Πρόστιμα εναντίον της ελευθερίας της γνώμης

Πρόστιμο 30.000 ευρώ επιβλήθηκε από το ΕΣΡ στον τηλεοπτικό σταθμό EXTRA 3 για την εκπομπή «Xpress του Μεσονυχτίου», που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Σπύρος Καρατζαφέρης. Το πρόστιμο επιβλήθηκε γιατί κατά τη διάρκεια της εκπομπής, σύμφωνα με το ΕΣΡ, ειπώθηκαν από καλεσμένους μειωτικοί και απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί σε βάρος προσώπου που είχε καταδικαστεί για παιδεραστία.

Ανεξάρτητα από το εάν οι εν λόγω χαρακτηρισμοί ήταν δικαιολογημένοι, στο πλαίσιο της θεμιτής κατά το Σύνταγμα κριτικής, αξίζει να σημειώσουμε πως πρόσφατα η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση Νικήτα Λιοναράκη. Ενός δημοσιογράφου που έχασε πρόώρα τη ζωή του, την περασμένη Τετάρτη, από καρδιακό επεισόδιο, σε ηλικία μόλις 57 ετών, αλλά έφερε στην Ελλάδα μια σημαντική για την ελευθερία του Τύπου απόφαση.

Όπως έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το να απαιτείται από τον δημοσιογράφο – συντονιστή μιας εκπομπής να αποστασιοποιείται συστηματικά και κατηγορηματικά από το περιεχόμενο των φράσεων καλεσμένων -ακόμα και αν αυτοί είναι δημοσιογράφοι- δεν συνάδει προς τον ρόλο του Τύπου να ενημερώνει την κοινή γνώμη σχετικά με γεγονότα ή απόψεις που διαδίδονται κάποια δεδομένη χρονική στιγμή (βλ. Απόφαση ΕΔΔΑ της 5.7.2007 Λιοναράκης κατά Ελλάδας).


Σχολιάστε εδώ