Πιέσεις στην κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της στο Ασφαλιστικό

Ήδη τέσσερις προτάσεις για τη χρηματοδότηση του συστήματος κατέθεσε η ΔΑΚΕ, ενώ η Αυτόνομη Παρέμβαση παρουσίασε ολοκληρωμένη πρόταση.

Ο διάλογος, όσο κι αν διαρκέσει αυτός, θα γίνει στις διαρκείς Κοινοβουλευτικές Επιτροπές της Βουλής «υπό το φως της δημοσιότητας και των βουλευτών», όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΣΕΕ μετά το τέλος της συνεδρίασης της διοίκησής της την περασμένη Πέμπτη. Μια συζήτηση με πολιτικό περιεχόμενο από όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις, με αντεγκλήσεις μεταξύ ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, που τελικώς κατέληξαν στην απόφαση για συμμετοχή στον διάλογο -μέσω Βουλής- και με το ΠΑΜΕ και την Αυτόνομη Παρέμβαση να τάσσονται κατά οποιασδήποτε συμμετοχής στον διάλογο είτε σε διμερές είτε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και να προτείνουν τη διοργάνωση συλλαλητηρίων και απεργιών.

Οι «προτάσεις Γκαργκάνα» και οι «απόψεις Αναλυτή» βρέθηκαν στο στόχαστρο όλων των συνδικαλιστικών εκπροσώπων (Γ. Παναγόπουλου, Κ. Πουπάκη, Γ. Πέρρου και Αλ. Καλύβη), με χαρακτηριστική τη δήλωση του προέδρου της ΔΑΚΕ ότι «η παράταξη δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη από κανέναν», με κύριο αποδέκτη προφανώς την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο κ. Παναγόπουλος απέρριψε κάθε συμμετοχή σε διμερή διάλογο, ο κ. Πουπάκης τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής και σε διμερή και σε κοινοβουλευτικό διάλογο, επιτέθηκε στην ΠΑΣΚΕ για τη στάση που κράτησε σε προηγούμενους διαλόγους για το Ασφαλιστικό και στο τέλος, προκειμένου να σχηματιστεί πλειοψηφία για την έκδοση απόφασης, προσχώρησε στη θέση της ΠΑΣΚΕ.

Ο κ. Πέρρος, με παρόντα τον βουλευτή πια του ΚΚΕ κ. Γ. Μαυρίκο, εκπροσώπησε επισήμως για πρώτη φορά το ΠΑΜΕ και αφού επέκρινε με δριμύτητα τόσο την κυβέρνηση της ΝΔ όσο και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε όλα τα επίπεδα οι εργαζόμενοι της χώρας, ανακοίνωσε πως η παράταξή του διοργανώνει συλλαλητήριο στις 7 Νοεμβρίου και θα κηρύξει 24ωρη απεργία στο τέλος Νοεμβρίου στις οργανώσεις και στους κλάδους που μπορεί να σχηματίσει πλειοψηφία.

Από την Αυτόνομη Παρέμβαση ο Αλ. Καλύβης υποστήριξε πως η κυβέρνηση, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων νεοφιλελεύθερων αλλαγών της ΝΔ και του

ΠΑΣΟΚ, προετοιμάζει μια νέα αντιασφαλιστική επίθεση σε βάρος των εργαζομένων. Ο κ. Καλύβης τάχθηκε εναντίον οποιασδήποτε συμμετοχής της ΓΣΕΕ σε διάλογο είτε διμερή είτε στη Βουλή και πρότεινε τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στις αρχές Νοεμβρίου και απεργιακή κινητοποίηση τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου.

Πρώτες προτάσεις για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος κατέθεσε ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ, ενώ πλήρη πρόταση για την αναβάθμιση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος παρουσίασε ο κ. Καλύβης.

Ο κ. Πουπάκης για πρόσθετα έσοδα ενίσχυσης του ασφαλιστικού συστήματος προτείνει τη λήψη τεσσάρων μέτρων:

• Ένα ποσοστό από τις φοροελαφρύνσεις των επιχειρήσεων, ένα ποσοστό από τις αποκρατικοποιήσεις και το χρηματιστήριο, ένα ποσοστό επί των εσόδων των κρατικών λαχείων, καθώς και ένα ποσοστό από τη φορολογία των τόκων των καταθέσεων να κατευθυνθεί προς την κοινωνική ασφάλιση.

