Ο κόσμος άρχισε να βαριέται τον… «σκυλοκαβγά» στο ΠΑΣΟΚ

ο «φως το αληθινό» έλαμψε επειδή τα όσα είπε ο Β. Βενιζέλος συζητώντας με δημοσιογράφους «επιβεβαιώνουν πλήρως όσα αναφέρει τις τελευταίες εβδομάδες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για διπλοπροσωπία και πρακτικές που εκ των πραγμάτων υπονομεύουν την πορεία του κινήματος επί τριάμισι χρόνια», όπως μας επεσήμαναν από το στρατόπεδο Παπανδρέου. Ο Γιωργάκης πήγαινε φουλ δηλαδή να τις πάρει τις εκλογές και σίγουρα θα τις έπαιρνε, αν δεν ήταν αυτός ο συνωμότης ο Βενιζέλος που δεν τον άφησε! Σαν δεν ντρεπόμαστε…

Στην αντίπερα όχθη λύθηκαν πλέον οι απορίες μας γιατί η συντριπτική υπεροχή που είχε ο Βενιζέλος πριν και αμέσως μετά τις εκλογές εξανεμίστηκε και τώρα όλες οι δημοσκοπήσεις, όσο προβληματικές και αν είναι, δείχνουν ότι ειδικά μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου έχει πάρει κεφάλι με μεγάλη διαφορά που ακόμη διευρύνεται.

Απούσα η πολιτική

Η εξήγηση κατά τον Β. Βενιζέλο είναι επίσης απλούστατη: «Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν μοιράζει τίμια την τράπουλα, δεν παίζει με τίμια χαρτιά»! Φταίει ο Γιώργος που είναι… «πολιτικός χαρτοκλέφτης» δηλαδή. Δεν φταίνε τα στρατηγικά πολιτικά λάθη του ίδιου του Βενιζέλου δηλαδή, δεν φταίει η μοιραία πολιτική του επιλογή να πάει να επισκεφθεί τον Σημίτη τη Δευτέρα των εκλογών αποξενώνοντας ακαριαία την πλειοψηφία των ΠΑΣΟΚτζήδων που δεν είναι πια με τους «εκσυγχρονιστές», δεν φταίει η σχεδόν παντελής έλλειψη εσωκομματικών συμμαχιών εκ μέρους του – φταίει ότι ο καταχθόνιος Γιωργάκης κλέβει στην πολιτική τράπουλα! Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά;

Κανένα νόημα δεν έχει η αντιπαράθεση που προωθεί ο Β. Βενιζέλος λέγοντας ότι «εγώ δεν έχω γεννηθεί σε πολιτικά τζάκια». Καταρχάς, ποιος του είπε ότι ο ελληνικός λαός αντιπαθεί τα πολιτικά τζάκια; Το εντελώς αντίθετο συμβαίνει ακόμη και στο επίπεδο των ανώτατων πολιτικών ηγετών, όπως δείχνει η εναλλαγή στην πρωθυπουργία Παπανδρέου, Καραμανλήδων, Μητσοτάκηδων ή όπως αποκαλύπτει το γεγονός ότι για μεγάλο τμήμα ψηφοφόρων και οπαδών του ΠΑΣΟΚ είναι αδιανόητο το κόμμα τους να μην είναι παπανδρεϊκό.

Καθήκον του Β. Βενιζέλου είναι να πείσει, αν μπορεί, τους φίλους του ΠΑΣΟΚ ότι αυτός είναι ικανότερος πολιτικός ηγέτης του κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου, όχι να το παίξει εκπρόσωπος των… «ταπεινών και καταφρονεμένων»! Χώρια που αυτός ο ρόλος φαντάζει αστείος για την προσωπικότητα του Β. Βενιζέλου.

«Ο σταυρός του μαρτυρίου»

Αν όμως ο Β. Βενιζέλος επέλεξε τον ρόλο του… Βασιλάκη Καΐλα, ο Γ. Παπανδρέου το παίζει… Χριστούλης!

«Κανένα δαχτυλίδι δεν παρέλαβα το 2004, παρέλαβα τον σταυρό του μαρτυρίου!», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον εμβρόντητο Νίκο Χατζηνικολάου σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον «Αlter», τη νύχτα της Δευτέρας. «Αν είχα προσωπική στρατηγική και μόνο, θα μπορούσα να μην δεχόμουν την πρόταση, αλλά τότε η ήττα θα ήταν οδυνηρή για το ΠΑΣΟΚ», ισχυρίστηκε με έκφραση υπέρτατης αυτοθυσίας ο Γ. Παπανδρέου.

