποδόσεις της πλειονότητας των μικρότερων τίτλων. Πώς γίνεται αυτό; Απλώς, ΔΕΝ είναι όλα τα χαρτιά του ΧΑ ενταγμένα σε δείκτες κεφαλαιοποίησης, ΔΕΝ είναι όλα τα βαριά χαρτιά -ούτε καν τα επιλεγμένα μεσαία- εύκολα προσβάσιμα στον μέσο ιδιώτη επενδυτή και εν τέλει ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΠΟΥ «ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙ» ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ!

>> Αυτό είναι το μείζον πρόβλημα των ημερών, αυτοί είναι και οι φόβοι των πλέον έμπειρων της αγοράς. Οι οποίοι φοβούνται πως όταν έρθει το πισωγύρισμα (γιατί θα έρθει…) οι πολλοί θα απογοητευτούν, αρκετοί θα εγκλωβισθούν σε ακριβά αγορασμένα χαρτιά και κάποιοι θα βγάλουν χρήμα γιατί απλώς ΕΧΟΥΝ ΤΩΡΑ ΡΕΥΣΤΟ ΓΙΑ ΝΑ «ΓΥΡΙΣΟΥΝ» ΘΕΣΕΙΣ.

Ίδωμεν…


Σχολιάστε εδώ