ΜΕ ΑΓΚΑΘΙΑ Η ΕΠΙΓΕΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

Τα ιδιωτικά κανάλια επιμένουν πως δεν μπορεί να εκπέμψουν ψηφιακά αν δεν διασφαλιστεί προηγουμένως η απρόσκοπτη μετάδοση του αναλογικού τους σήματος. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει, αφού πάρα πολλές συχνότητες δόθηκαν για να εκπέμψουν τα κανάλια ψηφιακά! Τα σενάρια είναι δύο και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς θα γίνει το επόμενο βήμα. Στο πρώτο θα πρέπει πριν αρχίσουν οι ψηφιακές εκπομπές των ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας να δοθούν οι αναλογικές άδειες από το ΕΣΡ. Για να γίνει αυτό απαιτείται η έκδοση τεσσάρων τουλάχιστον υπουργικών αποφάσεων και να γίνει η προκήρυξη των αδειών. Μόνο αν δοθούν οι αναλογικές άδειες, θα περισσέψουν οι αναγκαίες συχνότητες, λένε όσοι γνωρίζουν όλες τις παραμέτρους. Το δεύτερο σενάριο λέει πως θα προχωρήσει η αδειοδότηση των καναλιών για ψηφιακή εκπομπή. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει κάθε κανάλι να κλείσει πομπούς σε όλη την Ελλάδα. Ειδικό πρόβλημα υπάρχει στην Αττική, όπου ορίστηκε ότι πρέπει να κλείσουν οι πομποί (σχεδόν όλων των καναλιών) από την Αίγινα και πολλών καναλιών και από τον Υμηττό. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως τα εν λόγω κανάλια δεν θα έχουν σήμα στην Αττική! Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν το δέχονται τα κανάλια. Εκφράστηκε, κατά πληροφορίες, συμβιβαστική πρόταση, να επιλεγεί ως τόπος για την έναρξη ψηφιακής εκπομπής των καναλιών άλλη περιοχή της Ελλάδας, εκτός Αττικής, και σταδιακά να προχωρήσει και στις άλλες περιοχές. Και πάλι όμως τα ιδιωτικά κανάλια ζητάνε οικονομική ενίσχυση για τη μετάβαση.

«Παράνομη» η προσωρινή νομιμότητα, λέει το ΣτΕ

Το θολό τοπίο αναταράσσεται από μια ακόμη σοβαρή εξέλιξη. Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του άρθρου 17 του ν. 2644/ 1998, βάσει των οποίων θεωρούνται ως νομίμως λειτουργούντες οι τηλεοπτικοί σταθμοί που λειτουργούσαν το 1998 και είχαν υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση άδειας στο πλαίσιο των προκηρύξεων του υπουργού Τύπου και ΜΜΕ που εκδόθηκαν τότε. Όπως επίσης και την ίδια διάταξη που περιλαμβάνεται στον νόμο 3052/ 2002. Το θέμα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ, αλλά έτσι και αλλιώς δημιουργείται μείζον ζήτημα, καθώς κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα όλο το οικοδόμημα που στήθηκε από την πολιτική εξουσία με την ανοχή των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών της «προσωρινής νομιμότητας». Και μάλιστα είναι πιθανό να έχει επιπτώσεις και στην προκήρυξη, καθώς ο νόμος Ρουσόπουλου, μεταξύ των κριτηρίων και των προνομίων που επιβάλλει στους υποψήφιους, δέχεται το καθεστώς της προσωρινής νομιμότητας.

Η προσφυγή έγινε από τον τηλεοπτικό σταθμό Αθήνα TV εναντίον του ΕΣΡ και το Δ’ τμήμα του ΣτΕ, που έκρινε πως η νομιμοποίηση των τηλεοπτικών σταθμών έπρεπε να γίνει σε «εύλογο χρονικό διάστημα», αφού το χρονικό όριο του νόμου 2328/1995 έχει ξεπεραστεί, ενώ ταυτόχρονα σημειώνεται πως οι δύο νόμοι του ΠΑΣΟΚ (2644/98, 3051/2002) υπερβαίνουν τα «συνταγματικώς ανεκτά όρια», καθώς με τις διατάξεις τους δόθηκαν οι πρώτες παρατάσεις. Στη συνέχεια έγιναν 4 παρατάσεις του καθεστώτος λειτουργίας, επί υπουργίας Ρουσόπουλου, με τους νόμους 3310/2005, 3444/2006 3548/2007 και 3592/2007. Ο τελευταίος αναφέρει (άρθρο 20, παρ. 5) πως «η προθεσμία για την έκδοση προκήρυξης με αντικείμενο τη χορήγηση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών αδειών παρατείνεται μέχρι τις 31.12.07».


Σχολιάστε εδώ