Παράξενος, ομολογουμένως, αυτός ο «σταυρός του μαρτυρίου» της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Ενώ ο Χριστός έλεγε «απελθέτω απʼ εμού το ποτήριον τούτον», ο Γιωργάκης… κόλλησε πάνω στον «σταυρό» και δεν λέει να κατεβεί με τίποτα! Ακόμη κι όταν τη νύχτα των εκλογών και τις επόμενες μέρες όλοι του φώναζαν να παραιτηθεί και να γλιτώσει από το μαρτύριό του, αυτός εκεί, βράχος αυτοθυσίας, είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να κουβαλάει τον σταυρό του, ει δυνατόν μέχρι να πεθάνει – αφού προηγουμένως γίνει… «εσταυρωμένος πρωθυπουργός» για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια, εννοείται!

Εντάξει, αντιλαμβανόμαστε ότι ο ανελέητος προεκλογικός αγώνας αλληλοεξόντωσης στο ΠΑΣΟΚ υπαγορεύει στους υποψήφιους να λένε και διάφορες ανοησίες για να συγκινήσουν και τους οπαδούς με το χαμηλότερο πολιτικό και πολιτιστικό υπόβαθρο, αλλά υπάρχουν και όρια πέρα από τα οποία αισθανόμαστε ότι προσβάλλεται η νοημοσύνη μεγάλου μέρους της κοινωνίας.

Ο ρόλος των ΜΜΕ

Διασκεδαστική είναι η προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να εμφανιστεί ως «θύμα των ΜΜΕ της διαπλοκής» και του Β. Βενιζέλου ως «θύμα των ελεγχόμενων από την κυβέρνηση ΜΜΕ».

Καταρχάς να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Πιο προκλητικά ευνοημένος από τα φιλοπασοκικά ΜΜΕ δεν υπάρχει από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Τον ανακήρυξαν και τον επέβαλαν ως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εντελώς πραξικοπηματικά, πριν προλάβει να εκφράσει γνώμη ή αντιρρήσεις οποιοσδήποτε – και μάλιστα στη βάση… μυστικών δημοσκοπήσεων που έδειχναν συντριβή του ΠΑΣΟΚ, αν πήγαινε στις εκλογές του 2004 με τον Σημίτη αρχηγό.

Όσο για τον Β. Βενιζέλο δεν υπάρχει δεύτερο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που να έχει προβληθεί τόσο πολύ από τα ΜΜΕ, ιδιωτικά και κρατικά, όσο αυτός και μάλιστα επί σειρά ετών.

Υπερευνοημένοι, λοιπόν, από τα ΜΜΕ είναι και οι δύο. Από εκεί και πέρα, πολύ λογικό είναι τα φιλοπασοκικά μέσα ενημέρωσης να τάσσονται καταρχάς υπέρ του Βενιζέλου, αφού διαπίστωσαν ότι ο Γ. Παπανδρέου απέτυχε παταγωδώς. Για την κατάκτηση της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρονται οι ιδιοκτήτες τους και συνειδητοποίησαν ότι με τον Γιώργο αυτή η μέρα ή θα αργήσει πολύ ή δεν θα έρθει ποτέ. Αν νικήσει ο Γιώργος, προφανώς και θα είναι υποχρεωμένοι οι εκδότες να τον υποστηρίξουν στη συνέχεια όσο «κουτσό άλογο» και αν είναι.

Εξίσου φυσιολογικό είναι και τα έντυπα και τα κανάλια της Δεξιάς και όσα βρίσκονται υπό κυβερνητικό έλεγχο να υποστηρίζουν σε αυτήν τη φάση την εκλογή του Γ. Παπανδρέου.

Δεν ωφελούν οι υποκρισίες. Τον πιο αδύναμο αντίπαλο επιθυμεί να έχει ο Κ. Καραμανλής και αυτός είναι φυσικά ο Γ. Παπανδρέου, τον οποίο έχει σαρώσει μέχρι τώρα τρεις φορές και τον οποίον ευελπιστεί να συντρίψει όσες περισσότερες ακόμη του δοθεί η ευκαιρία, όσο δηλαδή το ΠΑΣΟΚ θα τον έχει αρχηγό.

Ευνοείται ότι αν ο Γιώργος επανεκλεγεί αρχηγός, όλες οι εφημερίδες και τα κρατικά κανάλια της Δεξιάς που σήμερα τον στηρίζουν θα στραφούν εκ νέου εναντίον του.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, χωρίς συνωμοσίες και παραμύθια με δράκους. Εννοείται πως στην ανάλυση αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται το περιβόητο πρωτοσέλιδο του «Βήματος» με τίτλος «Παραιτηθείτε, κύριε Πρόεδρε!», απευθυνόμενο στον Γ. Παπανδρέου, το οποίο απέπνεε ωμή προσπάθεια χειραγώγησης των εξελίξεων.

