«Μεγάλες προσδοκίες» δημιουργεί στον ΣΥΝ η κρίση στο ΠΑΣΟΚ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος έκανε την πλέον προχωρημένη πρόταση συνεργασίας με την Αριστερά, φτάνοντας στο σημείο να προτείνει ακόμα και τη σύσταση κοινών επιτροπών οι οποίες θα διερευνήσουν το πεδίο κοινής δράσης σε μια σειρά σοβαρά πολιτικά ζητήματα.

Η απόρριψη της πρότασης ήρθε από τον ίδιο τον Α. Αλαβάνο ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση «ευρύτερης συνεργασίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ριζοσπαστική Αριστερά». Άλλωστε, η επιμονή του Γ. Παπανδρέου υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, προκειμένου να ιδρυθούν στη χώρα μας ιδιωτικά πανεπιστήμια, αποτελεί «κόκκινο πανί» για τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είχε κάνει σημαία του την αντίθεση στην αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου και μάλιστα, κατά την εκτίμηση στελεχών του, λόγω αυτής της στάσης αποκόμισε και σοβαρά εκλογικά οφέλη.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν ότι σοβαρές διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα υπάρχουν και σε άλλα μεγάλα ζητήματα, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις ή το Ασφαλιστικό και έτσι οι όποιες επιμέρους κοινές ενέργειες, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο (συμφωνία σε εξεταστικές επιτροπές κ.ά.), σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να οδηγήσουν σε γενικευμένη συμφωνία.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ακόμα και τα στελέχη της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης δεν θέτουν αυτήν τη στιγμή ζήτημα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, αφού κάτι τέτοιο θα έβαζε μπουρλότο στα θεμέλια της συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, όλα τα στελέχη της Κουμουνδούρου παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αφού εκτιμούν ότι στον χώρο αυτό μπορεί δυνητικά να υπάρξουν ανακατατάξεις. Ο Α. Αλαβάνος είναι γνωστό ότι έχει θέσει στόχο τη δημιουργία της «μεγάλης Αριστεράς» κατά το πρότυπο της Γερμανίας όπου ο αριστερός σοσιαλδημοκράτης Ο. Λαφοντέν συμμάχησε στο κοινό κόμμα «Αριστερά» με τους πρώην κομμουνιστές και αποτελούν σήμερα τη μόνη ουσιαστικά δύναμη αντιπολίτευσης και μάλιστα με ανερχόμενα ποσοστά.

Το θέμα βέβαια είναι πως θα προκύψει στα καθ’ ημάς ένα παρόμοιο σχήμα. Το ΚΚΕ όπως είναι γνωστό αρνείται κάθε σχετική συζήτηση, αφού θεωρεί ότι τέτοιου είδους σχήματα είναι το «αριστερό» άλλοθι για τη διαιώνιση της «αντιλαϊκής πολιτικής». Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για συμμαχία με ριζοσπαστικές δυνάμεις του «σοσιαλιστικού χώρου», οι οποίες προφανώς βρίσκονται εγκλωβισμένες σήμερα κυρίως μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Επειδή το ενδεχόμενο αυτές οι δυνάμεις να κυριαρχήσουν στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θεωρείται το λιγότερο πολιτική αφέλεια, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά σε δύο ενδεχόμενα: Ή να πειστεί ότι μετά τις εξελίξεις στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα υπάρξει «αριστερή στροφή» και άρα περιθώρια συνεργασίας (όπως προαναφέρθηκε σήμερα το αποκλείουν) ή να περιμένει την απόσπαση ενός κομματιού από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα έχει αριστερά χαρακτηριστικά και θα ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία του οράματος του Α. Αλαβάνου.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν μπαίνουν σε μια τέτοιου είδους συζήτηση και επιμένουν απλώς να μιλούν για συμμαχία με τον γενικόλογο χώρο των «ριζοσπαστικών δυνάμεων του σοσιαλιστικού χώρου».


Σχολιάστε εδώ