Κάτω στον Πειραιά

Όπως αναφέρει στην ένστασή του, το Σύνταγμα προβλέπει σαφώς πως χωρίς σταυρό προτίμησης εκλέγονται μόνο οι βουλευτές Επικρατείας. Πουθενά δεν αναφέρεται πως μπορούν να εκλέγονται και πρώην πρωθυπουργοί χωρίς σταυροδότηση! Άρα η ένσταση μπορεί και να… περάσει.

// Δύο καινοτόμες δράσεις υλοποιούνται και ολοκληρώνονται από τον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ), που τον τελευταίο καιρό παρουσιάζει πολύ αξιόλογη δραστηριότητα.

Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση προκατασκευασμένης αίθουσας 80 τ.μ. πλήρως εξοπλισμένης, για την παρουσίαση δράσεων και προγραμμάτων, την πραγματοποίηση ημερίδων και σεμιναρίων, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, αλλά και για την περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών.

Η δράση χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Θησέας» και, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, «μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η άνεση των μαθητών και των εκπαιδευτικών στην περιβαλλοντική εκπαίδευση. Η αίθουσα είναι στη διάθεση των σχολείων των δήμων-μελών του συνδέσμου. Οι μαθητές, αλλά και οι πολίτες, θα ενημερώνονται για θέματα που έχουν σχέση με τη ρύπανση, τον περιβαλλοντικό θόρυβο, το όρος Αιγάλεω, την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων, την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία κ.ά.».

Επίσης πρόκειται σύντομα να τεθεί σε λειτουργία, μετά την εγκατάστασή του στο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ), ο πρώτος αποτεφρωτήρας μικρών ζώων στην Ελλάδα.

Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Θησέας» και στοχεύει στο να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο να ρίχνονται τα ζώα συντροφιάς, μετά το τέλος της ζωής τους, στα σκουπίδια.

// Στα… χαρτιά έχουν μείνει τα φιλόδοξα σχέδια του υπουργείου Πολιτισμού για τον Πειραιά.

Αυτό καταγγέλλει με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Πολιτισμού, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας. Στο πλαίσιο αυτό ερωτά τον υπουργό:

– Ποια μέτρα θα λάβει για την επιτάχυνση της έναρξης του έργου πλήρους αποκατάστασης και όχι μόνο επισκευής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και για την εξασφάλιση της προϋπολογισθείσας στο ύψος των 38 εκατ. ευρώ χρηματοδότησης;

– Σκοπεύει να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους ώστε να ολοκληρωθεί το ημιτελές πρόγραμμα μελέτης, ενοποίησης και ανάδειξης των Αρχαίων Πυλών (Δίπυλο), με την προβλεπόμενη διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης αρμοδιότητας υπουργείου Πολιτισμού, όπως έχει ήδη πράξει στον τομέα της δικής του αρμοδιότητας το ΥΠΕΧΩΔΕ;

– Προτίθεται να επιταχύνει τη διαδικασία ολοκλήρωσης των εργασιών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, το οποίο παραμένει κλειστό επί τριετία περίπου.

// Από την πρόεδρο του Α΄ δημοτικού διαμερίσματος κ. Γραμματικοπούλου πήραμε μια απάντηση για το δημοσίευμά μας της περασμένης Κυριακής, που αφορούσε τη δημιουργία Παιδικής Σκηνής στο διαμέρισμα. Από το κείμενο (που δεν το δημοσιεύουμε για να προστατεύσουμε αυτήν που το υπογράφει), αν και προσπαθήσαμε, δεν καταλάβαμε τίποτα! Το μοναδικό μας συμπέρασμα απ’ όλη αυτήν την ιστορία είναι πως τίποτα δεν πρόκειται να γίνει σε συλλογικό επίπεδο στο Α΄ διαμέρισμα, γιατί ο ένας κοιτάζει να βγάλει τα μάτια του άλλου. Και βέβαια κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν πρόκειται να ασχοληθεί μ’ αυτό. Χαίρετε…

// Μια αξιόλογη πρωτοβουλία έχει αναλάβει η Νομαρχία Πειραιά, προκειμένου να ενημερώσει τους κατοίκους για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν από κάποιους… αετονύχηδες προμηθευτές πετρελαίου θέρμανσης.

Ήδη η νομαρχία σε όλα τα σπίτια μοιράζει φυλλάδια με 7 απλούς τρόπους προστασίας των καταναλωτών. Μεταξύ αυτών είναι η προμέτρηση των δεξαμενών, η επιμέτρηση, ασχέτως αν υπάρχουν όργανα, η υποχρεωτική παρουσία του παραλήπτη στον χώρο μετάγγισης του πετρελαίου κ.λπ.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε σε επιτήδειους κερδοσκόπους να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τον ήδη βεβαρημένο προϋπολογισμό της κάθε οικογένειας που διαμένει στα όρια της Νομαρχίας Πειραιά. Για τον λόγο αυτόν και φέτος θα πραγματοποιήσουμε συνεχείς ελέγχους κατά τη διάρκεια της διακίνησης και εμπορίας του πετρελαίου θέρμανσης», δήλωσε ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας.


Σχολιάστε εδώ