επί του πιεστηρίου

Όταν τα σταφύλια στην πόλη Μπίτολα (το παλιό Μοναστήρι), στα σύνορα με τα Σκόπια, κοστίζουν γύρω στο μισό ευρώ, δηλαδή κάπου 140 δρχ. (20 με 30 δηνάρια, διάβασα σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής») και ο μέσος μισθός είναι 120 ευρώ (δηλαδή 41.000 δρχ.), άντε να ανταγωνιστούν οι έλληνες αγρότες τους σκοπιανούς συναδέλφους τους… Ποιος επενδυτής θα πάει να βάλει τα λεφτά του σε χώρα όπου το εργατικό κόστος είναι δεκαπλάσιο; Εκεί βρίσκεται το μεγάλο πρόβλημα που έχει μπροστά της η χώρα μας και οι εργαζόμενοι και ενώ θα έπρεπε κυβέρνηση, αντιπολίτευση και συνδικάτα να συζητούν γι’ αυτό και να πουν τι προτείνουν ή πώς μπορείς να ξεπεράσεις αυτήν την κατάσταση που δεν μπορείς να ανταγωνιστείς, περί άλλα τυρβάζουν και ο αγώνας είναι μόνιμα για την καρέκλα.

Δεν ξέρουμε ποιοι είναι εκείνοι που συμβουλεύουν τον Βαγγέλη Βενιζέλο, ποιους έχει επικοινωνιολόγους ή αν τα όσα λέει και καταγγέλλει είναι προσωπικές, δικές του αποκλειστικά απόψεις. Ανεξάρτητα πάντως ποιου είναι τις χρεώνεται ο ίδιος. Λάθος, μέγα λάθος Βαγγέλη, να κατηγορείς όποιον δηλώνει ότι είναι με τον Γιώργο. Εκείνο το 48% που πήρε ο Ανδρέας μόνο του έγινε; Ήταν από απλούς πολίτες, αλλά και κάποιες σημαίες. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείει τον Λιβάνη, τον Χαραλαμπόπουλο, τον Γιάννη τον Καψή, τον Γιώργο Κατσιφάρα, επειδή σήμερα σ’ αυτήν την κρίση επιλέγουν άλλον κι όχι εσένα. Κι άλλωστε, εσύ Βαγγέλη, τι περισσότερο έχεις από αυτούς που κατηγορείς (το χθες όπως λέει ο φίλος σου ο Κουκουλόπουλος – λες κι αυτός είναι το… σήμερα). Αν δεν θέλεις π.χ. τους 70άρηδες, βγες και πες το…

Πολύ λίγο το ρεπορτάζ των «Νέων Φακέλων» του Αλέξη Παπαχελά από τον ΣΚΑΪ για το περιβόητο βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤʼ Τάξης Δημοτικού. Μάλλον κάλυψη πρόσφερε στην κυρία Ρεπούση, στον μόνιμο ισχυρισμό της ότι… ακροδεξιοί ήταν εκείνοι που διαφωνούσαν. Και μόνο το ότι δεν υπήρξε ούτε μία αναφορά στα 85 σημεία, όπου ξετίναζε, κυριολεκτικά, η Ακαδημία Αθηνών ως ανιστόρητο το σύγγραμμα της παρέας της κυρίας Ρεπούση, λέει και εξηγεί πολλά. Κακή αρχή ήταν… Ξεχάστηκαν ακόμη και οι δημοσκοπήσεις όπου το 74% του ελληνικού λαού ζητούσε την απόσυρσή του. Άσε που δεν ήταν μόνο τα περί «συνωστισμού» η επιχείρηση αλλοίωσης της Ιστορίας μας… Διάβασες, Αλέξη, πώς αποκαλεί την ιστορική Έξοδο του Μεσολογγίου… Για μας πάντως η απόσυρση του βιβλίου δεν αποτελεί περασμένα – ξεχασμένα, γιατί η εμπειρία έχει διδάξει ότι οι Εφιάλτες θα ξαναεπιχειρήσουν, όπως έγινε και στη Θεσσαλονίκη με εκείνους τους μισθοδοτούμενους από ξένα υπουργεία Εξωτερικών και τον γνωστό Σκοπιανό κ. Σόρος, που ξανάγραψαν -διάβαζε πλαστογράφησαν, όπως τους συμφέρει- την Ιστορία των Βαλκανίων…