Δεν έχουν καταλάβει τίποτα για την ήττα

Από όλη αυτήν την οξύτατη, αλλά χαμηλότατου επιπέδου, και ουσιαστικά απολίτικη συζήτηση που γίνεται μεταξύ Βενιζέλου – Παπανδρέου το σημαντικότερο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι κανένας από τους δύο δεν έχει καταλάβει τίποτα για τα πραγματικά αίτια της εκλογικής συντριβής του ΠΑΣΟΚ τόσο στις εκλογές του 2007 όσο και σε εκείνες του 2004.

Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, καθώς και οι δύο ανήκαν στα επιφανή στελέχη του «εκσυγχρονισμού» με πολύχρονη υπουργική θητεία, πλήρως συμμέτοχοι και οι δύο στην πολιτική που οδήγησε στον εκλογικό ενταφιασμό του ΠΑΣΟΚ το 2004.

Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο λαός μίσησε βαθύτατα όχι απλά και μόνο το πρόσωπο του Κ. Σημίτη, αλλά ολόκληρο το κυβερνητικό του έργο, βαθύτατα αντιλαϊκό στους περισσότερους τομείς, ενώ σιχάθηκε και το ευρύτατο σύστημα διαφθοράς που εγκαθίδρυσαν οι «εκσυγχρονιστές».

Έτσι ο Β. Βενιζέλος αυτοκτόνησε πολιτικά, όταν εμφανίστηκε ως υπερασπιστής του έργου των κυβερνήσεων Σημίτη προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη των «εκσυγχρονιστών», αφού δεν είχε δική του ομάδα.

Ο Γιωργάκης όμως διασώθηκε ακριβώς εξαιτίας της εμφανούς υποστήριξης του Σημίτη προς τον Βενιζέλο! Μόνο για αυτόν τον προσωπικό λόγο ο Γ. Παπανδρέου αποστασιοποιήθηκε από τον Κ. Σημίτη και μάλιστα εντελώς οπορτουνιστικά προώθησε την ιδέα πως ο Σημίτης φταίει και για τη σημερινή του ταπείνωση από τον Καραμανλή. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, καθώς έτσι και τα αίτια της ήττας του 2007 συσκοτίστηκαν και ξεχάστηκαν, αλλά και το φωτοστέφανο του… «ήρωα του αντισημιτικού αγώνα» απέκτησε, πράγμα που ενίσχυσε την υποστήριξή του στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ από τις δυνάμεις που αντιτάχθηκαν στη ληστρική παρέα των «εκσυγχρονιστών».

Αποφεύγοντας τη σύγκρουση γύρω από πολιτικές θέσεις Παπανδρέου και Βενιζέλος εξαντλούνται σε προσωπικές αλληλοκατηγορίες. Έτσι όμως παρουσιάζουν μια αποκρουστική εικόνα του ΠΑΟΣΚ που απωθεί τον κόσμο.

Στην αρχή η κοινή γνώμη παρακολουθούσε με ενδιαφέρον, ακόμη και με αγωνία, αυτή την αναμέτρηση. Τώρα άρχισε να κουράζεται από αυτήν την ακατάσχετη παρέλαση στελεχών του ΠΑΣΟΚ που «ξεκατινιάζονται» στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Όχι μόνο βαριέται πια αυτά τα πρόσωπα, αλλά άρχισε να ξαναθυμάται τη στάση τους, την αλαζονεία τους και τα καμώματά τους όταν ήταν κυβέρνηση, πριν από το 2004 και αναλογίζεται σοβαρότερα αν πραγματικά θέλει να τους ξαναδεί σε υπουργικές θέσεις.

Αρχηγό έτσι κι αλλιώς θα βγάλει το ΠΑΣΟΚ – κι αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν πως αυτός θα είναι και πάλι ο Γ. Παπανδρέου. Καλό θα είναι να αναλογιστεί και αυτός και οι άλλοι πώς θα έχει καταντήσει το κόμμα που θα παραλάβει στις 11 Νοεμβρίου και αυτήν τη φορά είναι εξόφθαλμα ο ίδιος ο Γιώργος που το οδήγησε σε αυτήν την οικτρή κατάσταση με τις πολιτικές του επιλογές και την ηγετική του ανεπάρκεια. Άντε να δούμε πόσα χρόνια θα επιβληθεί… καθεστώς ΝΔ.


Σχολιάστε εδώ