Και τον Καραμανλή θα φέρει στη Βουλή ο Σιούφας

Αποδεικνύοντας ότι δεν θα είναι διακοσμητικός ο ρόλος του στην έδρα και απαντώντας ουσιαστικά στις αμφισβητήσεις πολλών, κυρίως από την αντιπολίτευση, για το αν θα ήταν ένας ισχυρός Πρόεδρος της Βουλής, έπεισε τον πρωθυπουργό να αλλάξει στάση και να του στείλει επιστολή την οποία περιχαρής ανακοίνωσε στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Ήταν η μέρα που είχαν ακονιστεί πολλά μαχαίρια έτοιμα να βγουν από τα θηκάρια, επειδή η κυβέρνηση δεν είχε επιλέξει την ερώτηση για τον νόμο περί ΑΕΙ, που είχε απευθύνει στον πρωθυπουργό ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε μια προσπάθεια να δείξει ότι αυτός μόνον μπορεί να αντιμετωπίσει τον Κώστα Καραμανλή.

Δεν πέρασε, πάντως, απαρατήρητο το ότι ο πρωθυπουργός στην επιστολή του λέει ότι η «ώρα του πρωθυπουργού» θα είναι κάθε Παρασκευή, ενώ αποφεύγει να ξεκαθαρίσει εάν αυτό σημαίνει ότι θα είναι ο ίδιος πάντα παρών και δεν θα συνεχίσει το ίδιο βιολί με την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο που επέλεγε μεν τις ερωτήσεις, αλλά τις απαντούσαν αντί γι’ αυτόν υπουργοί και καμιά φορά και υφυπουργοί.

Η παρουσία, όμως, από τη μια του κ. Σιούφα, αλλά και από την άλλη οι δυσκολίες που δημιουργεί η οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ, μάλλον θα υποχρεώσουν τον κ. Καραμανλή να είναι τακτικότερος -τουλάχιστον σε σχέση με το παρελθόν- θαμώνας της Βουλής.

Αλλιώς, άντε να μαζευτούν οι βουλευτές του…

Αλαλούμ στην «πράσινη» Κοινοβουλευτική Ομάδα

Το απόλυτο αλαλούμ επικρατεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η οποία μόνον με τα αντιπολιτευτικά της καθήκοντα δεν ασχολείται.

Την ώρα που η κυβέρνηση «κουτσά στραβά» ξεδιπλώνει την πολιτική της, στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι όλοι απορροφημένοι από τον πόλεμο για την ηγεσία, καθώς ακόμη ούτε τους κοινοβουλευτικούς τομείς εργασίας -τα περίφημα ΚΤΕ που θα έχουν αναβαθμισμένο ρόλο, αφού πλέον δεν θα υπάρχει Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο- δεν έχουν καταφέρει να συγκροτήσουν.

Και ενώ όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμη και ο «νεοφώτιστος» ΛΑΟΣ έχουν βρει τον κοινοβουλευτικό τους βηματισμό και έχουν αρχίσει να καταθέτουν συγκροτημένα ερωτήσεις και επερωτήσεις, στο ΠΑΣΟΚ «αγρόν αγοράζουν».

Και μόνο το φαινόμενο που παρατηρήθηκε την περασμένη Πέμπτη, οπότε δεν προσήλθαν οι περισσότεροι βουλευτές για να ψηφίσουν για τα προεδρεία των διαρκών Επιτροπών, είναι πολύ χαρακτηριστικό.

Και φυσικά η αποχή δεν αφορούσε μόνον υποστηρικτές της μιας πλευράς, αλλά απουσιάζουν σχεδόν το ίδιο «παπανδρεϊκοί», «βενιζελικοί» και «ουδέτεροι», δείγμα ότι μέχρι τουλάχιστον τις 11 Νοεμβρίου η Βουλή δεν θα έχει αξιωματική αντιπολίτευση.

Αν αποκτήσει μετά, μένει να το δούμε…

————–*—————

Ποιοι «πράσινοι» ψήφισαν τα τρία τζάκια της Εξωτερικών

Με τρεις ψήφους περισσότερες από τους βουλευτές που έχει η ΝΔ στην Επιτροπή βγήκε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης πρόεδρος στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.