Για απελευθέρωση αστυνομικών δυνάμεων και μέσων, χάριν της προστασίας των πολιτών, έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών και Δημ. Τάξης Πρ. Παυλόπουλος. Αυτό, τόνισε, θα γίνει με επανακαθορισμό στόχων, ώστε και να εξοικονομηθούν και να απελευθερωθούν δυνάμεις. Και επεσήμανε:

«Θέλουμε τον αστυνομικό, τον ειδικό φρουρό, τον πυροσβέστη, τον συνοριοφύλακα και τον αγροφύλακα στον δρόμο, στη γειτονιά, στους αγρούς, κοντά στον πολίτη, αρωγό και συμπαραστάτη του. Γι’ αυτό και αυξάνουμε τις περιπολίες, στοχοποιούμε την εγκληματικότητα και προσανατολίζουμε τα Σώματα Ασφαλείας σταθερά προς την κατεύθυνση αυτή».

Βγήκε ένας βουλευτής, ο… δευτεροετής από τη Β΄ Θεσσαλονίκης Θόδωρος Καράογλου, να πει την ωμή αλήθεια, ότι πριν οι υπουργοί ανακοινώσουν μέτρα θα πρέπει να τα έχουν μελετήσει, καθώς και τις αντιδράσεις που μπορεί να προκληθούν, ώστε να μην τα παίρνουν πίσω, μόλις διαπιστώσουν ότι δεν περνάνε στον κόσμο, και αναγκάζονται μετά οι βουλευτές να απολογούνται, όπως συνέβη με την πρόταση να πληρώνουν σε… διπλάσια τιμή το πετρέλαιο θέρμανσης οι πολίτες και μετά να τρέχουν στις τράπεζες να πάρουν πίσω τα λεφτά τους… και άκουσε τα εξ αμάξης από το Μαξίμου και ιδιαίτερα από τον Αλογοσκούφη. Μέχρι που αναγκάστηκε στο τέλος να κάνει διορθωτική δήλωση… για τα ησυχότερα… Αυτή είναι η αναβάθμιση του ρόλου του βουλευτή… Πειθήνια όργανα τούς θέλουν τα κόμματα. Λόχο… Τυχαία ήταν η συνταγματική διάταξη, έμπνευσης Βαρβιτσιώτη – Βενιζέλου, που θέλει ανεπάγγελτους τους βουλευτές; Για να μπορούν να τους έχουν προσοχή… να μη διαφοροποιούνται, γιατί θα ξέρουν ότι στις επόμενες εκλογές θα είναι εκτός ψηφοδελτίου. Κι άντε τότε αν είσαι δικηγόρος ή γιατρός να ξανανοίξεις γραφείο ή ιατρείο μετά από 4-8 χρόνια… Βέβαια, ευθύνη έχουν και οι βουλευτές που δεν καταψήφισαν εκείνη τη διάταξη, αλλά και γιατί παίρνουν πίσω αυτά που ενοχλούν τους υπουργούς ή το πρωθυπουργικό γραφείο μόλις ο… λοχίας τούς κουνήσει τη βέργα…

Μόνο καλά λόγια είχε για τον πρέσβη μας στην Τουρκία κ. Παν. Γεννηματά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, που επισκέφθηκε την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα. Ήταν, είπε, ο καλύτερος πρέσβης που πέρασε.

Δύο έδρες λιγότερες θα έχει η Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο από το 2009, όταν και θα παρθεί η τελική απόφαση. Ως γνωστόν, τώρα έχουμε 24 έδρες και με την αλλαγή που επιχειρούν στη χώρα μας αναλογούν 22!

Την Πέμπτη τέθηκε σε ψηφοφορία η έκθεση του Γάλλου Λαμασούρ και αντί όλοι οι ευρωβουλευτές μας να καταψηφίσουν τη μείωση των ελληνικών εδρών, οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν «παρών»! Καλά, έτσι υπερασπίζονται τα συμφέροντά μας οι ευρωβουλευτές μας; Ή απλώς ενδιαφέρονται μόνο για τον παχυλότατο μισθό που προσφέρει η έδρα της Ευρωβουλής;

Πολύ έξυπνη η αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων σε Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και η ανάθεσή της στον γνωστό και πολύ σεμνό, αλλά αρκετά δραστήριο, επίκουρο καθηγητή πανεπιστημίου Ντίνο Τσαμαδιά, επιλογή που αποτελεί αναγνώριση του σημαντικού έργου που πρόσφερε σ’ αυτά τα τριάμισι χρόνια ως επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

