Να δοθούν στους κτηνοτρόφους τα ποσά των προστίμων που θα επιβληθούν στο καρτέλ

Τότε, όλοι, αρμόδιοι και μη, διατείνονταν ότι η υπόθεση δεν θα μείνει έτσι και ότι το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκαλο. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχει γίνει ουσιαστικά τίποτα! Ούτε το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν έχει εκδοθεί! Δικαιολογημένα ο κόσμος διερωτάται πού οφείλεται αυτή η καθυστέρηση; Τι φοβάται και δεν δημοσιοποιεί το πόρισμά της η Επιτροπή; Μήπως… σπάσει τα καρτέλ που λυμαίνονται τους σημαντικότερους τομείς των καταναλωτικών προϊόντων; Να θυμίσουμε ότι η έκδοση του πορίσματος αναμενόταν στις 27 Αυγούστου, αλλά δεν έγινε επειδή είχαν προκηρυχθεί οι εκλογές.

Τώρα όμως, αν και έχει περάσει ένας μήνας μετά τη λαϊκή ετυμηγορία, το πόρισμα παραμένει στα… συρτάρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Με αφορμή αυτήν την καθυστέρηση ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέθεσε ερώτηση στη βουλή προς τους υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης στην οποία κάνει μια ρηξικέλευθη πρόταση: Λέει δηλαδή ότι τα χρήματα από το πρόστιμο που θα επιβληθεί στις γαλακτοβιομηχανίες που συγκροτούν το καρτέλ, να δοθούν ως αποζημίωση στους γαλακτοπαραγωγούς σαν ηθική δικαίωση γιʼ αυτά που… τραβάνε από το καρτέλ!

Συγκεκριμένα στην ερώτησή του ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρει:

«Στις 27 Αυγούστου 2007 αναμένονταν η έκδοση του πορίσματος της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την πολύκροτη υπόθεση της λειτουργίας καρτέλ στην αγορά του γάλακτος. Λόγω της προκήρυξης πρόωρων εκλογών για τις 16 Σεπτεμβρίου 2007, το πόρισμα αναβλήθηκε για μετά τις εκλογές.

Με βάση απάντηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε προηγούμενη ερώτησή μου για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων, που θα αποδειχθεί ότι υπήρξαν θύματα της λειτουργίας εναρμονισμένων πρακτικών στην αγορά του γάλατος, οι ζημιωθέντες μπορούν να προσφύγουν κατά των γαλακτοβιομηχανιών στη δικαιοσύνη. Για λόγους, όμως, εύκολα κατανοητούς, υπό τις παρούσες συνθήκες, δύσκολα κάποιος κτηνοτρόφος θα προσέφευγε μεμονωμένα εναντίον γαλακτοβιομηχανίας. Στη δύσκολη συγκυρία που διέρχονται οι κτηνοτρόφοι, αφενός λόγω της συμπίεσης των τιμών παραγωγού και αφετέρου λόγω της εκτίναξης του κόστους παραγωγής με την κατακόρυφη αύξηση των ζωοτροφών, τα περιθώρια κινήσεως της πολιτείας εντός του πλαισίου της ΕΕ είναι περιορισμένα.

Ωστόσο, για το πολύπαθο αυτό κομμάτι των απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα, τους κτηνοτρόφους, θα ήταν ηθική δικαίωση, αλλά και έμπρακτη στήριξη, τα πρόστιμα που ενδεχομένως θα επιβληθούν στους συμμετέχοντες στο καρτέλ στο γάλα να μην καταλήξουν στα δημόσια ταμεία, αλλά να αποδοθούν στα θύματα των εναρμονισμένων πρακτικών. Ο επιμερισμός αυτών των χρημάτων μπορεί να γίνει με βάση τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου ή άλλες αντικειμενικές παραμέτρους.»


Σχολιάστε εδώ