Νέα παράταση στον χρόνο εξόφλησης χρεών στο ΙΚΑ
Παράταση του χρόνου εξόφλησης των χρεών προς το ΙΚΑ προβλέπεται με τροπολογία που ενσωματώνεται στο νομοσχέδιο που αφορά στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τον επόμενο μήνα.
Η τροπολογία αυτή προωθείται με την έναρξη της συζήτησης για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού μας συστήματος και όταν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές αναδεικνύουν ως μια κρίσιμη «πληγή» του συστήματος τη μη έγκαιρη καταβολή των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Και προσδιορίζεται η εισφοροδιαφυγή σε 4 δισ. ευρώ ετησίως, από τα πιο αρμόδια πρόσωπα, τον διευθυντή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ κ. Σάββα Ρομπόλη και τον επιστημονικό συνεργάτη του, κ. Γ. Ρωμανιά. Και επιπλέον ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο ΙΚΑ κ. Βασ. Κόκκαλης μόλις την περασμένη Τετάρτη κατήγγειλε τον «θεσμό» των χαριστικών ρυθμίσεων και προέβλεψε ότι «το ΙΚΑ δεν πρόκειται ποτέ να εισπράξει αυτές τις οφειλές, εξαιτίας των συνεχών μη αποδοτικών ρυθμίσεων…».
Σημειώνεται πως η χρονική προθεσμία για την εξόφληση των χρεών προς το ΙΚΑ, με βάση προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, λήγει στο τέλος Οκτωβρίου. Και τώρα έρχεται η νέα τροπολογία για να «ευεργετήσει» ξανά τους οφειλέτες, με το γνωστό επιχείρημα πως στην πλειοψηφία τους είναι μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αν πιεστούν οικονομικά θα κλείσουν, με συνέπεια την αύξηση της ανεργίας.
Η τροπολογία που προωθεί το υπουργείο Απασχόλησης θα ισχύσει έναν μήνα μετά τη δημοσίευση του σχετικού νόμου – χωρίς να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να αναδειχθεί και σε συγκρουσιακό ζήτημα, τόσο σε επίπεδο Βουλής όσο και από τη ΓΣΕΕ στον ευαίσθητο χρόνο έναρξης του διαλόγου για το Ασφαλιστικό.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μαγγίνας προκάλεσε θετικά αισθήματα και αντιδράσεις, όταν στις αρχές της βδομάδας ανακοίνωσε ότι προωθεί ρύθμιση με την οποία τα ασφαλιστικά ταμεία υποχρεούνται να καταβάλουν, εντός 15 ημερών από την υποβολή αίτησης για συνταξιοδότηση, προσωρινή σύνταξη που θα ισούται με το 80% της σύνταξης που θα υπολογίζεται ως οριστική. Μάλιστα η ίδια ρύθμιση θα ισχύει και για τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, που προκαλούσαν σοβαρότατα και μακροχρόνια προβλήματα στους δικαιούχους.
Ο κ. Μαγγίνας φαίνεται ότι «ξέχασε» την επίμαχη νέα ρύθμιση για τους οφειλέτες του ΙΚΑ ή προτίμησε να πει πρώτα τα καλά νέα, για να ακολουθήσουν οι αρνητικές ειδήσεις…
Γυναίκες ανασφάλιστες, με «υποτυπώδεις» αμοιβές, με «άγρια» ωράρια εργασίας και πολλές φορές θύματα σεξουαλικών παρενοχλήσεων, απασχολούν δέκα μεγαλοεργολάβοι καθαρισμού που αναλαμβάνουν την καθαριότητα υπουργείων, νοσοκομείων, δημοσίων επιχειρήσεων κ.λπ. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, μετά τον αγώνα που έδωσε (και κέρδισε) για τις καθαρίστριες των σχολείων, ξεκινά τώρα έναν νέο αγώνα για τις 10.000 γυναίκες (οι περισσότερες μετανάστριες), ώστε το «μαύρο κύκλωμα» των μεγαλοεργολάβων και το «μαύρο χρήμα» που λυμαίνονται σε βάρος του εργατικού κόστους να κτυπηθεί στη ρίζα του.
Δύο επιστολές, με αίτημα την παρέμβαση του υπουργού Απασχόλησης Βασ. Μαγγίνα και της υφυπουργού Σοφίας Καλαντζάκου, απέστειλε η πρόεδρος της ομοσπονδίας Μεταξία Στεκουλέα, καταγγέλλοντας πως τόσο το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) όσο και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΙΚΑ εμφανίζουν αδυναμία για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αυτού προβλήματος. Και παράλληλα η κ. Στεκουλέα προτείνει συγκεκριμένους τρόπους για την αντιμετώπιση και πάταξη της «μαύρης εργασίας», που προσφέρει το «μαύρο χρήμα» στους μεγαλοεργολάβους.
Η κ. Στεκουλέα, που στηρίζεται από τη συνδικαλιστική ηγεσία της ομοσπονδίας, μας αναφέρει πως το ΣΕΠΕ συστήνει την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, όταν η ομοσπονδία ζητά παρέμβαση του Σώματος, ενώ προς τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους εργαζομένους, συστήνει να μην προχωρήσουν δικαστικά.
Μέχρι και ακύρωση διαγωνισμού και προκήρυξη νέων έχει καταφέρει η ομοσπονδία, όταν διαπιστώθηκε πως οι προκηρύξεις αυτές, παρακάμπτοντας την εργατική νομοθεσία και κοινοτικές οδηγίες, εμφανίζονται χαμηλότερα του αναγκαίου εργατικού κόστους… και επιπλέον:
Σε μεγάλα νοσοκομεία οι γυναίκες που αποτελούν τα συνεργεία καθαρισμού κάνουν τα πάντα: καθαρισμό χειρουργείων, δουλειά στα μαγειρεία, στρώσιμο κρεβατιών και ό,τι άλλο προκύψει…
Τον λόγο έχουν τώρα και οι αρμόδιοι υπουργοί, όπως βεβαίως και οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε κάθε χώρο δουλειάς.