«ΚΟΨΤΕ ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ»

Κορυφαίοι μάλιστα κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά και πηγές από την Προεδρία της Δημοκρατίας, εκφράζουν έντονες ανησυχίες πως οι πιέσεις αυτές θα ενταθούν ακόμα περισσότερο και θα φτάσουν σε πολύ υψηλό επίπεδο και ότι θα επεκταθούν ακόμα και μέσα από Διεθνείς Οργανισμούς.

Στο πλαίσιο μάλιστα της κλιμάκωσης αυτών των πιέσεων ακόμα περισσότερο, διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες αναγνωρίσεις –σε διμερές επίπεδο– των Σκοπίων ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και από άλλα κράτη, με βάση το παράδειγμα της πρόσφατης αναγνώρισης που προέβη ο Καναδάς ή το 2004 οι ΗΠΑ.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, τόσο η διπλωματία των Σκοπίων όσο και η διπλωματία των ΗΠΑ κινούνται αποφασιστικά προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή «να πείσουν» κάποιες ακόμα χώρες να προχωρήσουν σε αναγνώριση των Σκοπίων με το Συνταγματικό τους όνομα.

Η ελληνική πλευρά έχει προβληματιστεί έντονα από την πρόσφατη «άγαρμπη» παρέμβαση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, την οποία εντάσσει στο πλαίσιο των δημόσιων παρεμβάσεων – πιέσεων παραγόντων της διεθνούς πολιτικής (όπως νωρίτερα του κ. Σολάνα, επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας της ΕΕ, του κ. Σέφερ ΓΓ του ΝΑΤΟ κ.ά.) για το θέμα των Σκοπίων και το ελληνικό βέτο.

Ο κ. Νίμιτς αποκαλώντας «σφαγέα» τον Μέγα Αλέξανδρο, όχι απλώς εσύλησε την ιστορία και την ιστορική μνήμη, αλλά διπλωματικά «πέταξε την μπάλα στην εξέδρα», μη παίρνοντας θέση στην αλυτρωτική προπαγάνδα των Σκοπίων, καθώς η ερώτηση που ετέθη αφορούσε την κρίση του για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Μέγας Αλέξανδρος». Παράλληλα, ο κ. Νίμιτς με αυτήν την προκλητική αναφορά του επιχείρησε να καλύψει και ένα άλλο σημαντικό διπλωματικό ζήτημα, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σε αυτήν την συγκυρία κάποια νέα πρωτοβουλία, κάποια νέα πρόταση για το θέμα της ονομασίας, κάτι που του ζητά επίμονα να πράξει εδώ και καιρό η ελληνική πλευρά, προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας πριν φτάσουμε στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, οι έντονες πιέσεις που ασκούνται στην Αθήνα για τα Σκόπια έχουν ευθεία αναφορά και σε μια σειρά ακόμα παράγοντες όπως:

– Την πλήρη ευθυγράμμιση της Ελλάδας με τη γραμμή των ΗΠΑ στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου και τον πλήρη περιορισμό των ελληνικών αντιδράσεων στην ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

– Τη διακοπή των πολιτικών – διπλωματικών δεσμών της Αθήνας με το Βελιγράδι, το οποίο εξακολουθεί να αντιδρά πρωτίστως στις μεθοδεύσεις για την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

– Τον περιορισμό (σε πολύ λογικά και τυπικά επίπεδα) των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία, μια και υπάρχει μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση Αμερικανών και Ρώσων για τον έλεγχο των ενεργειακών δρόμων στα Βαλκάνια και με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει αναπτύξει ισχυρές σχέσεις με τη Ρωσία στα ενεργειακά.

– Το δυναμικό παιχνίδι των ΗΠΑ στα Βαλκάνια που αποβλέπει, μαζί με την ένταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή και τον πλήρη εξοβελισμό της ρωσικής επιρροής, στην ανεύρεση «πρόθυμων» για τις «εξορμήσεις» των ΗΠΑ. Οι εξελίξεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, με τη σταδιακή αποχώρηση (πρωτίστως από το Ιράκ) στρατιωτικών δυνάμεων μιας σειράς χωρών, όπως της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Βρετανίας κ.ά., αναγκάζουν τις ΗΠΑ, μέσω της ένταξης νέων χωρών στο ΝΑΤΟ, να «στρατολογήσουν πρόθυμους» για τις δύσκολες αποστολές. Εξάλλου πρέπει να σημειωθεί πως η Αλβανία και η Κροατία (που μαζί με τα Σκόπια είναι οι βαλκανικές χώρες που θα μπουν άμεσα στο ΝΑΤΟ), έχουν ήδη υπογράψει την αποκαλούμενη Χάρτα των Ηνωμένων Πολιτειών «Adriatic Charter», τον Μάιο του 2003, και συμμετέχουν στο ΝΑΤΟs Membership Action Plan (MAP) από το 2002. Αυτό σημαίνει πως ήδη οι ΗΠΑ ελέγχουν στρατιωτικά όλες τις χώρες των Βαλκανίων και σχεδόν ολόκληρη την Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου έχουν παντού βάσεις και στρατεύματα. Και όλα αυτά πριν ανακοινωθεί η εγκατάσταση πυραύλων και ραντάρ σε Πολωνία και Τσεχία.


Κι άλλη πρόκληση…

Για να μην υπάρξουν… παρερμηνείες από τη δική μας πλευρά, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κυρία Ροζμαρί ντι Κάρλο που πρόσφατα πήγε να υποβάλει τα σέβη της στη σκοπιανή ηγεσία, θέλησε να είναι απόλυτα σαφής για τις αποφάσεις –πλέον– της Ουάσινγκτον, γιʼ αυτό και δήλωσε τα εξής:

«Το όνομα της χώρας δεν είναι προϋπόθεση για την ένταξή της
στο ΝΑΤΟ».

Που σημαίνει, μην τρομάζετε από τα περί βέτο που λέει η Ελλάδα…
Πρακτικοί, δηλαδή, άνθρωποι οι φίλοι και σύμμαχοί μας. Πιστεύουν ότι βρήκαν τρόπο να αχρηστεύσουν το ελληνικό βέτο…

Το θέμα βέβαια δεν είναι εκεί… Είναι στο αν θα αποφασίσει η κυβέρνηση μαζί με ΟΛΗ την πολιτική ηγεσία να ασκήσουμε βέτο και να μην… κωλώσουμε…

ΥΓ.: Δυο τρεις μέρες πριν τα πει αυτά στα Σκόπια η κυρία υφυπουργός, είχε συναντηθεί μαζί της ο δικός μας υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης και υποτίθεται ότι δεν συζητήθηκε τίποτε το ανησυχητικό για τη χώρα μας… από τη στιγμή που ο κ. Βαληνάκης δεν έκανε καμία δήλωση μετά τη συνάντηση εκείνη…


Σχολιάστε εδώ