ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

Το σχολείο της γειτονιάς κύτταρο της κοινωνίας της γνώσης

ΓΙΑ ΤΗ βελτίωση της ζωής στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, υποστηρίζουν πολλοί επιστήμονες, οι πολεοδομικές ή οι συγκοινωνιακές παρεμβάσεις δεν είναι από μόνες τους αρκετές. Ανακουφίζουν πρόσκαιρα τους κατοίκους ή τους εργαζόμενους σε ένα πολεοδομικό συγκρότημα από τις επιπτώσεις της μαζικής συνύπαρξης, όμως δεν αρκούν για να βελτιώσουν την καθημερινότητα των οικογενειών, των παιδιών και των ηλικιωμένων, να δώσουν χρήσιμες διεξόδους δράσης στους νέους, να τονώσουν την επικοινωνία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους πολίτες.

ΤΕΤΟΙΑ αποτελέσματα μπορεί να δώσει, επισημαίνουν οι ερευνητές, η ενίσχυση δράσεων και πρωτοβουλιών που καλλιεργούν το αίσθημα της «κοινότητας», της «γειτονιάς», την αντίληψη του «ανήκειν» στην τοπική κοινωνία, καθώς και η συμμετοχή όλο και περισσότερων πολιτών σε διαδικασίες «διά βίου μάθησης» και εποικοδομητικής διάθεσης του προσωπικού τους χρόνου. Στην περίπτωση αυτήν το σχολείο πρέπει να λειτουργεί ως «κέντρο μάθησης της κοινότητας», πέρα από το μαθητικό ωράριο και το σχολικό ωρολόγιο πρόγραμμα.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ αυτό έχει ήδη αρχίσει να απασχολεί και όσους χαράσσουν πολιτική στα σύγχρονα κράτη, αντικατοπτρίζοντας τις νέες ευρύτερες κοινωνικές εξελίξεις. Οι σύγχρονες κοινωνίες γίνονται όλο και περισσότερο «κοινωνίες γνώσης», όπου η μάθηση είναι μια διαδικασία που θα πρέπει να συνεχίζεται διά βίου. Η «διά βίου μάθηση» σήμερα θεωρείται απαραίτητη για να ασκεί κάποιος καλύτερα το επάγγελμά του ή να αξιοποιεί τις ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης. Ταυτόχρονα, είναι ευκαιρία για ευρύτερη προσωπική καλλιέργεια, για ανάπτυξη των κλίσεων, για ποιότητα ζωής και συνύπαρξη με τους άλλους.

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ κάθε γειτονιάς είναι το μέρος εκείνο που τόσο από συμβολική άποψη όσο και από πλευράς υποδομής μπορεί να βοηθήσει σ’ αυτήν τη διαδικασία της δημιουργίας των τοπικών «κοινωνιών γνώσης». Τα οφέλη που προκύπτουν από τέτοιες πρωτοβουλίες είναι ακόμη μεγαλύτερα για τις γειτονιές που βρίσκονται στα κέντρα των μεγαλουπόλεων και φιλοξενούν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έχουν διαφορετική εθνική καταγωγή, διαφορετικές συνήθειες και τρόπο ζωής. Η εντατικότερη χρήση των σχολείων, από την άλλη πλευρά, αξιοποιεί χώρους, που είχαν πριν περιορισμένη χρήση, προς όφελος όλων των κατοίκων.

ΓΙΑ ΝΑ υλοποιηθεί με επιτυχία ένα τέτοιο σχέδιο αναζωογόνησης της γειτονιάς με κέντρο το σχολείο είναι απαραίτητη η συνεργασία πολλών και σημαντικών κοινωνικών ομάδων. Ο διευθυντής του σχολείου είναι ο υπεύθυνος για τη χρήση των σχολικών εγκαταστάσεων και οι εκπαιδευτικοί διαθέτουν την εμπειρία και τη γνώση για την αποτελεσματική υλοποίηση δραστηριοτήτων μάθησης και εκδηλώσεων. Αλλά σημαντική είναι επίσης η ενεργός εμπλοκή των γονέων, οργανώνοντας δραστηριότητες που αφορούν τους ίδιους τους γονείς αλλά και την ευρύτερη κοινότητα. Οι σχολές γονέων, η οργάνωση διαλέξεων ή συζητήσεων για θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία, το άνοιγμα του σχολείου για ασφαλές παιχνίδι των παιδιών τις απογευματινές ώρες, είναι, ενδεικτικά, μερικές από τις δράσεις που θα μπορούσαν να αναληφθούν.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ για την υλοποίηση τέτοιων πρωτοβουλιών είναι και ο ρόλος συγκεκριμένων φορέων της πολιτείας. Πέρα από το υπουργείο Παιδείας και τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και οι αρχές της πόλης θα πρέπει να σταθούν αρωγοί, να διευκολύνουν και να συντονίσουν όπου χρειάζεται τις πρωτοβουλίες των τοπικών φορέων. Τέτοιες πρωτοβουλίες για να πετύχουν δεν μπορούν να επιβληθούν από τα πάνω, αλλά μάλλον να ξεκινήσουν από τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες, εκφράζοντας τις δικές τους ανάγκες και απαιτήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις διαθέσιμες υποδομές τους και το ανθρώπινο δυναμικό τους. Η βελτίωση της καθημερινότητας στην πόλη δεν είναι δυνατή χωρίς την προσωπική εμπλοκή και φροντίδα καθενός που ενδιαφέρεται να κάνει τη ζωή πιο ανθρώπινη και πιο ενδιαφέρουσα σ’ ένα ασφαλές και πολιτισμένο περιβάλλον.

