Στήνουν σκληρό ολιγοπώλιο στο πετρέλαιο θέρμανσης!

Στόχος της ομάδας αυτής των εταιρειών εμπορίας δεν είναι άλλος από την πλήρη κυριαρχία στην επί μέρους αγορά των καυσίμων θέρμανσης, καθώς σταδιακά τα κέρδη των «μικρών» μεταπωλητών και πρατηριούχων από τη δραστηριότητά τους στη λιανική πώληση πετρελαίου θέρμανσης επιδιώκεται να μεταφερθούν στα ταμεία των εταιρειών εμπορίας.

Σε μια αγορά με ετήσιο τζίρο της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ, όπου διακινείται περίπου το ένα τρίτο της συνολικής εθνικής μας κατανάλωσης καυσίμων, ορισμένοι «εγκέφαλοι» εταιρειών εμπορίας βλέπουν μια χρυσή ευκαιρία να βάλουν στην τσέπη μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, κόβοντας αντίστοιχα ποσά από τα κέρδη των λιανοπωλητών.

«Αιχμή του δόρατος» της επίθεσης των εταιρειών εμπορίας στον τομέα της λιανικής πώλησης πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα τουλάχιστον με τον σχεδιασμό τους, θα αποτελέσει η διαδικασία επιστροφής του φόρου στους πωλητές των καυσίμων, την οποία φαίνεται ότι θα επιλέξει τελικά το υπουργείο Οικονομικών ως λιγότερο «επώδυνη» πολιτικά λύση, μετά το φιάσκο με το σχέδιο επιστροφής του φόρου στους καταναλωτές με τη λεγόμενη «διαδικασία Ηλείας» (απλουστευμένη διαδικασία επιστροφής του φόρου από τις τράπεζες, όπως έγινε με τις οικονομικές ενισχύσεις στους πυρόπληκτους).

Κρυφή μέτρηση-σοκ

Το αρχικό σχέδιο του υπουργείου για αγορά ακριβού πετρελαίου από τους καταναλωτές (στην ίδια τιμή με το ντίζελ κίνησης) και επιστροφή της διαφοράς φόρου στους καταναλωτές ναυάγησε μπροστά στις οξύτατες αντιδράσεις της κοινής γνώμης, οι οποίες έχουν καταγραφεί από τις εμπιστευτικές δημοσκοπήσεις που διενεργούνται για το Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», μια από αυτές τις μετρήσεις περιλάμβανε το αναπάντεχο για πολλά κυβερνητικά στελέχη εύρημα ότι στην κορυφή των θεμάτων καθημερινότητας που απασχολούν αυτήν την περίοδο την κοινή γνώμη βρίσκεται το πετρέλαιο θέρμανσης, με οκτώ στους δέκα ερωτώμενους να το προτάσσουν στην αξιολόγησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα επιμείνει στην εξίσωση των φόρων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, με στόχο να εισπράξει περί τα 300 εκατ. ευρώ πρόσθετων φόρων, και όχι βέβαια το 1,5 δισ. ευρώ για το οποίο εντελώς παράλογα έγινε αρχικά λόγος από το υπουργείο.

Εκτός σοβαρού (πολιτικού) απροόπτου, λοιπόν, από 1ης Ιανουαρίου οι έμποροι λιανικής θα αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης στην ίδια (υψηλή) τιμή με το ντίζελ κίνησης, αλλά θα το πωλούν στους πελάτες τους με την «παλιά» (χαμηλή) τιμή και θα εισπράττουν εκ των υστέρων τη διαφορά από την εφορία, υποβάλλοντας τα σχετικά παραστατικά πώλησης πετρελαίου θέρμανσης.

Οι εκπρόσωποι των μεταπωλητών και των πρατηριούχων τονίζουν ότι αυτό θα επιβαρύνει τις εταιρείες με μεγάλο πρόσθετο κόστος (χρηματοδότησης και διοικητικής μέριμνας), το οποίο δεν μπορούν παρά να το μεταφέρουν στις τελικές τιμές. Οι βενζινοπώλες ζήτησαν μια ελάφρυνση φόρου για να αντέξουν το πρόσθετο κόστος, με τη μεταφορά του πετρελαίου θέρμανσης στην ίδια κατηγορία χαμηλής φορολογικής επιβάρυνσης για τους πρατηριούχους με τις βενζίνες. Αυτό το μέτρο, βέβαια, ακόμη και αν γίνει δεκτό από το υπουργείο, δεν θα ελαφρύνει καθόλου τους μεταπωλητές πετρελαίου


Σχολιάστε εδώ