Ο Δράκος, η Άγριου και ο Γάτος
Αλλά η προϊσταμένη Πολεοδομίας κ. Άγριου και ο τμηματάρχης κ. Γάτος, πιθανόν για να φέρουν δυσκολίες και προσκόμματα στην απόφαση του νομάρχη, θυμήθηκαν ένσταση που είχε υποβληθεί στις 16 Γενάρη του 2007 κατά της απορριπτικής γνωμάτευσης του ΣΧΟΠ που θέλει τον πεζόδρομο… οικόπεδο.
Και έτσι 4 ημέρες μετά το δημοσίευμά μας, στις 4 Οκτώβρη, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ) συνεδρίασε και μεταξύ άλλων επανεξέτασε και αυτήν την ένσταση. Ένσταση που στρεφόταν κατά της απορριπτικής γνωμάτευσής του στην απόφαση 638/2004 του δημοτικού συμβουλίου Καλαμάτας.
Η… συνεδρίαση
…Και κλήθηκαν οι δικηγόροι και οι ιδιοκτήτες να παραθέσουν τα επιχειρήματά τους… χωρίς να λάβουν γνώση της εισήγησης της Πολεοδομίας, χωρίς να αναγνωστούν οι λόγοι της ένστασης, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα συμβόλαια αγοράς, όπου αναφέρεται ο δρόμος, χωρίς να γίνει λόγος για το ότι το δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας με ομόφωνη απόφαση ενέκρινε την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου για χαρακτηρισμό ως πεζοδρόμου του οικοπέδου που προέκυψε μετά το 1996 με την πράξη εφαρμογής και που μέχρι τότε ήταν δρόμος.
Και γεννάται το ερώτημα: πώς αποφάσισαν τα μέλη του ΣΧΟΠ χωρίς να ενημερωθούν; Ή προηγήθηκε συνεδρίαση χωρίς την παρουσία των ενδιαφερομένων και των δικηγόρων τους;
Και εδώ επιβεβαιώνεται το δημοσίευμα («ΠΑΡΟΝ» 30/9) για επίδειξη αναλγησίας και κοινωνικής απαξίας, όταν ο δικηγόρος της ενισταμένης πλευράς παρουσίασε ως στοιχείο προΰπαρξης του δρόμου οικοδομική άδεια. Τότε η προϊστάμενη Πολεοδομίας άρχισε να ερωτά πού είναι ο δρόμος στο τοπογραφικό, εδώ ή εκεί; Είναι δρόμος ή οικόπεδο; Πού είναι το σπίτι; Αποδεικνύοντας ότι η υπηρεσία της για το θέμα αυτό δεν είχε κάνει ούτε αυτοψία, εθελοτυφλώντας για το ποιες ιδιοκτησίες καθίστανται τυφλές και άχρηστες. Σκασίλα μας για τον δρόμο που χάνεται. Εμάς μας ενδιαφέρει να δώσουμε τον δρόμο ως οικόπεδο κάπου. Έχουμε έλλειψη γης. Και όπως ανάφερε η ίδια η Άγριου, εκκρεμεί εις βάρος της αγωγή για αποζημίωση 300.000 ευρώ, γιατί καθυστέρησε να δώσει οικόπεδο ως αποκατάσταση ρυμοτομούμενων. Πάντως, εντύπωση προκαλεί το πείσμα και η εμμονή της Άγριου και του Γάτου να γίνει ο δρόμος οικόπεδο. Λέτε να υπάρχει χρυσοφόρο κοίτασμα στο υπέδαφος;
Στο σημείο αυτό βγήκαν έξω οι δικηγόροι και οι ιδιοκτήτες, για να αποφασίσει το ΣΧΟΠ και να γνωμοδοτήσει κατά της ένστασης και της τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου της Καλαμάτας, ως προς τον πεζόδρομο. Τελικά αποφάσισε να γίνει οικόπεδο και να δοθεί προς οικοδόμηση ως αποκατάσταση ρυμοτομούμενων.
Την οριστική απόφαση θα πάρει ο νομάρχης κ. Δράκος, του οποίου η ευαισθησία για παρόμοια θέματα είναι γνωστή. Ευελπιστούμε ότι η απόφασή του θα είναι για το καλό της πόλης και των κατοίκων, γιατί, όπως είπε ο ίδιος, «εμείς δημιουργούμε κοινόχρηστους χώρους».
Και επειδή στην ιστορία μας εμπλέκονται ονόματα που θυμίζουν παιδικό παραμύθι, εμείς θα επανέλθουμε για να σας πούμε τη συνέχεια ή το τέλος.