Και όπως κυκλοφορούσε ευρύτατα στους διαδρόμους της Βουλής τον ψήφισαν τρεις από τους έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στην ψηφοφορία και συγκεκριμένα ο Γρηγόρης Νιώτης, ο Ντίνος Βρεττός και ο Γιάννης Δημαράς, που μη έχοντας σαφή κατεύθυνση από το κόμμα τους προτίμησαν να ψηφίσουν τον νεαρό βουλευτή της ΝΔ.

Το άλλο αξιοσημείωτο στο προεδρείο της ίδιας Επιτροπής είναι ότι μαζί με τον κ. Βαρβιτσιώτη «συγκατοικούν» δύο κυρίες που προέρχονται επίσης από πολιτικά τζάκια. Αντιπρόεδρος είναι η βουλευτής Ηλείας Κρινιώ Κανελλοπούλου, κόρη του αείμνηστου Θανάση Κανελλόπουλου, που και αυτή πήρε τρεις παραπάνω ψήφους από τους «γαλάζιους». Και γραμματέας η νέα βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη που διαδέχθηκε τον πατέρα της Γιάννη Κεφαλογιάννη στο Ρέθυμνο, αλλά αυτή κέρδισε την προτίμηση μόνον ενός από τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές.

————–*—————

Ο Σημίτης, οι Επιτροπές και η πίεση από τον Πειραιά

Ένας από τους πάρα πολλούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν πήγαν να ψηφίσουν στις Επιτροπές ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος μετέχει, όπως και στην προηγούμενη Βουλή, στην Εξωτερικών Υποθέσεων.

Κι αυτό παρά τα περί του αντιθέτου γραφόμενα σε ορισμένες εφημερίδες τις προηγούμενες μέρες που υποστήριζαν ότι δήθεν ο κ. Σημίτης μπήκε τώρα σε Επιτροπή για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την κριτική που δέχεται ότι κρατάει τη μοναδική έδρα του Πειραιά, χωρίς να ασκεί τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα.

Στην προηγούμενη Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός ήταν στην ίδια ακριβώς Επιτροπή, στην οποία πήγαινε πολύ σπάνια και φυσικά το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και τώρα, με την ασφάλεια του ότι δεν έχει ανάγκη από σταυρούς και για όσο θα είναι υποψήφιος θα βγαίνει βουλευτής λόγω της προηγούμενης ιδιότητάς του που του δίνει «ισοβιότητα».

Κι ας πιέζουν στον Πειραιά που δικαιολογημένα διαμαρτύρονται ότι ολόκληρη περιφέρεια δεν μπορεί να μην έχει έναν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Και ας τον λοιδορεί ο άλλοτε «κολλητός» του Θόδωρος Πάγκαλος που στην ουσία πριν από λίγες μέρες έλεγε από την κρατική τηλεόραση ότι «πρέπει να αδειάσει τη γωνιά» και να μην κρατάει τζάμπα την έδρα.

————–*—————

Χαμός για τα περισσότερα λεφτά της Επιτροπής Οικονομικών

Το «έλα να δεις» έγινε τις προηγούμενες μέρες σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες, στις οποίες δόθηκαν «ομηρικές» μάχες στο παρασκήνιο για το ποιοι βουλευτές θα μπουν στην Επιτροπή Οικονομικών η οποία πραγματοποιεί πολύ περισσότερες συνεδριάσεις από όλες τις άλλες και άρα τα μέλη της έχουν πολύ μεγαλύτερα οικονομικά ωφελήματα.

Αυτοί, βεβαίως, που είχαν τον πρώτο λόγο και επέβαλαν την παρουσία τους εκεί ήταν οι παλαιοί βουλευτές, οι λεγόμενοι «βαρόνοι» των κομμάτων, ενώ ελάχιστοι ήταν οι νέοι που κατάφεραν να «τρουπώσουν».

Στη «γαλάζια» παράταξη οι 24 από τους 25 είναι παλαιοί, όπως ο Αχιλλέας Καραμανλής, ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Αναστάσης Παπαληγούρας, ο Σάββας Τσιτουρίδης, ο Απόστολος Σταύρου, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, αλλά και νεότεροι με ισχύ, όπως ο Λευτέρης Ζαγορίτης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο μοναδικός δε νέος που «πλασαρίστηκε» είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας που είναι μεν οικονομολόγος, αλλά μάλλον αυτό που μέτρησε περισσότερο, όπως λένε στους διαδρόμους, ήταν η πατρική παρουσία στη διεύθυνση του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού.