***

Το σπίτι της Λέλας Καραγιάννη

ΜΙΛΩΝΤΑΣ στους δημοσιογράφους, ο Κακλαμάνης αναφέρθηκε στο σπίτι της Λέλας Καραγιάννη, επισημαίνοντας ότι ο δήμος έχει ετοιμάσει δύο μελέτες, μία η οποία αφορά τα στατικά του σπιτιού και η οποία είναι έτοιμη, ενώ η δεύτερη αφορούσε μόνο τον δήμο και είναι κι αυτή έτοιμη. Η δεύτερη αφορά την αναπαλαίωση του εσωτερικού χώρου, που επειδή υπάρχουν και ψηφιδωτά και ζωγραφικές, πρέπει να εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού.

ΓΙΑ ΤΟ θέμα της χρήσης των χώρων ο δήμαρχος είπε ότι, δυστυχώς, τα αντικείμενα τα οποία υπάρχουν δεν θα καλύψουν όλο τον χώρο και ψάχνουμε να βρούμε μία παραπλήσια χρήση να μη μείνει κενό το υπόλοιπο σπίτι, που είναι Μουσείο Λέλας Καραγιάννη. Υπάρχουν πολλές σκέψεις… Μας το έχουν ζητήσει οι Έλληνες Γελοιογράφοι για να γίνει εκεί ένα Μουσείο της Ελληνικής Γελοιογραφίας και μας το έχει ζητήσει, αν δεν είναι εμπόδιο η διαθήκη, ο Σύλλογος των Ελλήνων Ποιητών για το Σπίτι του Ποιητή… Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί τίποτα…

***

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ είχαμε στην Καθαριότητα στο θέμα της συνδικαλιστικής, και όχι μόνο, αντιπαράθεσης… Την περασμένη Τετάρτη συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου της Καθαριότητας, η Ένωση Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Αθηναίων, και κάλυψε πλήρως τον πρόεδρο Παν. Βελέντζα, τον οποίο χαρακτηρίζει θύμα συκοφαντικών και ανυπόστατων φημών… Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Μιχάλης Ζαφείρης και ο γενικός γραμματέας Γ. Καλλίνικος, αναφέρονται τα εξής: «Το τελευταίο διάστημα υπήρξε ένα όργιο φημών, οι οποίες αφορούσαν τον πρόσωπο του τ. προέδρου του σωματείου, συνάδελφου Παναγιώτη Βελέντζα».

ΣΤΗΝ ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι: «Οι συκοφαντίες που εκτοξεύτηκαν εναντίον του είναι απαράδεκτες, ψευδείς και ανυπόστατες. Εκπορεύονται από διάφορα ετερόκλητα κέντρα και παράγοντες, με σκοπό την ηθική και συνδικαλιστική του εξόντωση, καθώς και τη συρρίκνωση του σωματείου. Επειδή όσοι ασχολούνται με τα κοινά είναι ευάλωτοι σε κάθε συκοφαντία, δεν σημαίνει ότι μπορεί να γίνεται αποδεκτή η οποιαδήποτε διαστρέβλωση της πραγματικότητας, με σκοπό την προσωπική και ηθική εξόντωση, χάριν μικροπολιτικών και προσωπικών σκοπιμοτήτων. Ο συνάδελφος Παναγιώτης Βελέντζας πλήρως, ξεκάθαρα, τεκμηριωμένα και αδιαμφισβήτητα ουδεμία σχέση έχει με οποιαδήποτε αδιαφανή οικονομική συναλλαγή. Οτιδήποτε άλλο ψιθυρίζεται είναι πέρα για πέρα ψευδές και ας προβληματιστούμε για το τι και ποιους εξυπηρετεί η εκστρατεία κατασυκοφάντησής του…»


Σχολιάστε εδώ