Υπενθυμίζεται πως η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού μας συστήματος «απομάκρυνε» από τις θέσεις τους τόσο τον πρώτο υφυπουργό Κοινωνικής Προστασίας κ. Ν. Αγγελόπουλο, που υποστήριζε πως η πάταξη της εισφοροδιαφυγής και η εκπλήρωση των θεσμοθετημένων υποχρεώσεων του κράτους σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό του συστήματος καθιστούσαν βιώσιμο το σύστημα, ενώ και ο τέως υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης «πλήρωσε» σε μεγάλο βαθμό τη θέση του σύμφωνα με την οποία η χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης έπρεπε να γίνει από τα υπερκέρδη των τραπεζών και του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Ολοκληρωμένη πρόταση Καλύβη

Σε πέντε ενότητες χωρίζει το πλαίσιο θέσεων «για την αναβάθμιση δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα», το οποίο κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης της Αυτόνομης Παρέμβασης (ΣΥΡΙΖΑ) κ. Καλύβης. Αυτές είναι οι ενότητες:

– Αποθεματικά – Επιστροφή των καταληστευθέντων πόρων. Δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με την εγγύηση και τη συμμετοχή του κράτους – Υπεράσπιση ΙΚΑ. Μέτρα για τη «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία. Αλληλεγγύη γενεών – Κατάργηση των διακρίσεων σε βάρος των νέων και οργάνωση των υπηρεσιών του ΙΚΑ.

Η οικονομική ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος, σύμφωνα με την Αυτόνομη Παρέμβαση και προκειμένου να καταστεί αυτό βιώσιμο, προϋποθέτει:

• Σταδιακή επιστροφή των αποθεματικών των ταμείων, που με πολύ χαμηλό επιτόκιο την περίοδο 1950 – 1980 τα χρησιμοποιούσε το κράτος και τα οποία υπολογίζονται ότι είναι πάνω από 75 δισ. ευρώ.

• Είσπραξη των εισφορών που με τις επαναλαμβανόμενες ρυθμίσεις ουσιαστικά χαρίζονται ή για πολλά χρόνια τις εκμεταλλεύονται οι εργοδότες. Στα 8,2 δισ. ευρώ έφτασαν οι οφειλές προς το ΙΚΑ των ιδιωτών και σε 8,7 δισ. οι οφειλές του κράτους.

• Αξιοποίηση των πόρων σε όφελος των ταμείων, οι οποίοι τζιράρονται στην κερδοσκοπία, χρηματιστήριο και σε ομόλογα υψηλού ρίσκου.

• Το κράτος να καταβάλει έστω και τους ελάχιστους θεσμοθετημένους πόρους (10% επί των αποδοχών των νέων από το 1992 και 1% του ΑΕΠ από το 2003). Ακόμη, η ενίσχυση της οικονομικής βιωσιμότητας του συστήματος προϋποθέτει:

• Καθιέρωση της τριμερούς χρηματοδότησης με την αναλογία 3/9 κράτος, 4/9 εργοδότες, 2/9 εργαζόμενοι.

• Πλήρη κάλυψη των υποχρεώσεων των εργοδοτών και των χρεών τους προς το ΙΚΑ.

• Σταδιακή επιστροφή των καταληστευθέντων πόρων με τη δημιουργία ενός ειδικού αποθεματικού. Οι πόροι να εξευρεθούν από πρόσθετη φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις, στις βραχυπρόθεσμες επενδύσεις και στις υπεραξίες που παράγονται από χρηματιστηριακές συναλλαγές, στα πολύ μεγάλα εισοδήματα και στη φορολόγηση της περιουσίας της εκκλησίας.

Οι πόροι που θα προέλθουν από αυτές τις ρυθμίσεις μπορούν να καλύψουν αυτά που χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί μακροπρόθεσμα το πρόβλημα του ΙΚΑ (που είναι στο 2,4% του ΑΕΠ) και να καλύψουν τις επιπλέον ανάγκες που απαιτούνται για τις εθελοντικές ενοποιήσεις των ταμείων.


Σχολιάστε εδώ