————–*—————

«Μπαϊράκι» σήκωσε ο Μανώλης, επειδή τον απέκλεισαν

Οι επιλογές αυτές έκαναν τον Γιάννη Μανώλη -τον οποίο έβγαλαν από την Οικονομικών- να σηκώσει «μπαϊράκι» και να διαμαρτύρεται φωναχτά ότι «τα λεφτά πάνε στα λεφτά!».

Ο βουλευτής Αργολίδας, μάλιστα, που είχε ζητήσει να μείνει στην Οικονομικών και να μπει και σε μια δεύτερη Επιτροπή, όπως έγινε και με τους περισσότερους επανεκλεγέντες, δεν δέχτηκε τελικά να μπει σε καμία Επιτροπή και έστειλε την παραίτησή του από την Κοινωνικών στην οποία τον έβαλαν.

Ο ίδιος που είναι και θυμωμένος επειδή αν και εκλέχθηκε για δεύτερη φορά πρώτος στην Αργολίδα, είδε τη συντοπίτισσά του Έλσα Παπαδημητρίου να γίνεται Αντιπρόεδρος της Βουλής και εκείνος όχι μόνον αξίωμα δεν πήρε, αλλά τον άφησαν, όπως θεωρεί ο ίδιος, «εντελώς στην απέξω».

Υποστηρίζει ότι τον τιμώρησαν για την κριτική που έκανε στην προηγούμενη Βουλή -ήταν, για να θυμίσουμε, μια από τις πιο τρανταχτές διαφοροποιήσεις του, από τους ελάχιστους κυβερνητικούς βουλευτές που είχαν αντιταχθεί στην εξαγορά της Γερμανός από την Cosmote- και τώρα με την άνεση ότι δεν μπορεί να τον διαγράψουν προβλέπεται να «βγει στα κεραμίδια».

Εκτός, βεβαίως, και βρεθεί και γι’ αυτόν ένας… ρολάκος.

————–*—————

Στο ΠΑΣΟΚ κράτησαν τις (παλιές) ισορροπίες

Στο ΠΑΣΟΚ που δεν έγιναν ιδιαίτερες αλλαγές σε σχέση με τη σύνθεση που υπήρχε στην προηγούμενη Βουλή, βρίσκουμε αντιπροσώπους όλων των στρατοπέδων και οι 13 από τους 17 «πράσινους» βουλευτές είναι παλαιοί. Από τον Μίμη Ανδρουλάκη και τον Κώστα Γείτονα, ως την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Ανδρέα Λοβέρδο. Και από τον Θόδωρο Πάγκαλο (που μετέχει παράλληλα και στην Εξωτερικών) ως τη Βάσω Παπανδρέου, τον Νίκο Σηφουνάκη και τον Γιώργο Φλωρίδη.

Όσο για τους καινούργιους «χώρεσαν» μόνον τέσσερις: η Λούκα Κατσέλη που ως καθηγήτρια Οικονομικών δεν θα μπορούσε να πάει και πουθενά αλλού, όπως και ο έτερος βουλευτής Επικρατείας Σπύρος Κουβέλης που ως περιβαλλοντολόγος μπήκε λόγω και της αρμοδιότητας στα θέματα ΠΕΧΩΔΕ που έχει η Οικονομικών, αλλά και ο εφοριακός Στάθης Κουτμερίδης από τις Σέρρες με τον οικονομολόγο Γιώργο Παπακωνσταντίνου από την Κοζάνη.

Οι ίδιες ισορροπίες κρατήθηκαν λίγο ως πολύ και στις «πράσινες» συνθέσεις των άλλων Επιτροπών, από τις οποίες ξεχωρίζει μόνον το γεγονός ότι οι ευνοημένοι από το ότι δεν συμμετέχουν σε καμία Επιτροπή είναι ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χάρης Καστανίδης με τον αντιπρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο (λόγω της συμμετοχής των δύο τελευταίων στη Διάσκεψη των Προέδρων). Ευνοήθηκαν επίσης, εκτός από τον Θ. Πάγκαλο, ο Βασίλης Τόγιας με τον Πέτρο Ευθυμίου που συμμετέχουν ταυτόχρονα στην Εξωτερικών, αλλά ο πρώτος και στην Κοινωνικών, ενώ ο δεύτερος και στη Μορφωτικών.


Σχολιάστε εδώ