Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

> Δραματική επιδείνωση των δεικτών για την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών στον χώρο των συγκοινωνιών του νομού Θεσσαλονίκης περιγράφει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χ. Τσιόκας. Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι ένας νέος οδηγός για να πάρει κάρτα ώστε να «δώσει σήματα» χρειάζεται πάνω από 35 μέρες και στη συνέχεια 12 μέρες για να δώσει εξετάσεις οδήγησης. Μέχρι να πάρει το δίπλωμα απαιτείται χρόνος άνω των 90 ημερών. Για δε την αναθεώρηση ενός διπλώματος απαιτείται χρόνος πέραν των τριών μηνών, καθυστέρηση που πλήττει τους επαγγελματίες.

> Σχετικά με το αίτημα των αστυνομικών της Κρήτης να προχωρήσει η διοικητική αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών στο νησί ερωτά τον υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Σκουλάς. Κρίνεται απαραίτητη η λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστεί η ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη σε συνδυασμό με την παραδοσιακή οπλοφορία και οπλοχρησία.

> Για τη διακοπή ενός εκ των τριών εβδομαδιαίων αεροπορικών δρομολογίων στη γραμμή Καλαμάτας – Θεσσαλονίκης των Ο.Α. που παρουσιάζουν πληρότητα 100% διαμαρτύρεται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Κουσελάς. Ζητά να επανεξεταστεί η απόφαση, να διατηρηθούν τα υπάρχοντα δρομολόγια και να ενισχυθούν κατά τη θερινή περίοδο, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της περιοχής.

> Το αίτημα των τοπικών κοινωνιών της Θεσσαλονίκης να περιέλθουν τα στρατόπεδα στη διάθεσή τους υποστηρίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Μαγκριώτης. Χαρακτηρίζει αδιανόητο το γεγονός ότι επί 3,5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ δεν έγινε καμιά ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή, δεν παραχωρήθηκαν τα στρατόπεδα και αντιθέτως η κυβέρνηση επιμένει στην οικοπεδοποίησή τους.

> Στην απόφαση να χτιστούν οι ελεύθεροι χώροι του Νομισματοκοπείου, καθώς ανακοινώθηκε η απόφαση να μεταστεγαστούν εκεί οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αντιδρά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης. Φορείς και κάτοικοι του Δήμου Χαλανδρίου τονίζουν ότι το μέγεθος της καταστροφής που θα υποστεί η ήδη επιβαρημένη περιοχή θα είναι μεγάλο και ζητούν να αποδοθεί ο χώρος στους κατοίκους για τη δημιουργία πάρκου. Ο βουλευτής επισημαίνει ότι επενδύονται απίστευτα ποσά τη στιγμή που υπάρχουν αναξιοποίητα ολυμπιακά ακίνητα και μάλιστα δύο χρόνια μετά την ολική ανακατασκευή των κτιρίων της πλατείας Συντάγματος που κόστισαν μερικά δισεκατομμύρια.

> Επείγοντα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα των λαθρομεταναστών στην Πάτρα και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Βέρρας. Το πρόβλημα στην πόλη εντοπίζεται στην ύπαρξη καταυλισμού ασιατών λαθρομεταναστών, προερχομένων κυρίως από το Αφγανιστάν, που αυξάνονται υπερβολικά χωρίς να υπάρχει αστυνόμευση, με συνέπειες αύξηση της εγκληματικότητας, ασύδοτη δράση κυκλωμάτων, άθλιες συνθήκες διαβίωσης, μεταδοτικές νόσους.

> Προβληματική χαρακτηρίζει τη δημοτική συγκοινωνία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, στο λεκανοπέδιο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντ. Βρεττός. Ειδικότερα στην περιφέρεια Αττικής οι περισσότεροι δήμοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τη δημοτική συγκοινωνία, λόγω έλλειψης πόρων και προσωπικού. Για παράδειγμα, στο Δήμο Αχαρνών τα πέντε λεωφορεία που αγοράστηκαν με τη διαδικασία της χρονομίσθωσης δεν κινούνται γιατί δεν υπάρχουν οδηγοί και τα οχήματα σκουριάζουν ακινητοποιημένα.

> Κώδωνα κινδύνου κρούει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης για την παρουσία επικίνδυνων ουσιών στα υπόγεια ύδατα της περιοχής Κορωπίου. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας του ΙΓΜΕ, εντοπίστηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις χρωμίου και υπερβολικές ψευδαργύρου που προκαλούν βλάβες και καρκινογενέσεις των οποίων η παρουσία δεν μπορεί παρά να συνδέεται με τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες στην περιοχή.

> Τη λήψη μέτρων ώστε οι υπεύθυνοι των σχολικών κυλικείων να συμμορφωθούν με την ισχύουσα νομοθεσία, μετά μάλιστα το πρόσφατο περιστατικό στα Γιαννιτσά όπου 35 μαθητές νοσηλεύτηκαν με τροφική δηλητηρίαση, ζητά ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κ. Βελόπουλος. Επικαλείται τα συμπεράσματα έρευνας σύμφωνα με την οποία οι μαθητές παραμένουν σοβαρά εκτεθειμένοι σε διατροφικά είδη αμφιβόλου ποιότητας, ενώ ένα στα τέσσερα σχολικά κυλικεία θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους.

> Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δημοσίων ΙΕΚ καταγράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Πρωτούλης, Κ. Αλυσανδράκης, Γ.Ζιώγας, Ε. Μελά, Α. Κανταρτζής, Ν. Γκατζής, Μπ. Χαραλάμπους. Στα ΙΕΚ του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης οι σπουδαστές πληρώνουν 367 ευρώ το εξάμηνο, στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ 295 ευρώ, ενώ για τους μετανάστες σπουδαστές που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ τα δίδακτρα διπλασιάζονται. Επίσης στους σπουδαστές δεν παρέχεται μειωμένο εισιτήριο συγκοινωνιών, δεν χορηγούνται συγγράμματα (διαβάζουν από σημειώσεις και πληρώνουν τις φωτοτυπίες), ενώ προβληματικό είναι και το εργασιακό καθεστώς των καθηγητών που είναι ωρομίσθιοι και οι μισθοί τους καταβάλλονται κάθε 12 μήνες.

> Ενώ η προσχολική αγωγή είναι από φέτος υποχρεωτική στον νομό Σερρών κλείνουν 12 νηπιαγωγεία επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπόλαρης. Από το γραφείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Σερρών το κλείσιμο αποδόθηκε σε έλλειψη εκπαιδευτικών, όμως, όπως αναφέρεται από γονείς που βρίσκονται σε απόγνωση, στα περισσότερα από αυτά που λειτουργούν οι συνθήκες είναι από τριτοκοσμικές έως ακατάλληλες…

> Να εγκριθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την αποπεράτωση του κλειστού γυμναστηρίου του Δήμου Ελάτειας Φθιώτιδας ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρ. Ψαριανός. Αναφέρει ότι το γυμναστήριο παραμένει εδώ και 15 χρόνια ημιτελές και ακατάλληλο προς χρήση, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις απαιτούνται 800.000 ευρώ για να μπορέσει να λειτουργήσει.


Σχολιάστε εδώ