Μπορεί να διαφωνεί κανείς με τις επιλογές του, τους βομβαρδισμούς και τους πολέμους σε χώρες ανεξάρτητες, που οι λαοί τους δεν ζήτησαν τη βοήθεια των καουμπόηδων, αλλά θα πρέπει να του αναγνωριστεί ότι την επαφή με τον πολίτη την παίζει στα δάχτυλα ο Μπιλ Κλίντον. Και μια η απάντησή του για την κρίση του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς είναι μάθημα για τους επικοινωνιολόγους.

Είπε συγκεκριμένα:

«Όταν είσαι στην αντιπολίτευση και χάνεις δύο φορές στη σειρά, πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου: τι πρέπει να κρατήσουμε από το παρελθόν μας, που αρέσει ακόμη στους ψηφοφόρους μας, και τι να αλλάξουμε… Πρέπει να πείσεις ότι μπορεί να σε εμπιστευθεί ο κόσμος στο κρίσιμο θέμα της οικονομικής του ασφάλειας… Η μοναδική μου συμβουλή είναι όταν οι άνθρωποι δεν αγοράζουν αυτό που πουλάς, πρέπει να ρωτήσεις το γιατί. Είναι κάτι λάθος στο προϊόν ή δεν κάναμε μια αποτελεσματική προεκλογική εκστρατεία; Πρέπει να επανεξετάζεις συνεχώς ποιο είναι το βασικό σου μήνυμα, αν το εξελίσσεις, αν επικοινωνείς με το εκλογικό σώμα και αν απαντάς αποτελεσματικά στις επιθέσεις του αντιπάλου σου… Δεν ξέρω, πρέπει τέλος να σας πω, γιατί η κυβέρνηση πέτυχε ένα μικρότερο ποσοστό, ενδεχομένως η αντιπολίτευση κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να συνεχίσει να κινείται πιο αποτελεσματικά στην ίδια κατεύθυνση».

Όταν διενεργείται προκαταρκτική έρευνα για δημοσίευμα που περιέχει αποκαλύψεις για υπερτιμολογήσεις, ενοικιάσεις αεροπλάνων, παράνομα πληρώματα και για ματαίωση δρομολογίων, είναι γεγονός ότι σε πρώτη φάση όλοι καλούνται να καταθέσουν ως μάρτυρες. Και αφού ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα ο Εισαγγελέας θα προχωρήσει σε χαρακτηρισμό των αδικημάτων και στη συνέχεια θα ασκηθούν διώξεις, όχι βεβαίως κατά ασχέτων, αλλά κατά εκείνων που έχουν την ευθύνη της σωστής διαχείρισης. Πράγματι οι κ.κ. Βλάμης, Βαμβακούλας, Ασημακοπούλου και Μασλαρινού κλήθηκαν ως μάρτυρες από την 22η Πταισματοδίκη και όχι ως κατηγορούμενοι, όπως λανθασμένα γράψαμε. Η υπόθεση βεβαίως δεν έχει κλείσει…


Τι γύρευε στον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, τον κ. Τάκη Αράπογλου, βαρόνος της ΝΔ – χρόνια βουλευτής και υπουργός και πρόσφατα συνταξιοδοτηθείς; Για ποιον υπάλληλο που απολύθηκε για κάποιο παράπτωμα ζήτησε να επαναπροσληφθεί, αλλά ο κ. Τάκης ήταν δύσκολος;


Παλαιότερα, τις μέρες της Αποστασίας, του βασιλικού πραξικοπήματος, το σύνθημα που δονούσε όλη τη χώρα στις λαϊκές αντιδράσεις ήταν «Η μπίρα Φιξ κάνει κακό». Στη διαφήμιση το σλόγκαν ήταν: «Η μπίρα Φιξ κάνει καλό». Η αντίδραση οφειλόταν στο γεγονός ότι την μπίρα έβγαζε η οικογένεια Φιξ, με την οποία είχε συγγενική σχέση ο Πέτρος Γαρουφαλιάς, που ήταν η… πέτρα της ανατροπής του Γεωργίου Παπανδρέου.
Τότε η μπίρα Φιξ έκανε κακό…
Τώρα η βουλιμία αποδείχθηκε ότι κάνει πολύ κακό…


Σχολιάστε εδώ